2017. szeptember 19., kedd

Vajon mennyit áldozhatnak Bukodi szurkolói az ócsai focira - állítólag nagyon keveset ( - ezért fizet a többség)

Sokat beszéltek mostanság a fociról és a 12. Városi vigasság alkalmával olyanok is kiszivárogtak, amik túltesznek a sportszerűség keretein.

A drukkerek szerint kevés pénzt jut a focira, mert állítólag a városlakók javarészt nem nekik ajánlják fel az 1 %-s adókedvezményt.  Ezt csak pár rajongó teszi meg.

A többség mentségére szól azonban, hogy több hasznos alapítvány, vagy más egyesület is van akik közhasznú célokra szívesen veszik a felajánlásokat.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjymnmiHnJ1csrA4qjKStz3xeStLFDxZUlDP4cs6XaXEHCQJCr5D6KSA_bunInhFz7OWEFNHtmDo1XkYzMhgNwlf9PGaq6kODe0Fy5uYurSmuBHO5gdjIh-MrsyVMvfcWg5lf2MFMYQs3U/s1600/Buksi+focilabda.png

Lakossági körökben a szülők hajlamosabbak annak az iskolának adni a kedvezményt, ahova a gyerek jár. Mások - talán az érettebb korosztály - inkább az állatvédőknek utalják a felajánlásokat, de vannak akik ezt inkább egyházi célokra kívánják felhasználtatni. A sport és azon belül a helyi csapat támogatása mondhatni az utolsók közt szerepel. Csakúgy, ahogy a múlt év során maga a csapat is.

https://ocsa.hu/userfiles/image/ovseado.jpgÓcsán az Ócsa Vse-n kívül várja még az adományokat Papp Katalin polgári egyesülete, a Bolyai kötelékében a Spák Józsefhez kapcsolódó Pártos Lóránt alapítvány, de jól jönne a pénz az Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesületnek, Ócsa Városi Polgárőrségnek, Mozgáskorlátozottak Ócsai Egyesülete számára, az Évgyűrűk Nyugdíjas Klubnak, az Ócsai Népdalkör, az Equina Lovas Sportegyesület,  a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány, majd az Ócsai Baptista Gyülekezet, Ócsai Református Templom Alapítvány, „Utódokért Magyar Sándor” Alapítvány, „Ócsa – Halászy Károly Iskoláért” Alapítvány, a rendőrségi alapítványok és megannyi más jótékony szervezet számára.

Talán a sport a legutolsó a pénzek felajánlása során. Valójában keveseknek fontos az a  foci, amibe a költségvetésből aránytalanul sok pénzt ölnek hazánkban. Ezt látszik visszaigazolni az, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány idén 49 adófizetőtől összesen nem egészen 350 ezer forint egyszázalékos felajánlást kapott – derül ki az adóhatóság kimutatásából. Ez csökkenés tavalyhoz képest, mikor is 57 felajánlónak köszönhetően mintegy 395 ezer forint jött össze. Anyagi katasztrófától azonban nem kell tartani: úgynevezett tao-s pénzekből eddig – mint azt korábban az mfor.hu kiszámolta – csaknem 14 milliárd forint ömlött a felcsúti fociba, és egyéb támogatásokból is befolyt nagyjából ennyi pénz. A Mészáros Lőrinc helyi polgármester, nagyvállalkozó vezetésével működő alapítványt Orbán Viktor miniszterelnök hozta létre.

http://oxasport.hu/logo.jpgÓcsán ez, a sportban érintett Bukodi Károly (elnök) és Spák József (elnökségi tag, szakosztályvezető) nevével is jelzett helyi sportegylet az, ami szintén a Fidesz alkotta kormányzói vonalat követi.  Legalábbis a költségvetés szintjén, ha arányaiban az abból történő ráfordítást nézzük.

Csakhogy, a vigasságon a rajongói sátorban elhangzott: valahogy nem érzi jól magát már itt sok iskolai tanár, aki több éve ezt a várost szolgálja. Ennek részben anyagi szálai, részben lelki vonulatai vannak. A katarzis mégiscsak az, hogy  Spák József elhagyja a bázisként alapot adó iskolát (no meg részben a várost is,) ahol hosszú időn át tornatanároskodott. Ezt követően nem tudni mi lesz a helyi atlétikával az egyesületen belül, továbbá a gimnáziumi alapítvánnyal, ami sokak szerint eddig is nyögvenyelősen működött.  Szóval kedvenc tanárunk bedobta a kulcsot. Azt mondják, érett már. Mint akinek rosszul jöttek ki a dolgai. Most Józsibá' kiszállásával számos kérdés felmerül.  Nem csak a sport, vagy a helyi iskola tanári gondjai okán, hanem az önkormányzatunkban tért nyerő politikai hatalommal kapcsolatosan is. Egy szál megpattan.  Az iskolai focival kezdődő zajkeltés, majd a birtokháborításba menő ügyek, a tornacsarnok körüli vita, az évekig nyúló pereskedés megviselhette a tanárt. Lehet, hogy az elnöki- és a polgármesteri támogatás, vagy az iskola vezetésének háttérszerepe megváltozott az idők folyamán. Nem tudni. Mindenki más mód, mást beszél a faluszerte. És valóban sok mindent pletykálnak. Önkormányzatról, iskoláról, munkáról, sportról, költségekről, sajátos belső ügyekről és más egyéb történésekről. Éppen csak a lényeget nem említik. A hivatalos állásfoglalás meg hiányzik. Valójában senki nem mondja ki a frankót. Csak találgatnak a hallottak szerint. Mások meg összegeznek. Az érintettek inkább zárkózottan hallgatnak, mintsem kitárulkoznának. 



Nem tudni mi lesz a kezelésében levő alapítvánnyal, az atlétikával, az iskolai sporttal és Ócsával a város kedvenc tanárának távozása után.  Mert tornát még csak lehet tanítani, de az összes többit nem. A cimborák már a vigasságon szomorkodva búcsúzkodtak tőle. Titkon reménykedve, hogy a nagyobb bulik alkalmával ha színpadon nem is, de diszkréten megjelenik még a barátok közt.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése