2017. szeptember 20., szerda

Jogszerűtlenül gyűjtenek pénzt a tanárok - pár éve még felülvizsgálatot sürgettek ( - mára semmi nem változott)

Az iskolakezdéssel mindig felmerül, hogy mindez mennyibe fog fájni a szülőknek. 
Mégis számos iskola kér plusz pénzt ilyen-olyan tevékenységre. Van ahol ezt gyűjtögetésnek, van ahol spórolásnak hívják. 

2013-ban már megírtuk, hogy "felülvizsgálatot sürgetnek" az iskolák pénzbehajtó tevékenysége miatt. Erre az Ócsai Halászy Károly Általános Iskola egyik tanára úgy kikelt magából, hogy a bíróságig meg sem állt. 

Közben évek teltek el és most ismét itt az idő, hogy fizetni kéne.  Persze, hogy nem akaródznak. A helyzet ennek ellenére semmit nem változott. A tanárok z iskolák tovább trükközhetnek.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4qiq1cWUDTJcIyzbc6-Mdr6as1_tkdDDS8phlON_zBxxU2DqlI5fH5gt2YPcOL05mTvERq-walar5VIP9KlGXOV20srUf8R0093GpzI3GEVHT6dW9G7yP6euPjHrrxgDIikhB21v0oms/s1600/altalanos_iskola_78_115947.jpg
Ócsán az általánosban egy kicsit elcsendesedik a tornaterem - bár különórák azért még lesznek ( - tiltott mód szedik a pénzt)


Mi pereskedés nélkül eláruljuk, mire lehet valójában pénzt kérni az iskolások szüleitől.

Jogszerűtlenek lehetnek azok a kért vagy akár megszavaztatott pénzbeli és természetbeni hozzájárulások, melyeket a pedagógusok a szeptemberi első szülői értekezleteken vetnek fel.

A pedagógusok már az első szülői értekezleteken a pénzbeli és természetbeni támogatásokat képesek kérni
 
A szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok, ami jogszerűtlen lehet. 

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/.external/.thumbs/de712b1061a16fb501cf79fc9f3fde17_26413e8e04c15efd097c4e1474171180.png
Vacsorajegy 3500, Támogatói jegy 1000 Ft.
A Magyar Szülők Országos Egyesülete hívta fel a figyelmet arra, beszedett pénzek messze meghaladják az iskolakezdés előtt a szülőkkel szintén jogtalanul megvásároltatott tanszerek és felszerelések költségeit.

A szervezet szerint gyakori, hogy az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek: szedik az osztálypénzt, kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba. Szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra, iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítása. Ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.

Kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása és egyebek. Sok helyen pénzt kérnek az "ellenőrző könyvért" is.

Az osztályterem "csinosítása", virágok, függöny megvétele is a szülők feladata lehet. Elkezdődik a gyűjtés és befizetés már általános iskolai ballagásokra is. Van, ahol már a 9. évfolyamtól gyűjtenek érettségi előtt álló tanulók szüleitől (akár havi 10 ezer forintot is), a ballagási ruhára, az érettségi bankettre, a fényképes tablóra. Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. 

Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell – sorolják a példákat.

Tehetség-gondozás helyett esetleg más egyéb foglalkozások - kérdés, hogy melyikért kell  majd külön fizetni

A szeptemberi óvodai, iskolai "pénzbeszedő mozgalom" alkotmánysértő tevékenység! – áll a közleményben.

Az Alaptörvény XI. cikke szerint:
(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.
(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

http://propeller.hu/images/cikk/2017_09/suli_MTI_Nemes_Janos.jpg
MSZOE: petíció az iskolák "pénzbehajtó tevékenysége" miatt

Az ingyenes köznevelés azt jelenti, hogy az óvodában, iskolában – az ebédpénzen kívül – semmilyen indokkal nem lehet pénzt követelni a szülőktől.

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben – legalábbis a Pedagógus Etikai Kódex szerint.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése