2017. szeptember 8., péntek

Szégyenelheti magát Bukodi polgármester és Horváth helyettes - Ócsán kell-e szégyenkeznie a lakosságnak

Mennyire szégyenelheti el magát a városvezetés Ócsán és mennyire kell szégyellnie a lakosságnak az önkormányzatának vezető tisztségviselőit, netán választott képviselőit? 
Ez a nap felvetése, ami valójában más apropóján került most előtérbe.

Jámbor András (Kettős mérce - 2017. SZEPTEMBER 8.) szerint:


A Szolnoki Törvényszék bűnösnek talált és próbára bocsátott egy nőt, miután Mezőtúr önkormányzata feljelentette őt egy Facebook-komment miatt.

„Amennyit ellopnak a sintértelep üzemeltetésének címén, abból mi befejezhetnénk a menhelyet! Csak ugye akkor nem lenne mit ellopni!”

Ez ért feljelentést Mezőtúron és ítéletet Szolnokon.

Ebből kiindulva nyugodtan magunkba merülhetünk, amikor Ócsa fideszes polgármestere szintén az internetes kommentekből fakadóan kezdeményezett pert egy személlyel szemben, a valóságtól elrugaszkodva. 

Valentin nap volt, amire a blogon is megjelent egy bejegyzés. Ezt követően számos jókívánság, szerelmes üdvözlet került kommentelésre lakossági részről. 

A dolgok azonban ott vettek fordulatot, amikor valaki azt a bejegyzést merte tenni, hogy sok boldogságot kíván az Edinának és Károlynak.

Ezt követően többen is véleményt nyilvánítottak, amit a polgármester személyes sértésnek vett magára, úgy, hogy Károlyként azonosult azzal az ismeretlennel, akit Károlyként párosítottak Edina mellett. Ezzel vált közéleti jelenséggé az egyszerű nap, és az ezzel járó üdvözlés.

Hogy valójában Bukodi Károlynak mi köze volt Edinához, hogy belebújt ennek a jókívánságnak az üzenetébe, nem tudni, mivel innentől fogva a történet csak tovább bonyolódott.  

Nem hozzák nyilvánosságra mibe került mindez a városnak
A lényeg, hogy Bukodi Károly személyiségi jogi pert kezdeményezett a Valentin-napi kommentek kapcsán. 

Visszatekintve ma sem látni annak nyomát, hogy abban a bizonyos Edina-Károly összefüggésben beírt hozzászólásban Bukodi személye előkerült volna. Azt is csak szóbeszédből tudni, hogy a város polgármestereként ismert Bukodi Károly miért vette magára nézve dehonesztálónak ezt a kommentet.

Bár a városban ismert volt egy bizonyos Edina és Károly párkapcsolat, de ők egy párként férj és feleség voltak. Hogy ezen házassági kapcsolat keretében mi történt, vagy mi nem, nem publikus, és ezzel nyilvánosan soha senki nem is foglalkozott, nyilván azért, mert magánügy. Erről a blogon, de a kommentek közt sem találtunk felvetést.

Valójában nem is értették sokan, hogy a polgármester Károly miért vonatkoztatta magára és érezte személyét sértőnek a bejegyzést. Talán csak a szóbeszéd, az ami erősítheti az egészet. 

Mert miért is ne lehetett volna az Edina-Károly házaspárt jókívánságokkal illetni? Miért kellett ebbe a polgármester Károlynak magára nézve párhuzamot vonni? Mire föl a személyi vonulat, ha nem érintet? 

Érdekes volt az egész, mert a blogot úgy kihagyták ebből, ahogy csak lehet. Bár elvileg a blog üzemeltetőjével, vagy szerkesztőjével szemben akartak eljárni, de ebben is tévútra tévedtek. Mert ez esetben is olyan személyt ültettek be amivel ugyanazt a szereptévesztést játszották el, mint alapjában a beazonosulással.

Most abba nem mennék bele, hogy a bíróság jól döntött-e, már csak azért se, mert el se kellett volna egy ilyen ügynek idáig jutnia. Egy önkormányzat, ha tisztességes, még akkor se jelenthet fel egy egyszerű állampolgárt egy ilyen kommentért, ha rendszeresen bekommenteli ugyanezt a szöveget, mert nem ez a dolga.

Bukodi Károly mégis erre alapozva Horváth Tamás társulásával úgy kezdett személyeskedő perekbe, hogy arra mögöttes testületi felhatalmazása nem volt. Bukodi Károly a város nevében fogadott ügyvédet és járt el, ami akkor is és ma is olyan megítéltetéses bír, mely veri a mércét. 

Még az is nevetséges lett volna, ha magánemberként valamelyik önkormányzati képviselő akarja megvédeni a becsületét. De az, hogy az adófizetők, a mezőtúri polgárok pénzéből bérel ügyvédet maga Mezőtúr, és pereli be egyik lakosát, maga a gyalázat.

Hogy ezt a gyalázatot Ócsán miként fogják fel, fogadják el és élik meg, azt csak egy szűk réteg tudná világgá harsogni az önkormányzati pálya lelátójáról.  

Amúgy ország-világ előtt szégyenletes, és alantas dolog valakit is beperelni azért, mert valami olyat közöl, ami amúgy is közösségi ügy, mondhatni közérdekű dolog.
http://kli-ma.hu/wp-content/uploads/bfi_thumb/dr_sz%C5%B1cs_lajos_fidesz_bw-mh1k1zu0ikh1vtqxxh6b6zedbo4vywan5ae28gn0s4.jpg
Orgoványi Ágnes tanácsadó kísérte

Ma amikor azt is megírják, kitárják az újságok, hogy Lady Dianna félrelépett, Kulka János meg felvállalja melegségét, Szűcs Lajos meg mással utazott, és ez sem titok, ahogy az sem, hogy Orbán Viktor családcentrikus, Gyurcsány Ferenc pedig szintén hetero, - akkor miért ne foglalkozna a helyi közvélemény azzal, hogy a kisvárosi polgármester kivel és miként él, hogyan viselkedik, tesz-vesz vagy cselekszik? Az, aki Ócsában érintett. Miért ne lenne (lehetne) része a közéletnek, hogy az alpolgármester iszik-e, vagy sem? Ha  mondjuk balesetezne, lopna, vagy korrupción érnék, akkor az sem, vagy az igen is publikus? Ha józan, az igen, ha nem az nem? Vagy mi az a (kettős) mérték, ami a közre tartozik vagy sem? Mi az ami kiverheti a biztosítékot egy adott közszolgánál és mi az ami a lakosságnál? Vagyis mit és mennyit kell elviselnie egy közszereplőnek és mit, illetve mennyit kell tűrnie a lakosságnak? Ez itt az a kérdés, amit sokszor elfelejtenek feltenni az önkényeskedő (pártpolitikus) vezetőknek.

Tényleg nincs más védekezési lehetősége egy városnak, csak a perelés? Tényleg annyira egy szinten van hatalom és erő szempontjából az önkormányzati testület és egy helyi lakos, hogy előbbinek perrel kell megvédenie az igazát? Ha pedig esetleg nem lopnak, akkor nem az van, hogy a tisztes városvezetés bizonyít, és nincs is szükség cáfolatra? Sőt valószínűleg akkor kevesebb eséllyel is születnének ilyen kommentek.

Ócsán is az a baj, hogy a helyi hatalom kisajátította a véleménynyilvánítás jogát. Bukodiék eltörölték a városi fórumot. A Mádencia próbálkozása egy másik Károly és egy Zsolt nyomán olyan szennyezetté és aljassá vált, hogy képes volt személyiségi jogokat sértő közzétételekre, majd a focista városvezetés játékos- és cinkostársaként önmagát elsorvasztani.

Arra bezzeg volt arculatuk, hogy megtévesztő, hazug megnyilvánulásokkal az önös érdekük mentén a perlekedő városvezetés talpanyomát próbálják tisztára nyalni.

De lássuk be nem csak ezekkel az emberek tekintetében, hanem magával a várost nézve sem állunk egykeként. Ma már nem kimondottan helyi népszokás, sokkalta inkább politika cselekvés a perre menés.

Persze Mezőtúr városának története nem egyedi. Ott a siófoki eset, ahol minden 17 olyan embert is beperelt a helyi fideszes városvezető, akik “csak” megosztottak egy kritikus kommentet (ott végül a bíróság megszüntette az eljárást), és emlékezetes a Délmagyar ügye is, a lapot félmillió forintos bírságra kötelezték egy cikkük alatt olvasható, Lázár Jánost kritizáló megjegyzés miatt. De a TASZ is dokumentált még számos esetet.

Ócsának ügyeiről is többen számoltak be az országos sajtóban, mint a helyiben. Egyedül a blog foglalkozik olyan anyagokkal, amiket másutt nem publikálnak. Ez részint a hatalmon levőktől való függés, a félelem, vagyis a politikai elnyomás következménye. Nem véletlenül kongatják többen is a vészharangot a sajtó- és szólásszabadság, a demokrácia felett. Ócsán sem jobb a helyzet. Itt amolyan "Károlyság", mint valami monarchia, vagy törpe-királyság létesült volna. 

Úgy tűnik, vezetőink kezdenek elpofátlanodni, és azt gondolni, hogy nekik mindent lehet. A törvények pedig ehhez adottak. A közfeladat ellátása olyan plusz címszó egy-egy feljelentésben, amit a bíróságok többre taksálnak, mint a hatalomkülönbséget. A rágalmazás és a becsületsértés kapcsán a magyar jog egyszerűen nincs tekintettel a hatalom és az egyszerű emberek lehetőségei közti különbségére (kinek van pénze ügyvédre, ki milyen eszközökkel tud fellépni a másik ellen), így a hatalmasokat védi az egyszerű emberekkel szemben.

Így nem csoda, hogy a korrupciógyanús esetek egyre szembetűnőbbek. Gondoljunk csak bele évekkel korábban még az iskolai tornacsarnokban űzöttek birtokháborítása zavarta a lakosságot, ma meg erre egy műfüves pályát épített a helyi hatalom. Tudta, hogy ebből gond lesz és képes perre menni a lakosság pénzen, azzal, vagyis vele szemben. Persze, hogy begerjedt a közösségi oldal.  

Pedig nevetséges, hogy egy Facebook-komment, amiben egyszerűen csak korrupcióról van szó, idáig juthat. És nyilván azért is juthat idáig, mert az egyszerű állampolgár kommentelőnek nincs pénze drága és jó ügyvédre, míg az önkormányzatok, esetleg a korrupt politikusok szolgálatában ott van a közpénz, és így, közpénzből fizetve a legjobb ügyvédek is.

Ócsa városa a lakossági perek során két ügyvédet foglalkoztatott. Az egyik az Ács Balázs nevéhez köthető ügyvédi iroda, ahol a pesti bíróságokra koncentráltak, míg Dabas irányába a Rim Zsuzsanna ügyvédi vonulat az, amit támogatólag felhasználnak és fizetnek. 

Előbbire a közösségi médiafelületekkel kapcsolatos un. személyiségi pereket datálták, míg utóbbira egyes út-díj, valamint a pályahasználati, bírtok-védelmi és föld,- valamint ingatlanokkal kapcsolatos önkormányzati ügyek kerülnek kiadásra. 

Nem szabadna hagyni, hogy idáig jussunk, és tényleg ennyire elpofátlanodjanak a hatalmasok. Nem szabadna hagyni, hogy egy állampolgárt egyszerű Facebook-kommentje miatt bíróságra citáljanak.

Érdekes, hogy Ócsán Ács Balázs jogi szolgálatait nem csak önkormányzati és polgármesteri szinten vették igénybe, hanem ehhez a körhöz tartozó személyek is. Az önkormányzat nyomán elsősorban Bukodi Károly, Horváth Tamás, majd Spák József és Boros Tibor is Ács ügyvédet használta fel alantas céljai érdekében.  

Azt azonban nem fedi fel az önkormányzat, hogy valójában mekkora a összegek hagyták el a pénztárat az ügyvédi szolgáltatásért cserébe. 

Bukodi Károly fényképe.

Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzat ügyvédjeként fellépő Ács doktor olyan önkormányzatban érintett magánszemélyek ügyeiben is eljárt, melyek jogdíja és mögöttes finanszírozása összemosta a közpénzes vállalásokkal. Vagyis az átláthatóság sérülékenysége és  korrupció gyanúja párban járnak. 

Ez már egy olyan ország képe, ahol jogok, lehetőségek, kötelességek, tisztesség szintjén végletekig ketté hasadt a társadalom hatalmasokra, akik bármit megtehetnek, és egyszerű emberekre, akiknek kuss a nevük. Ezt nem szabad hagyni, fel kell lépni az ilyen eseteknél az emberek védelmében, a hatalmasok ellen!

Ócsán az önkormányzat által indított perlekedésnek ma sincs vége. Az ismert esetek hozományaként több ember érintett rendőrségi, vagy éppen bírósági eljárási szakban. Már ott tartunk, hogy nem csak az önkormányzat prominensei, hanem a lakos egymást jelentgetik fel.  A városvezetés által elindított retorzió ma már egyfajta adok-kapok egyfajta ellenségeskedéssé, amolyan céltalan harccá vált. 

Egy ilyen feljelentés, és egy ilyen ítélet a demokrácia legkeményebb roncsolása. Mert azt üzeni, hogy ne merj megszólalni. Aki ilyen feljelentést tesz, nem is akar mást, mint elhallgattatni. Így nem méltó a választók képviseletére, egy város vezetésére, le kéne mondania a fenébe!

Ma már ott tartunk, hogy a polgármester a saját a Facebook oldalán osztja az észt és a célt. Főként persze a meccseket, gyűjtve a szurkolókat. Azonban ha az utolsóként végző drága csapat kikap és ehhez nem tetszést nyilvánít az egyetlen független közösségi oldal, akkor az amúgy mondhatni sportbarát közönség tagjaiból kiváló törpe-csorda képes vehemensen nekifeszülni a közpénzt herdálást firtatónak, csupán azért, mert számukra a foci az első és a szent. 

Nekünk ellenben a város.

Úgyhogy elsőként el is kezdhetjük a figyelmeztetést azzal, hogy Herczeg Zsolt, Mezőtúr fideszes polgármesterének Facebook-oldalára bekommenteljük:
„Amennyit ellopnak a sintértelep üzemeltetésének címén, abból mi befejezhetnénk a menhelyet! Csak ugye akkor nem lenne mit ellopni!”

Hátha ebből megértik a mezőtúri vezetők, hogy ők csak szolgák!

Mindezek levezetéseként úgy véljük, hogy Ócsa városvezetése, elsősorban a vezető tisztségviselők tekintetében igenis szégyenelheti magát, míg a város lakosságának is van mit szégyellnie azért, hogy mindezt hagyta eddig és idáig.   

Szégyelljék magukat a hűtlen szolgák, Szégyellje magát a képviselő-testület, a polgári vezetés és az önkormányzat. 
Mindezért, s azért, amit a lakosság elleniben ezidáig végzett.
 Alap:
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése