2017. szeptember 13., szerda

Akár milliós bírsággal járhat a szabálytalanság - Ócsán persze erre sincs precedens ( - nem égünk, csak égetünk)

Az ősz beálltával sokan állnak át a hűvösebb  időszakra. Az elkövetkező hetekben teszik majd rendbe az udvart, a kertet. Többek közülük rossz beidegződés szerint égetnék el  a megmetszett növények ágait, az esetleg keletkezett szárazabb növényszárat, vagy az avart.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGs0Nf7sRfZ7z7n9C0420TgYEfM1qgZWEW-_8dmi0ivkSnbOsbnON2zVO09WK-xEh5RH9E5yl5jLCFr09UW3c-DrEezL29gw7W2Zr_J0aoHIUPy4DykEA1WwK5ZFLRcnObqEPT2cSgx4Q/s400/DSCF5073.JPG
Egy-egy ilyen esettel lakónegyedeket képes bebüdösíteni és füsttel szennyezni a nemtörődöm háziúr

Ócsán a héten már volt aki az egyik reggel már bele is kezdett a füstölésbe, nem törődve semmivel. Ráadásul ez a tevékenység nem csak tiltott, hanem nagyon káros a környezetre és az  egészségre

Nem árt itt sem tisztában lenni az új tűzvédelmi szabályokkal; az előírás szerint ugyanis már tilos a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése.

Vecsésen egész évben tűzgyújtási tilalom van érvényben!
Szigorúan tilos a kerti zöldhulladék, avar és egyéb hulladék égetése! Ennek betartását az Önkormányzat közterület felügyelői és mezőőrei útján ellenőrzi, melynek megszegése bírságot vagy feljelentést vonhat maga után.


A főváros rendelete szigorúan tiltja minden időpontban és módon a kerti hulladék égetését.

Ócsa mindezekkel szemben sokkalta engedékenyebb és környezetszennyezőbb.

2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS!
 
Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet.
Ócsa Város Önkormányzata a 40/2008./XI.28./ számú rendeletében szabályozva foglalta össze az avar és kerti, valamint háztartási hulladék égetésére, valamint a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat. 

Bár ez egy kicsit idejét múltnak tűnik, így ne is csodálkozzunk el, hogy ezt alig veszik figyelembe és tartják be Ócsán. A helyi közterület-felügyelet által Ócsa Önkormányzata sem tud olyan esetről, hogy ennek alapján büntettek volna.

Szankcionálás hiányában a sok jóember pedig a régi rossz szokás szerint füstöl és büdösít. 

*

1 megjegyzés:

  1. Ugyanazt beteheti a cserépkályhába, sparheltbe, kolbászfüstölőbe, vegyeskazánba is, ugyanúgy füstölni fog...

    VálaszTörlés