2013. április 6., szombat

Rekordidő alatt vették elő az ócsai kommentügyet ( - ismét a szólásszabadságról a Népszavában)

Szokatlanul gyorsan, már tegnap tárgyalták a Budapest Környéki Törvényszéken a legújabb komment-ügyet; ezúttal Ócsa fideszes polgármestere kifogásolta a kritikus véleményeket. Ezúttal a felperesnek, vagyis Bukodi Károlynak - a település vezetőjének -, és Fodor Lászlónak - az ocsavaros.blogspot.hu szerkesztőjének - sikerült egyezségre jutnia.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGCJ2dDBGfgzxWrDzuvTrIzPXhn2mf5_RJY0rjySa8jJaxcVtESmzK-Wdick6EiT8t3Mcl_J6jDspqqPVMF7DJtNrZ6r64zV1c_b0VL045wgiQjMKr_BWvBBYdGGUNvMAe6TGdy2jVuv8/s1600/Bukodi+K%25C3%25A1roly.JPG
A polgármesternek az nem tetszett, hogy az olvasók a blog Valentin-napi jókívánságához kapcsolódva, de attól teljesen eltérő témában megjegyzéseket írtak Bukodi Károly állítólagos házasságon kívüli kapcsolatáról, és helyettese, Horváth Tamás ivási szokásairól. Az érintettek jogi képviselői a médiatörvényre és a Polgári Törvénykönyvre hivatkozva először helyreigazítást követeltek az oldal szerkesztőjétől egyebek között azzal a szöveggel, hogy a blog többször megalapozatlanul állította, "Bukodi Károly Úr hűtlen hitveséhez, kicsapong, erkölcstelen...", illetve szintén többször megalapozatlanul és valótlanul állította, hogy "Horváth Tamás alpolgármester Úr iszákos, alkoholista, négykézláb megy haza...".  A polgármester nem a kommentelők, hanem a szerkesztőség ellen emelt kifogást. A blog vezetője válaszlevélben fejtette ki, hogy ők soha nem közöltek valótlanságot, Bukodi Károly és Horváth Tamás sem a blog írásai, "hanem a kritikus hangot megütő lakossági bejegyzések" miatt érzik magukat sértettnek.

A blog egyébként nem tartozik a médiatörvény hatálya alá, az ocsavaros.blogspot.hu-nak nem is kellett a médiatanács felé regisztrálnia. Ebben az esetben az elektronikus kereskedelmi törvény szabályait kell alkalmazni. Eszerint viszont legfeljebb arra lehet felszólítani a blog szerkesztőit, hogy távolítsák el a kifogásolt kommenteket. A történet ilyen előzmények után viharos gyorsasággal került a bíróságra - számolt be lapunknak a blog szerkesztője. Mint elmondta, a felperes, vagyis a polgármester ügyvédi keresetlevele március 27.-én készült, amit a törvényszék másnap, 28.-án fogadott be. Ezt követően március 29.-én, húsvét előtt pénteken született meg az idéző végzés, a levelet még aznap postára is adták. Három munkaszüneti nap következett, az első munkanap április 2.-a volt. Fodor László április 4.-én, csütörtökön délután vette át a postán a levelet arról, hogy másnap (vagyis tegnap) 9 órakor kezdődik az ügyben a tárgyalás. Mivel a szerkesztő ilyen rövid idő alatt nem tudott ügyvédi védelmet kérni, szerette volna, ha a tárgyalást elnapolják. 

Végül azonban sikerült egyezségre jutni. Eszerint a kifogásolt sértő megjegyzéseket leveszi az oldalról, a jövőben pedig moderálja a kommenteket. A helyreigazítás szövegében is egyetértettek a peres felek, aszerint ugyanis nem a blog állításai, hanem az olvasók megjegyzései valótlanok.


Divat lett a kommentelők miatt feljelentést tenni, több ügy Papcsák Ferenchez köthető. Zugló szintén fideszes polgármestere a Népszava mellett a Hír24 hírportál, valamit a 168 Óra több kommentelőjét jelentette fel a rá vonatkozó vélemények miatt, a stop.hu hozzászólója ellen pedig az ügyészség folytat eljárást rágalmazás vétsége miatt. Papcsák minden esetben a kommentelőket és nem a portálokat idéztette, a véleményüket leírók büntetőjogi felelősségre vonását akarja. A Népszava vezetői, Láposi Elza ügyvezető igazgató és Németh Péter főszerkesztő korábban úgy döntöttek, nem adják ki a polgármester által feljelentett kommentelőink adatait, hanem "érintettként" ők vállalják a felelősséget. Ám a XVI. kerületi rendőrkapitányság ezt nem fogadta el, levelükben azt írták, "Papcsák Ferenc hatóságomnál nem kérte a Népszava vezetőinek felelősségre vonását, így ez nem tárgya az eljárásnak".

13 megjegyzés:

  1. Amennyiben egy városvezető, egy politikus ilyen kétes ügybe keveredik, annak befejeződik a karrierje, és le kell mondania. Persze, mint látjuk, Szűcs Lajos hasonlatos dolgok folytán, a rejtélyes karibi utazása után sem tette ezt meg. A párt meg nem képes kiköpni magából ezeket a megélhetési politikusokat. Mivel így nem várható el változás ezért ismét csak a választókon múlik, hogy kikkel képviseltetik magukat a jövőben. Lehet, hogy nehéz lesz meghozni majd a jó döntést, de meg kell tenni, mert különben a mocsokban kell tovább élnünk.

    VálaszTörlés
  2. Álszent képmutatás. Szánalmas

    VálaszTörlés
  3. Strauss-Kohn is bíróságra ment és nyert. Amúgy minden mást elvesztett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És fizetett, mint a katonatiszt.

      Törlés
  4. Kérdés, hogy a per és az ügyvédi költséget a polgármesteri keretből, ami ügyebár adóforint, vagy a polgármesteri juttatásból + nyelvpótlék, + költségtérítés, vagy akármi másból rendezte a nagyon erkölcsös vezető?

    VálaszTörlés
  5. Elvégre ez is a közszereplés egyik formája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma már a Dabasrégió is ezzel foglalkozik. Országos hír lett a baromságból. Mondhatni, ezzel jól elterelték a figyelmet Alsópakony gondjairól.

      Törlés
  6. És akkor most így nem történt semmi erkölcstelen. Az pedig, hogy a hozzászólások utólag lekerültek, már kit érdekel.
    Okos, nagyon okos, de hát ebben már nincs is semmi meglepő.

    VálaszTörlés
  7. Az a helyzet, hogy vagyunk itt egy páran, akik megéltek már pár fórumot, és annak halálát. Most ezt a blogot is kiakarták végezni, mint ahogy tették a többi véleménynyilvánító oldallal. A városi fórum csípte a választásokra készülő képviselői többség szemét. A Madencia fórumán felrakták mások személyiségi adatait, de anyáztak is. A portálon fórumán már külön anyázás mértékkel rovat indult, de ott is korlátozásokat kellett bevezetni. A Made fórumot azóta törölték. A portálé elhalt. A városit bezáratták, az online fogadóóra megszűnt. Pedig mindenhol regisztrálni kellett. Egyedül itt működött a szabad véleményalkotás megjelenítésének lehetősége és tárháza. Most ezt kezdték ki akkor, amikor elkezdték a trollok támadni ezt. Aztán elkezdték a személyeket szapulni és ahogy a polgármester is mondta, mocskolódni. Ő ezt már nagyon visszataszítónak tartotta. Nem véletlenül zavarta és keltett benne ellenérzéseket. Folak nem volt hajlandó a moderálásban partner lenni. Ezért többen kikezdték, kárhoztatták, mások meg azért, mert megtette. Nincs könnyű helyzetben, ahogy ezt a többi üzemeltető példája is mutatja. Mégis ez az egyedülő blog az, ami tartja magát, kikezdhetetlen és még a jelen szituációban is ezt bizonyítva jól szolgálja a lakosságot. jelenleg ez az egyedüli oldal, amit többen szívesen látogatnak. Ez az, ahol olyanról olvasni, amiről más még beszélni sem mer. Ezért én azt javaslom, mindenkitől, aki ide jár olvasni, véleményt formálni ezt a lehetőséget becsüljék meg és ne égessék fel, mert erre szüksége van a városnak az egyensúlytartáshoz. A pozitív szemléletet ábrázolók amúgy is túlsúlyban vannak. Szűkségünk van egy ilyen, az önkormányzattól független forrásra. Ha ezt ellenzékiségnek tartják, akkor arra is. Ettől teljes és sokszínű, úgymond pluralista a közélet. Tessenek hát elviselni, és nem gáncsoskodni.

    VálaszTörlés
  8. Nem kell ide sem bíróság, sem blog.A faluban mindenki tudja, ki kicsoda.Azt is tudják az emberek, ki a kalandor, ki a részeges, ki a szoknyavadász, és kik adták el a függetlenségüket (és szavazatukat) egy tál lencséért.Az italozás és a szeretőtartás hobbija nem újkeletű ezeknél az "uraknál".A politikai szerepvállalás előtt is éltek ezen szenvedélyüknek, csak nem volt ennyire érdekes.Most, hogy rivaldafénybe kerültek ez már kínos, persze szeretnék magukat tisztességes, józan, és szerető családapának feltüntetni.Lehet fenyegetőzni, meg bíróságra járni, azonban a szégyent nem lehet lemosni.

    VálaszTörlés
  9. Ezúton is gratulálunk Ócsa most regnáló vezetőinek. Aki eddig nem tudott viselt dolgaikról, akkor most értesülhetett róluk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És, még melegen is tartja az okos, nehogy kihűljön a téma. Ehhez, mennyi ész kell?

      Törlés
  10. A Népszava cikket elolvashatod, ha a beírás alatti névre kattintasz. Érdekes történet!

    VálaszTörlés