2015. február 5., csütörtök

Megdöbbentő, hogy a belügyminiszter figyelmeztetése sem elég - felelősséggel tartoznak ( - helyi eladósodás)

Ócsa lakossága előtt a legkevésbé ismert az általa élt városka pénzügyi helyzete, vagyis az itt élők kilátásai, jövője és közösségi fejlődése.

Ha azt mondjuk, hogy a város likviditási gondokkal küzd, akkor azzal még nagyon nem tártuk fel az igazságot és csak a polgármester szavait tolmácsoljuk, hivatkozásait ismételjük. 

Mint arról már említést tettünk az önkormányzati városüzemeltetés folyószámla-hitelkeretét az évekkel korábbi alacsony szintről 30, majd legutóbb 50 millióra emelte(tte) az "új" városvezetés.

Pont az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kialakulására és veszélyeire figyelmeztet a megdöbbentő adatok közölésével Pintér Sándor belügyminiszter.

http://csaladhalo.hu/system/files/imagecache/nagy-kep/cikk/2013/08/uid-13/pinter_sandor.jpg
Hiába a kormányzati törekvés, ha helyi vezetés másként gondolkodik - intő jelzés fentről ( - kísért a pénz)
 
Az önkormányzati vállalatok (akár, mint az Ócsa Városüzemeltetési nonprofit Kft) adóssága több mint 1000 milliárd forint, miközben a teljes önkormányzati rendszer működtetésére 781 milliárd forint jut - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az önkormányzatok ellenőrzésének tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról szervezett pénteki, budapesti szemináriumon.
 
Pintér Sándor az önkormányzati rendszerről szóló nyitó előadásában emlékeztetett: 2078 önkormányzat adósságát vállalta át az állam a közelmúltban, 1368 milliárd forint értékben, és akkor abban bíztak, hogy sikerült megállítani az önkormányzatok eladósodását.

http://nepszava.hu/image/?id=361273&ext=jpg&th=inline_main
Bukodi Károly felelősséggel tartozik - nem csupán a közvagyonért
Ebben tévedtek - mondta -, az önkormányzatok ugyanis, ha magukat nem tudják, akkor eladósítják vállalataikat. 

Ócsán is ez tapasztalható. Ezért is emelkedik Bukodi Károly és Horváth Tamás kettőse alatt - Buzáné Icsó Zsuzsanna ügyvezető közreműködésével - a város adósságállománya.

 
Pintér szerint a  100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál 620 milliárd forint, a 10-50 százalék közötti önkormányzati tulajdonú vállalatoknál pedig 382 milliárd forint adósság halmozódott fel, azaz 1002 milliárd forintos "kétes hiány" van az önkormányzati vállalatoknál. Az önkormányzatok állami támogatására 781 milliárd forintot szánt az állam, ebből működtetik a teljes önkormányzati rendszert - emlékeztetett.

http://mno.hu/data/cikk/1/23/19/88/cikk_1231988/pinterlead2_uj_fekvo_lead.jpg
Megdöbbentő adatot közölt Pintér Sándor - kísért a korrupció
Jelezte: meg kell vizsgálni, képesek-e az önkormányzati vállalatok kigazdálkodni ezt az összeget, hogy ne megint az államnak kelljen helytállnia, kisegítenie az önkormányzatokat.

A miniszter kiemelte: gyakran nem jelenik meg az önkormányzatok gondolkodásában az a felelősség, az a tudat, hogy a közt szolgálják, a köz pénzével kell gazdálkodniuk még akkor is, ha az államtól kapják. Az önkormányzatoknak a jó gazda gondosságával kell eljárniuk, és szükséges a belső kontrollrendszerük kiépítése is - hívta fel a figyelmet.

Sajnos ebben nagyon igazat kell neki adni, mert Ócsán a lakossági oldalról is csak a felelőtlen és kilátástalan pénzköltés látszik a racionális, vagy az ésszerű gazdálkodás helyett. Nem véletlen, hogy az önkormányzat igyekszik elzárni minden hírforrás elől a lakosságot, és minél kevésbé átláthatóvá tenni a közpénzek útját. Számos döntés a nyilvánosság kizárásával történik. Nem egy esetben adósságok eltörléséről, más esetekben pedig adóssággal terheltek, vagy köztartozással bírók támogatásáról dönthetnek.  Egy emlékezetes eset volt az első juhfesztivál adóssággal terhelt személy autós cégének átutalásos illegitim (bujtatott) támogatása. De szintén aggályos volt az ócsaiak előtt az ismeretlen  Jenei Janka ojtozi alapítványának városházi (közpénzes) támogatása. Mert erre futotta, míg a városban élőkre már kevésbbé. A külhonba kifizetett pénzünk sorsáról, felhasználásáról, eredményességéről nincs hír, vagy beszámoló. Értesülésünk szereint az emlékmű, rajta Ócsa és az adományozók nevével nem készült el. Sokan vélik felesleges, vagy értelmetlen kifizetésnek ezt. Mások másként vélekednek, többen meg azt hiszik, hogy csak a kinlétet hálálták meg ezzel, mert itt helyben az elmaradott városi környezetben jobban fellehetett volna használni ezeket a százezreket.  A pénznek vagy az eredményességnek azonban nyoma nincs.

Aztán utána lehetne még nézni az ilyen-olyan néven szereplő ügyvédi megbízatásoknak és kifizetéseknek, amit szintén az önkormányzatok cégein futtatnak keresztül.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRBWsuWNbz53zMiJD1ftm8CpsFP1B3FIgOuhngSZiB0dxXYMSOW5fVtww5k9d2TZZ-ptTC5BUnLIHZYoAqBRQKgrMc6Fsh1LN-4aMekcxzhF7kDyC7Z1Y92arZjnD7l6fMD-1fEQxG-c4/s1600/DSCF5324.JPG
Nem csak jutalmazásra, hanem elszámoltatásra is szükség van
Nem véletlenül beszélt a belügyminiszter arról, hogy az önkormányzati vezetők, a polgármesterek, a képviselők vannak leginkább kitéve a korrupció kísértésének. Az önkormányzati vezetőknek nagyon nehéz nemet mondaniuk, mivel nemcsak anyagiakról van szó, hanem barátságokról, együttélésről, arról a kapcsolatrendszerről, amelyben élnek, "de tudniuk kell, hogy mindig a nem a helyes válasz" - fogalmazott.

Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy költségvetésük tervezésekor az önkormányzatoknak figyelembe kell venniük saját lehetőségeiket, mert a tárca tapasztalatai szerint sokan eleve túlköltekezésre terveznek, és abban bíznak, majd az állam kisegíti őket.

Ócsán sem ismeretlen a mínuszos költségvetés, és a deficit.  Sajnos a város pénzügyi mérlege rossz és hatalmas hiánnyal küszködünk. A folyamatos és a rollírózóhitelek nem jelentenek megoldás. A fizetési nehézségek a csőd szélére sodorhatják a várost. 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadásában elismerte, hogy az önkormányzati vezetők nehéz helyzetben vannak, amikor saját vállalataikkal tárgyalnak, mivel a vállalati szféra támogatást kijáró, lobbista rendszerré vált, a vállalatok többsége a segélyezésre szocializálódott. Az ÁSZ-elnök azonban azt tanácsolta az önkormányzati vezetőknek, hogy saját belső ellenőrzési rendszerüket terjesszék ki vállalataikra is.

Felelős tulajdonosi joggyakorlásra van szükség - mondta. Ehhez pedig érdemi, rendszeres kontroll, beszámoltatás, belső ellenőrzés, valamint megfelelő felügyelet és ellenőrzés szükséges. Nem lehet megfeledkezni a megfelelő önköltségszámításokról, a megalapozott árképzésről, a források ehhez igazított biztosításáról, mert csak ezek után várható szabályszerű működés, fenntartható és színvonalas közszolgáltatás - emelte ki.

Az önkormányzati vezetőknek, polgármestereknek, jegyzőknek szóló szemináriumon egyebek mellett a korrupció veszélyeiről készített integritásfelmérés, a törvényességi felügyeleti ellenőrzés és a feladatfinanszírozás tapasztalatairól és a számvevőszéki munka önkormányzati hasznosulásáról tartanak előadásokat az ÁSZ munkatársai és államtitkárok.

(MTI) - Hírhatár
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése