2015. augusztus 3., hétfő

Huszonkét új mentőállomás épült volna - talán Ócsán is létesülhetett volna egy ( - életmentő célzattal)

Mint kevésbé ismert, Ócsán is volt egy halvány elképzelés arról, hogy a városban is létesüljön mentőállomás. Ez, ha jól tudom az előző vezetés idején, még az Egészségház beruházása során merült fel.

Aztán ez az ötlet valahogy elhalt.  Valószínűleg térség akkori országgyűlési képviselője sem lehetett elég hatékony, vagy nem fejtett ki megfelelő érdekképviseletet Ócsa érdekében. Akár hogy is volt Ócsa nem került bele abba a konkrét csomagba - akár  elképzelési vázlatba, - mely során a város neve felkerült volna a kijelölt állomáshelyek sorába.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxaohHoarDthY8vhM_0dnFVVwIB722hw9Q09ZjjSMDFKpN5ib6dErqEtD9DXoRI3krWz7lDSwO_yo5w3Qlt4Y4H2hHrszwkV5XccCAL90Z8K9-oiDgicmjPHXqfptV2cqgO2jWFREkUtM/s1600/%C3%A1tad%C3%A1s.jpg
Az Egészségház átadása Dönti Károly polgármestersége alatt, Szűcs Lajos ogy. képviselő asszisztálásával
 
Az ez utáni önkormányzati választások során azonban a városvezetés váltásával irányvonalbeli váltás is történt. A kormánypárt előretörése helyi szinten is megjelent.
A magyar egészségügyi rendszert biztos alapokra helyeztük (…) 22 új mentőállomás épült és 60 megújult” – büszkélkedett Orbán Viktor a 2014-es választási kampány során, egy nagykanizsai átadóünnepségen.
Azonban vontatottan halad a miniszterelnök által is kiemelt projektként kezelt építkezés a mentőszolgálatnál. Bár az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban át kellett volna adni 22 új mentőállomást, van olyan kisváros, ahol csak idén nyáron rakták le az alapkövet.
   
http://tenytar.hu/sites/default/files/images/2165_kormend_mall.jpg
Ócsán elhalt a korábbi kezdeményezés - máig nem épült mentőállomás (- itt nincs bevetési egység)

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állítja, október 31-ig minden állomás elkészül. Egy, a hvg.hu birtokába került dokumentum szerint több településen pórmunkákat rendeltek el, másutt épphogy aláírták a szerződést a tervezővel.
A késlekedés azért is furcsa, mert a projektet még 2010 előtt jóváhagyta az EU, 2013 januárjától pedig rendelkezésre állt a forrás, de folyamatosan csúszott a közbeszerzések kiírása.

Ócsa frekventált elhelyezkedése, földrajzi fekvése a Gyál-Dabas-Budapest kiszögelés közepén, valamint az M 5 autópálya közelsége, annak is a Budapest-Kecskemét távolság középvonalában egy olyan bevetési gócpont létesítéséért kiállt, ami a térséget érintő bevetési- és elérhetőségi szempontból is fejlődést jelentő célkitűzés lehetne.

Sajnálatos, hogy a helyi képviselők, és közte az országgyűlési képviselőnk sem volt képes ez ügyben az itt és a környéken élők (Alsónémedi, Bugyi, Ócsa) valamint a térség és az autópálya érintett szakaszán utazók érdekeit felkarolni.  Pedig az ismétlődő esetek, az Üllő és Ócsa közt, valamint a Bugyi és Ócsa, valamint Alsónémedi és Ócsa téréségében bekövetkezett balesetek mind azt igazolják, hogy egy ócsai állomás létesítése nagyon időszerű és roppant aktuális lenne.

Azért van, ahova tud intézni mentőt az illetékes - a meccsekről gondoskodik ( - és a több ezres lakosság?)

Az idén a központi költségvetés százmillió forintot biztosított az önkéntes mentőszervezetek támogatására, a csapatok több mint kétszáznegyvenmillió forintnyi pályázatot nyújtottak be. Százharminc szervezet kap pénzt, a forrás majdnem kétharmadából technikai eszközöket szerezhetnek be.

A katasztrófák elleni védekezésben mára kiemelkedő fontosságú résztvevőkké váltak a hivatásos katasztrófavédelmi erőket kiegészítő önkéntes mentőszervezetek. E szervezetek nem csupán különleges mentési képességekkel bírnak, de tagjaik tiszteletre méltó elszántsággal, önzetlen módon segítik az emberi élet védelmét. Munkájukhoz ugyanúgy szükségük van speciális felszerelésre és technikai eszközökre, mint védőeszközre, alkatrészre, vagy üzemanyagra, akár árvízi védekezés vagy viharkárok felszámolása, vagy éppen speciálisabb, kutató-mentő műveletek során.

Az, hogy az utóbbi években az önkéntes mentőszervezeteket egyre gyakrabban alkalmazták, egyre többször volt szükség speciális beavatkozásaikra, egyértelművé tette: a katasztrófák elleni védekezés során rendkívül fontos, hogy az ország kellő mértékű, önkéntességen alapuló mentési bázissal rendelkezzen. Az önkéntességet vállaló szakemberek munkáját és teljesítményét az ország úgy is igyekszik elismerni, hogy a központi költségvetés 2015-re százmillió forintot irányzott elő az önkéntes mentőszervezetek támogatására.

Ócsáról azonban senki nem pályázott. Pedig a környék tele van balesettel, és nagy szükség lenne egy segítségnyújtó, mentőcsapatra.

http://www.hirstart.hu/thumbs/hk_images/halalos-baleset-volt-ocsanal.jpg
Halálos baleset Ócsa közigazgatási területén
Halállal végződött az a közlekedési baleset, amely Ócsa és Üllő között történt.
A dabasi férfi által vezetett kisteherautó Ócsa irányából Üllő felé haladt, amikor egyelőre ismeretlen okból áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba és ott frontálisan összeütközött a szabályosan közlekedő kamionnal. A kisteherautó vezetője, V. Gyula 41 éves dabasi lakos a helyszínen életét vesztette. Az anyagi kár közel 4 millió forint. 

http://www.langlovagok.hu/kepek/2008/dabas/080218_ocsapince/eredeti/080218_ocsapince_06.jpg
Dabasról érkezett a segítség
2008. február 18. A Viola utcában lévő családi ház pincéjében a kazánból kipattanó szikrától lángra kapott a helyiségben tárolt 50-60 mázsa akác tűzifa. A tüzet a lakók időben észrevették, ennek, valamint a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok a lakrészre nem terjedtek át.

2008. október 22-én 11.30 körüli időben halálos közlekedési baleset történt az Ócsát és Üllőt összekötő úton. Egy személyautó Ócsa felől Üllő irányába közlekedett, amikor a felsőpakonyi bekötőútról egy személygépkocsi közeledett az útkereszteződéshez, ahol a Stop tábla ellenére sem állt meg és nem adott elsőbbséget a védett úton közlekedőnek. A két személyautó összeütközött, majd a vétlen autó nekicsapódott egy kisteherautónak. A baleset következtében a vétlen autó vezetője, egy 40 éves ócsai férfi a helyszínen életét vesztette, a kisteherautó vezetője pedig könnyebb sérülést szenvedett

2012 januárjában holtan találtak egy férfit az autójában vasárnap Ócsa és Üllő között az út mentén. Az 58 éves férfi feltehetően rosszul lett vezetés közben, ezért lehúzódott az útról, majd életét vesztette az autójában.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoarenWgibK1VE1RD9JGVrBGedk5Ir-ZG0kYyF64IXqyu6jUvQ2llOaESN22HmHHBvW84wTYVDh57XrXsNNeQjNsUzEyeCR2z_TEpG0IjPtSgaYQqgyDEyBL-EmOVWLxctGM-wkmIlJrI/s1600/DSCF7511.JPG
Baleset Ócsán, a Martinovics - Baross kereszteződésében
2012. október. Hárman súlyosan megsérültek, amikor összeütközött egy kisteherautó és egy személygépkocsi kedden kora este Ócsa belterületén - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Spitz Alexandra tájékoztatása szerint a baleset következtében a kisteherautóba beszorult egy ember, akit a monori tűzoltók emeltek ki a roncsból. Őt súlyos, életveszélyes, a személyautó két utasát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. 
Helyiek elmesélése alapján, a kisteherautó a Martinovics utcán halad az Üllői út irányából, amikor a Dózsa György utca felől érkező személyautó az elsőbbségadás táblát figyelmen kívül hagyva, jobb oldalról elkapta a kisteherautót. Az ütközéstől mindkét autó megpördült. Az egyik a szemközti sarki ház betonkerítésének csapódva az árokba borult (ebből kellett a hölgyet kivágni), míg a másik autót az árok megfogta.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/images/cikkek/baleset_ocsa.jpg
Busz és személyautó ütközött - egy ócsai halott
2012 decemberében halálos baleset Alsónémedi és Ócsa között. A 4604-es út 3-as kilométerszelvénye közelében történt a délelőtti órákban az a baleset, melyben egy kisbusz sofőrje járművével egy Volán-busznak ütközött. A gépjárművet vezető 46 éves ócsai nő holttestét a dabasi tűzoltók kiérkezése előtt kiemelték a roncsból, az autóbuszon utazó 13 ember közül senki sem sérült meg.
Spitz Alexandra, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője tájékoztatott a balesetről: az Ócsa külterületén történt ütközés miatt teljes zárás volt érvényben. A műszaki mentés – a tűzoltók az üzemanyagfolyás megszüntetésén dolgoztak, – valamint a helyszínelés végeztével, nem sokkal dél után az útzárat feloldották.

2012. február: Négyen, egy felnőtt és három gyermek lett rosszul a fűtőberendezésből kiáramló szén-monoxidtól egy családi házban Ócsán. A kivonuló dabasi tűzoltók átszellőztették a lakást, miután magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. A felnőttet és a gyerekeket a mentők megfigyelésre kórházba szállították - mondta Szabó János, a Pest megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese.   

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvsfh0Ti6U2Ujcl23B9IvvYa8IiTAiQR96FbzGWJ8xcfagEoDkF66U1neDl3Rtr16Q4dr9HKHnMEATSosnzy3DoWJuje8nHmdS2kPdd-IfTmi9XZy5Mwj_zDaHWlJyJKKk_KgF3pqyOYDA/s1600/DLAPE20140427001.jpg
Tűzoltók Ócsán - nem helyiek
2013 február. Bennégett lakásában egy férfi Ócsán. Valószínűleg ágyban dohányzott az a mozgássérült férfi, aki bennégett ócsai családi házában csütörtök reggel. Spitz Alexandra tájékoztatása szerint mire a dabasi tűzoltók a helyszínre értek, már az egész szoba lángokban állt. Oltás közben bukkantak rá a házban egyedül lévő férfire, aki súlyos égési sérülései következtében életét vesztette.

http://erdo-mezo.hu/wp-content/uploads/2013/07/ocsaerdo2.jpg
Ez is egy emlékezetes tűzeset volt - Ócsán nincs tűzoltóság
2103 július. Lángolt az erdő Ócsa mellett. Kivágott fenyőerdő vágási hulladéka kapott lángra Ócsa mellett, a tüzet a Pest megyei és a főváros tűzoltók oltották – értesült a HavariaPress.

Mintegy 2 hektáron gyulladt meg pénteken délután, Ócsa mellett egy kivágott fenyőerdő vágási hulladéka. A helyszínre a Pest megyei és a fővárosi tűzoltók érkeztek 3 járművel, 5 fecskendővel.
Az oltást nehezítette az erős szél, valamint, hogy Ócsán nincs bevetési egység. A tűzeset során szerencsére személyi sérülés nem történt, a lángok lakott területet most nem veszélyeztettek.

2013 július. Lebillenő vezetőfülke nyomott halálra egy fiatalembert Felsőpakony határában. Gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó cég telephelyén két nyerges vontató volt egy kamion vontatmányán. Egy kerekek nélküli MAN nyerges vontató menetirány szerint, míg neki háttal egy elől kerekek nélküli Iveco nyerges vontató volt, úgy, hogy annak hátsó kerekei az MAN hátuljára voltak felrakva. A ferdén lévő Iveco kamionfülkéje előrebillent, és egy fiatalember ez alá állva megpróbálta megakadályozni, hogy a platóra csapódjon. A vezetőfülke a 23 éves férfit halálra nyomta.

http://www.langlovagok.hu/kepek/2013/kisguczipeter/130719_felsopakonyfulke/eredeti/130719_felsopakonyfulke_04.jpg
Itt sem tudtunk beavatkozni, vagy segítséget nyújtani
2013 augusztus elején teherautó elé hajtott egy motoros Ócsán: - meghalt a 35 éves nő.
Egy segédmotoros Ócsa külterületén hétfő reggel egy mellékútról kanyarodott az Üllőre vezető útra, ahol összeütközött a teherautóval. A motor vezetője, a balesetben olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

http://www.parameter.sk/sites/default/files/styles/article/public/photos/promoted/download.aspx__62.jpg?itok=EPkOoi2I
Ennél az Ócsa-közeli balesetnél sem tudott a város mit tenni
2013 augusztus vége: Súlyos baleset történt Ócsa és Gyál között - halálos áldozatok. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint hárman meghaltak és mintegy harminchárman megsérültek abban a péntek reggeli balesetben, amelyben több jármű ütközött az M5-ös autópályán Ócsa és Gyál között. Egy kamion az árokba borult, és szintén árokba borult egy mikrobusz, amelyből jelenleg is mentik az utasokat. A helyszínen több megrongálódott személyautó és mikrobusz látható.
Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbaleset három halálos áldozata mellett 33 ember, köztük 4 gyerek sérült meg - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-vel. Nagy Zsófia a sérültekről elmondta, hogy 18-an súlyos, 15-en pedig könnyebb sérülést szenvedtek. A tizenhét autóval és két helikopterrel helyszínre érkező mentők 29 embert vittek kórházba.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/03/fels%C5%91pakony-baleset.jpg
A baleset Felsőpakony és Ócsa között történt
2014. március 3. Két személyautó karambolozott a 4601-es úton, Felsőpakony és Ócsa között- közölte a Katasztrófavédelem. A baleset következtében az egyik jármű mintegy 100 méterre csapódott az út menti bozótosba, vezetőjét a műszaki mentést végző dabasi hivatásos tűzoltók szabadították ki feszítővágóval. Mentőhelikopterrel szállították el a baleset sérültjét. 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/03/fels%C5%91pakony-baleset1.jpg
Messziről érkezik a segítség - Ócsán nincs erre megfelelő alakulat
2014 április Kigyulladt egy körülbelül száz négyzetméteres családi ház egyik helysége Ócsán, a Damjanich utcában tegnap reggel. A tizenkét négyzetméteres helyiségben berendezési tárgyak, rongyok, papírok kaptak lángra.  A dabasi hivatásos tűzoltók a tüzet egy vízsugárral rövid időn belül eloltották, azonban a tűzoltás közben egy elhunyt középkorú férfit találtak, akit kihoztak az épületből. A tűzeset kapcsán tűzvizsgálati eljárást indított az igazgatóság.
  
2014 július 21. Családi ház tűz Ócsán. Teljes terjedelmében égett egy hatvan négyzetméteres családi ház Ócsán, az Üllői utcában péntek délután. A tüzet a dabasi és fővárosi hivatásos tűzoltók négy vízsugár segítségével oltották el. A lakóházban két felnőtt és egy gyermek lakott, elhelyezésük megoldott volt, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.


Péntek délután Ócsa külterületén egy bálázó gép  és a körülötte lévő tarló kapott lángra. A monori hivatásos és az üllői önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt az ott tartózkodók a tüzet részben eloltották, a végleges oltást a kiérkező tűzoltóegységek fejezték be. A tűzeset során személyi sérülés nem történt. 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/07/m5-kamion.jpg
Súlyos baleset az M5 ócsai lehajtójánál - nincs helyi segítség
2014. július 24. csütörtök: Két kamion ütközött az M5-ösön Ócsánál Budapest felé vezető oldalán Ócsa térségében. Az egyik jármű sofőrje súlyosan megsérült, a pályaszakaszt egy időre lezárják – közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem kora délután az MTI-vel. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az autópálya 29-es és 30-as kilométere között történt karambol sérültjéért mentőhelikopter érkezik, a mentés idejére teljes szélességében lezárják az útszakaszt. A forgalmat az ócsai kihajtónál az 5-ös főútra terelik.




2014. augusztus 30. Ismét Ócsán keletkezett tűz. Fűst lepte el a Martinovics utcát és környékét. Egy családi ház hátsó fertályán keletkezett füst, majd csaptak fel a lángok. 
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPVW_UPCgcZ9aq7xWP0QCxNVUyQimR7pO5zbsFLYIA3hx-yKkbcsyZw0KZFzkgkxbI75a_PoWzC24BnywfmCFWKEnHzXC8OP6A2EYREkah9_VbYKJtW_STDdY6LqgFXFo6kyrMC5Kchs0/s1600/marti.png
Oltás a tűzoltóság kiérkezése előtt - a szomszédok tömlő átvezetésével biztosítottak többlet mennyiségű vizet

A lakók, és a szomszédok idejében észlelték a jelenséget, és jelezték az esetet, közben pedig és egymás segítségére sietve az utcán átvezetett tömlőkkel oltották a lángokat. Ezután érkezett a rendőrség és a tűzoltóság a helyszínre és míg az egyik szolgálat a helyszín-biztosítási feladatokat látta el, a másik a tűzoltást vette át a helyiektől. Személyi sérülés a blog információi szerint nem történt.

http://hirpress.hu/cikkimg/-000111/8989.jpg
Ez az ismert baleset is hatással volt Ócsára
2014 október 30. Tisztázatlan okból és körülmények között ütközött össze egy személygépkocsi és egy kisteherautó  9 óra 30 perc körüli időben az 5. számú főút 27-es kilométerszelvényénél, Alsónémedi közelében. A baleset következtében – az elsődleges adatok szerint – egy személy megsérült. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a rendőrök a főút balesettel érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. A rendőrök a Kecskemét felől érkezőket a Felsőbabádi körforgalomnál, míg az Alsónémedi irányából érkezőket a település után található körforgalomnál – az OMV benzinkútnál – visszafordítják. Kerülni Ócsán keresztül tudnak az arra közlekedők.
 
2014 december  Letért az útról és kisodródott az a gépkocsi, amelynek vezetője megsérült Ócsa és Üllő között a tegnap történt balesetben.

2015.január 3., szombat (MTI) – Öt ember megsérült, amikor két személyautó frontálisan ütközött a Pest megyei Ócsát Üllővel összekötő úton szombat este – közölte a katasztrófavédelem és a rendőrség. Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: az Ócsa határában történt baleset során ketten a roncsba szorultak, feszítő-vágóval menekítették ki őket a dabasi tűzoltók, majd átadták a sérülteket a mentőknek. 

Segítségre várva:  2013. decembere Ócsa - közlekedési baleset
Ugyancsak ezen a napon megkéselt egy férfi egy másikat szombaton késő este Ócsán - közölte a rendőrség. A hatóság tájékoztatása szerint a férfi január 3-án 21 óra 50 perc körül ócsai lakásában szóváltásba keveredett a sértettel. Az 57 éves gyanúsított ezt követően egy konyhakéssel mellkason szúrta vitapartnerét, miközben azt kiabálta, hogy megöli. A késsel a férfi nyakát is megkarcolta. A sérült férfit a mentők kórházba szállították.
A helyszínre érkező rendőrök Sz. Istvánt a bűncselekmény elkövetése után a lakásban elfogták, majd előállítását követően - őrizetbe vétele mellett - gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

2015. április 9. Egy személy sérült meg abban a balesetbe, amely során két személygépkocsi ütközött össze 8 óra 30 perc körüli időben az M5-ös autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán a 23-as kilométerszelvényében, Ócsához közel.
 
Az érintett útszakaszon egy szolgálati jelleggel ellátott rendőrautó haladt, amikor a vele szemben közlekedő személyautó áttért a szemközti sávba és nekiütközött a járőrautónak, majd egy másik személygépkocsinak és végül egy ház falának csapódva állt meg.
A baleset következtében egy személy megsérült.

2015. április végén az út menti árokba borult egy kisteherautó Ócsa térségében kedd délután, a sofőr meghalt – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Csámpai Attila tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy 28.-án  miért sodródott le az útról a jármű a babádi körforgalomtól körülbelül egy kilométerre. Az árokba csapódott kisteherautó vezetőjét speciális eszközzel vágták ki a roncsból a dabasi tűzoltók, de az 50 éves férfin már nem lehetett segíteni, a helyszínen meghalt. A járműben más nem utazott.Az utat lezárták  - tette hozzá a szóvivő. 


2015. augusztus elsején frontálisan ütközött egymással két személyautó Üllő és Ócsa között, Pest megyében. A műszaki mentést a monori hivatásos tűzoltók végzik – áramtalanították a járműveket, illetve megszüntetik az üzemanyag szivárgását az egyik balesetet szenvedett járműnél. A mentési  munkálatok idejére a hatóságok az utat teljes szélességében lezárták. 
(A felsorolás nem teljes.)

Annak érdekében, hogy ne maradjon lefedetlen terület az országban, és ahhoz, hogy lehetőleg 15 percen belül minden kockázatos esethez kiérjen a mentő, Ócsán is szükség lenne egy állomásra. Az „egészségügy megmentését” célzó Semmelweis Terv határozottan leszögezi,  hogy „a 15 percen belüli kiérkezési lehetőség arányának 90% felé emelése érdekében” új állomásokra van szükség.  Ócsa ehhez pont megfelelő hely lenne minket körülvevő ellátási-lefedési folt betöltéséhez.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése