2016. január 16., szombat

Jó évet zárhatott Ócsa polgármestere – alfele sem panaszkodhat ( - közpénzen támogatott jobblétek)

Jó éve volt Ócsa vezetésének, mivel munkájukat decemberben külön díjazásban részesítette a testület. 
Ez a pénz többet mond megannyi szónál, mint amit a vezetéstől hallani.

"Money Talk"

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/6798_1729407430616091_2525186841917219430_n.jpg?oh=11cc5d2154253f5f4542db28b01bf21a&oe=57383BEA&__gda__=1459803625_9eecec38476502601b38c10bc59f5a3fÓcsa város költségvetése többek szerint kritikus állapotban van, ahogy hallani. Már maga a polgármester is a likviditási gondokról beszél, s erre hivatkozik különböző kifizetések, illetve vállalások esetén. De ezt látszik igazolni az is, hogy a költségvetést csak a folyamatos hitelekkel tudják biztosítani, ami bizony a város eladósodásával jár. Sőt, Bukodi Károly maga figyelmeztet arra, hogy a működést tekintve nagyon szigorú finanszírozási rendet kialakítva, csak és kizárólag a legszükségesebb kiadásokat teljesítve tudják fenntartani és kezelni a büdzsét.

Mindezen tényezők figyelembevételével valamint együttes hatásaként 2015. évben további folyószámlahitel felvételére és használatra kényszerült az önkormányzat. Ócsa városa a beszámolók szerint 80.000.000,- Ft folyószámla hitelkerettel terhelten állt a lakosság előtt.

Mindez a 2015-ös utolsó negyedéves polgármesteri beszámolóból olvasható ki. Ebből kiderül, hogy a legszükségesebbek közt szerepelt
- a Halászy műfüves focipályája, valamint
- 1 db Opel Astra személygépkocsi vásárlása (a soroltak közt).

Majd hozzáteszi:
„Az előttünk álló negyedévben mind az intézmények, mind az önkormányzat részéről rendkívül fegyelmezett és megfontolt gazdálkodás szükséges annak érdekében, hogy a gazdálkodásban a likviditási nehézségek ne okozzanak komolyabb fennakadást.”

Vagyis kisebb fennakadás beleférnek, ezekre lehet számítani, de a fennakadások rendszeressége ne okozzon komolyabb gondokat az elkövetkező negyedévben. Mindez 2015 utolsó hónapjaira vonatkozóan értendő. 

De mi a prognózis ezt követően?

- Tekintve, hogy jelentős többletbevétel nem várható, ezért továbbra is megfelelő és szoros gazdálkodással lehet megőrizni a jelenlegi szintet.
- A kiadásoknál ügyelni kell az előirányzat-felhasználási ütemterv szerinti, illetve annál kedvezőbb teljesítésre, a szükséges előirányzat átcsoportosításokra.
- Körültekintően kell eljárni a pótlólagos előirányzatok megszavazásával, csak a bevételi forrás meghatározása mellett vállalhat a testület újabb kiadásokat.

Annak megítélése, hogy a város pénzügyi helyzete hogyan fog alakulni 2015. december 31-én, rendkívül nehéz és kockázatos, ugyanis az év végéig tartó kitekintésnek több bizonytalansági tényezője van, melyek alapvetően fogják befolyásolni a pénzügyi helyzetet.

Mindezek ellenére december 16.-án napirendi pontba téve a testület elé tárják a polgármester és az alpolgármester 2015. évben végzett munkájának elismeréséről szóló tárgypontot.

http://privatbankar.hu/data//bonusz_1_oszlopos_breaking.jpg
Kiemelkedő munkája elismeréseként havi bérével megegyező összeg fizetése
Buza Ernő képviselő az Ügyrendi Bizottság elnökeként javasolja a polgármester és az alpolgármester részére a 2015. évben végzett munkájának elismeréseként egy havi bérével megegyező összeg kifizetését.

A döntéshozatalban 6 fő választott képviselő vett részt, de senki nem áll fel, nem mondott ellent ennek a pénzszórásnak, hivatkozva a polgármester korábbi beszámolójára, amiben a város nehéz anyagi helyzetét elemezve likviditási gondokról, a fennakadások rendszerességének elkerüléséről értekezik, valamint felhívja a figyelmet, hogy körültekintően kell eljárni a pótlólagos előirányzatok megszavazásával, mivel a december végéig tartó időszaknak több bizonytalansági tényezője van, melyek alapvetően fogják befolyásolni a pénzügyi helyzetet. 
A stabilitást.

A testületi szavazáskor senki nem emlékeztette és nem figyelmeztette a közpénzt osztogató képviselőket erre a tényre. A kockázatra. Mind a hat jelenlevő tag ellenvetés nélkül gépiesen és szolgamód szavazott, és egy (ön)tartózkodással, határozatba foglalta: Bukodi Károly polgármester részére a 2015. évben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként egy havi bérével megegyező összeg kifizetését rendeli el.

Majd Horváth Tamás alpolgármester részére a 2015. évben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként egy havi bérével megegyező összeg kifizetéséről is hasonlóképpen döntöttek. 

https://meszarosmarton.files.wordpress.com/2013/03/ronnie-biggs-008.jpg
Mindig a kis ember, a munkában megöregedett fázik rá a politikai mohóságra
Az ember arcáról meg leszakad a mosoly, hogy mennyi bőr fér el egyes gátlástalan közpénzharácsoló fején. 

Buza Ernő képviselő ezt követően köszönetét fejezi az egész önkormányzat és polgármesteri hivatal felé az ez évben végzett segítő közreműködésért.

Mert ugyebár valakinek a hátsó részt is tisztába kell tenni. Ez a háttér melós, most is rendelkezésre állt, mint ahogy volt ez tavaly is, a jutalmazások során.


Igaz, ez az év végi pénzosztás nem éri el Ócsán azt a szintet, hogy kiverje a biztosítékot a reformátusok templomszegletében, mivel ennek okán még egyszer sem kellett nekik lemondani az általunk fizetett díszkivilágításról és visszatérni a gyertyához.

A polgármester egyhavi bére alatt nem tudjuk mit értenek, hiszen azt nem teszik közzé, hogy pótlékokkal, egyéb juttatásokkal, cafatérával bruttóban számolva miként jön ki a végösszeg.

Mivel ez nem elérhető és itt nem nyilvános, ezért csupán feltételezhető mód saccolva tesszük ezt a juttatást úgy egymillió alá, fejenként.

 Az év végi vezetői jutalmakat feltételezhetően nem a megtakarításokból utalták, mivel az eladósodás, 80 milliós hitelfelvétel terhe és rendezetlensége okán a város pénzügyi mérlege nem lehet pozitív. Vagyis nincs haszon, nincs olyan többletforrás, mely hiteltelené tenné, s azon túl nyereségbe fordítaná a költségvetést. 

Ócsa 2015. éve nem erről szól.  A tavalyi esztendő legnagyobb haszonélvező a polgármester lehetett, mivel nem csak a 6 millióra rugó új autója, hanem a jutalmazása és sportegyesületének pénzügyi támogatása is kedvező hatást gyakorolhatott a közérzetére. 

A városi költségvetésbe tekintve ez már nem vigasztal senkit. A lakossági terhek nem csökkentek, a város mérlege láthatóan nem javult. Az adófizetők pénze, a városi élhető környezet, a város bánhatja és állhatja mindezt. 

''Városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt állunk.''
De nem csak Bukodi Károly zárt jó évet. Segédje, és helyi partnere Horvát Tamás alpolgármester szintén jót kaszálhatott a munkáival. Nem csak főállású alpolgármesterként van jelenünkben, hanem középiskolai tanárként is felveszi a magáét.  Szerinte ez nem összeférhetetlen, annak ellenére sem, hogy a törvényi szabályozás az oktatói tevékenységet csak az egyetemi doktori, tanársegédi, kutatói és oktatói tevékenység során ismeri el, és engedélyezi. 

Ettől függetlenül Tamás is plusz egyhavi fizetésének összegét kapta meg a képviselők jóvoltából mindezek mellé premizáló elismerésként a kimagasló munkájáért cserébe.

Vagyis az Ő évzárója is jobb volt, mint az alantas városlakók összességének, akiknek ehhez hasonló többletforrás nem jutott.

De arról sem hallani, hogy a városházán az esztendő megtakarításaiból általában egyhavi plusz bruttó bért fizettek volna a dolgozóknak.  

Sőt az egészről még az Ócsai Kisbíróban sem lehetett olvasni, pedig Kertészné Molnár Anna legalább havonta egyszer interjúvolja a polgármestert. A személyes fogadóórák során történtek beszámolójában mindez az esemény nem található, nem olvasható ki. 

Ócsán a korábbi évek gyakorlatához igazodva nem szokás mindenkinek év végi jutalmat adni, vagyis többnyire csak a vezető tisztségviselők juthatnak ehhez a többletforráshoz mostanság. A teljes kedvezményezeti kör persze nem ismert, mert nem csak az önkormányzati újság, hanem a városi honlap sem teszi közzé a milliós nagyságrendű jutalmak kifizetését.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármester nem titkolódzik. A HVG megírta, nem fizetnek év végi jutalmat a pécsi önkormányzatnál. A most megtakarított pénzt "hasznosabb célra fordítja" a város.

Ócsán azonban az önmaguk plusz fizetségét tartották előrébb valónak és hasznosnak. Ehhez adták magukat és áldásos szavazataikat a kisvárosi képviselők.

http://video.mno.hu/data/videos/final/15/143740/images/6.jpg
A pénzt a beszedett helyi adókból fizették ki.
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere álláspontja: - a beszedett helyi adónak másutt is van helye, elve szerint abból nem jutalmakat kell osztogatni. 


Ő tehát az idén sem kapott egy fillért sem, míg a polgármesteri vezetése alatt az intézményvezetők közül kettő részesült pénzjutalomban. A többi dolgozó közül azok, akiknél nem történt központi bérrendezés, vagy kiemelt feladatokat látnak el minimálbérért (így a dajkák, konyhai dolgozók vagy a településüzemeltetésben résztvevők), 25 ezer forintos étkezési utalványt kaptak.


Ócsán ez sem így történik.  A városunk ebben sem egyezik a (képviselt) fideszes szemlélettel.

"az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésére hivatkozással nem engedi"

„Helyi adót nem költünk jutalmazásra. Az önkormányzati szférában minden egyes pénz, ami marad, az nem állami pénz, nem központi adóból leutalt pénz, hanem helyi adóból utalt pénz, és a helyi adót nem azért szedjük be, hogy jutalmazzuk akár a polgármestert, akár a dolgozókat: meg kell fizetni persze minden embert rendesen, nekem ezzel nincs különösebb bajom, de jutalomra nem szabad költeni a helyi adót”fogalmazott Schmidt Jenő.

Zamárdiban 150 millió forintnyi többlettel zárják az évet, vagyis jól gazdálkodtak. A megérdemelt jutalomból az intézmények és a hivatal dolgozóinak is jutott.

Ócsa városában azonban sem többletről, sem jutalmazásokról nem tudni. (Hivatalosan.)

Arról sem, hogy a közpénz nem a várost, hanem az egyének jólétét gyarapítaná.

Itt minden így gömbölyű. Akár a kis gömböc

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése