2014. július 17., csütörtök

Lelkesítik és támogatják a kerékpározást - pályázni is lehet ( - Ócsa például kilóg a sorból)

Huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a Kerékpárosbarát címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly hetedszerre meghirdetett pályázatain. Az elismeréseket Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2014. január 22-én, a REC (Regional Environmental Center) szentendrei központjában.

http://img.belfoldihirek.com/2013/01/kerekpar_20130118175218_60.jpg
Most azonban ismét lehet pályázatot benyújtani idén szeptember végig, immár a nyolcadik alkalommal. 

 A minisztérium a folyamatos elismerésekkel arra ösztönzi az önkormányzatokat és vállalkozásokat, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé és vonzóvá a környezetbarát kerékpáros közlekedést a lakosok, munkavállalók és ügyfelek számára. Ezért indítják visszatérően a pályázatot. A frissítéssel szeretnék elérni, hogy olyan települések is felbátorodjanak és csatlakozzanak, ahol még nagy a lemaradás ezen a területen.

Ócsa belterület, mint köztudott, egyetlen méter kerékpárúttal nem rendelkezik. Az alsópakonyi szociális telep létesítése előtt a kormányprogramhoz csatlakozva a városvezetés megígérte, hogy a két településrészt  egy, a vasútállomásig bejövő kerékpárúttal kötik össze
Ez az ígéret azonban nem teljesül, és nem is lett számon kérve.  Így Ócsa továbbra is az egyik leelmaradottabb városa a térségnek e-területen. Ebben a vonatkozásban Bugyi, Dabas, Tatárszentgyörgy is előrébb van. 
 
Bugyi kerékpárosbarát település. Az 5100 lelkes településen már korábban megépítettek egy több mint egy kilométeres úgynevezett egyesített gyalog- és kerékpárutat.  Majd, közel 75 millió forintot nyert a település a közép-magyarországi operatív program pályázatán a község meglévő kerékpárútjának meghosszabbításához. Az 1,3 kilométeres új szakaszt ezután avatták. Az ünnepélyes átadáson részt vett Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke is.

http://img.szucslajos.com/2010/09/kerekparut_008_378_20100901161508_157.jpg

A beruházás EU támogatásból valósult meg Bugyin a gyalog- és kerékpárút építése. 2010. július 27-én Bugyi Nagyközség lakói birtokba vehették a Kossuth Lajos utcai gyalog- és kerékpárutat. Sok szülő fellélegezhet végre, hogy gyermeke nem a hatalmas tehergépjárművek között kerekezik, hanem biztonságos terepen. - Minderről Szűcs Lajos (Fidesz) ócsai lakos, akkor még a körzet országgyűlési képviselője büszkén számol be saját honlapján.  

Az ottani közintézmények megközelítése így lényegesen kényelmesebbé, és főleg biztonságosabbá vált.


Egyébként felesleges is sorolni a kerékpárúttal rendelkező kisebb-nagyobb településeket, és azok történéseit, illetve annak előnyeit amikor mi csak a nélkülözök sorában kullogunk. 

Szűcs Lajos képviselő itteni élete, szerepvállalása, vagy közbenjárása is kevés lehetett ahhoz, hogy Ócsán is meginduljon valami.

Az elmúlt közel négy éves önkormányzati ciklusban a város magjában, vagy a munkahelyekhez vezető utak mentén egyetlen helyen sem kezdődött meg a kerékpárutak létesítésének előkészületei.

http://www.drbata.com/pic/bata_nyar.jpgÓcsán a NAGÉV, a Semmelrock, a Dr.Bata Ltd. az MPF-FÉG - hogy csak a tőkerősebbeket említsem - munkahelyeire a városon belül egyik telephely vonatkozásában sem vezet kerékpárút. Míg mindegyik helyi cég sokat a külcsínre, a dizájnra és a megjelenésre, addig e téren nem sokat tesznek.

Kérdés, hogy regnáló városvezetés, miért nem tett ennek érdekében lépéseket, aminek eredménye az átélt választási cikluson belül megmutatkozott volna? 

A Dr Bata Zrt kecskeméti címen jegyezve, de az Ócsa Pesti major feltüntetéssel szereplő telepi üzemeléssel kimutatottan a Céginfo szerinti 2013. évi árbevétele 48 fő foglalkoztatásával 1.874,98 MFt volt.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixhTNCuUFuHcxywiYGKm53Ib8a_fgvSCrcRtxMHIo15mdK1ldWU0KVdp_tjLXsrnjT-dhXkCEdxjdUACGdtcEb5qGQVs6HUW_2Kt044uwsvKogBpP9BB4iEGwBuB0pHjFgcY9YFeYJGnc/s1600/SSA40183.JPGAz egykori FÉG utódjának mérlegbeszámolója szerint 2013. évben 24 fő dolgozót foglalkoztatva 10.970,82 MFt árbevételt ért el.  

A Semmelrock Stein + Design Kft. 2012-es beszámolója alapján 113 fő foglalkoztatásával 3.846,15 MFt. árbevételt produkált Ócsán.

Az önkormányzatnak rég tárgyalásokba kellett volna kezdenie és ösztönöznie a helyi vállalkozásokat, hogy a beígért kerékpárúthoz csatlakozva maguk is vegyék ki a részüket a projekt megvalósításában és a nyomvonalak összekötésében. Sajnos azonban a helyi vezetés még arra sem volt képes, hogy a városba bejövő, a vasútig beigésít szakaszt számon kérje vagy kiharcolja. Így nem is létesült máig sem egyetlen méter a városon belül, vagy a munkahelyekre vezetően. 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjhYa4NWT-dbI_NJ5LC9hVK7Dw_wkij5jB6pHCjmqiAKHhjCF1OASajnos ilyenkor bizony elcsodálkozva és irigykedve szemléljük a számos kezdeményezésen szereplőket, a pályázaton indulókat a mi tétlen semmittevésünk nyugodalmából.   

  A Kerékpárosbarát Település pályázatok elbírálásában fontos szempont volt a kerékpáros infrastruktúra nagysága és minősége, a helyben szervezett kerékpáros rendezvények, a szemléletformálás terén tett lépések vagy a fejlesztésekre fordított keret mértéke.

A kiíró a települések kerékpárral közlekedőkért tett intézkedéseit, fejlesztéseit kívánja értékelni, amellyel a települések a környezetbarát, fenntartható, mindenki számára elérhető egészséges közlekedési eszköz és életmód népszerűsítéséhez járul hozzá.

https://lh6.googleusercontent.com/-S2dAHhsyGBs/UWJ-atWJd9I/AAAAAAAACS8/E2yvglXXInc/s800/ker%25C3%25A9kp%25C3%25A1r.jpg A Kerékpárosbarát Munkahelyek kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárral munkába járó kollégák igényeire kerékpártároló helyek, öltözők kialakításával, akár saját kerékpárflotta működtetésével, amihez szervizlehetőségek is kapcsolódhatnak.


A hagyományos kiírás komoly újdonsága volt, hogy tavaly először lehetett online módon is benyújtani a pályázatokat, ami megkönnyítette a jelentkezést, újrajelentkezést. A Kerékpárosbarát címeket elnyerők teljes listája a kormany.hu és a www.kmsz.hu oldalakon olvasható.


Az idei évtől már csak elektronikusan lehet kitölteni és beadni. A pályázóknak könnyítésképpen a korábbinál kevesebb adatmezővel kell megbirkózniuk. Az újrajelentkezők a már megküldött adatlapjaikat elektronikusan frissíthetik, javíthatják.

Az érdeklődők a részletes pályázati feltételekről és az eredményhirdetés időpontjáról a www.kerekparosbaratpalyazatok.hu oldalon tájékozódhatnak. A Kerékpárosbarát Munkahely 2013 és Kerékpárosbarát Település 2013 pályázatok beküldési határideje 2014. szeptember 30.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése