2014. június 4., szerda

Félárbócra a zászlókkal - gyászos ez a nap, vesszen aki nem tiszteli ( - hol volt eddig a városvezetés)

Minden kezdet nehéz, sokszor még ráhatásokkal is az, amennyiben az ember nem akarja. Márpedig pár ebbéli ember nagyon nem akarta az emlékezést, annak ellenére sem, hogy a Magyar Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. 

http://m.cdn.blog.hu/ve/velemenyvezer/image/trianon.jpg

Akkor sem akarták, amikor maréknyi Ócsa már igen és akkor sem, amikor rá pár évre már többen és még többen. Most, hogy idegenek jönnek, már akarják, mert hát miként is jönne az ki, hogy a nagy zarándoklat után sem tartanánk meg azt, amit alapból kéne.  Így remélhetőleg új szokás veszi kezdetét Ócsán 2014 június 4.-én. Az önkormányzat hivatalos megemlékezést tart.

 http://www.flagmagazin.hu//userfiles/text/irredenta-szobrok.jpg


Dabason hagyomány június 4-én Trianonra emlékezni. Másutt sem hanyagolták ezt el.
Ócsán hivatalos körökben azonban - évekre visszamenőleg - elutasítással járt a hivatalos emlékezés.

http://gyomro.jobbik.hu/sites/default/files/trianon_0.jpg

Még az idén sem volt a programba tervezve előzetesen. Az utóbbi években fél-civil kezdeményezésként, majd a Jobbik Ócsai Alapszervezete által volt erre "csupán" lehetőség.


http://ocsa.jobbik.hu/sites/default/files/images/Trianon-megeml%C3%A9kez%C3%A9s%20011.JPG
 Trianonra emlékezés szónokai - 2011 június
http://ocsa.jobbik.hu/sites/default/files/images/Trianon-megeml%C3%A9kez%C3%A9s%2001_0.JPG
 ... és a "hallgatóság"  - városvezetés nélkül














A felvetésekre és a kérdésekre, panaszokra az önkormányzat mindig úgy reagált, hogy elég, ha ezt az iskolákban megtartják. Hivatalos, - központi megemlékezést - soha  nem tartottak, inkább elutasították azt.  Erről a blogunk rendszeresen beszámolt. Nem egy esetben hiányoltuk, mondhatni kifogásoltuk a városvezetés ebbéli megnyílvánulását, mondhatni szégyenletes viszonyulását az emléknapot illetően.

http://ocsa.jobbik.hu/sites/default/files/images/DSCF5681.preview.JPG
Trianonra emlékezés 2012 június




 
http://ocsa.jobbik.hu/sites/default/files/images/DSCF5666.preview.JPG
 ... és az tiszteletadás emberei 










Az ebbéli irányarányú felvetések kapcsán egyszer az önkormányzat ülésén Horváth Tamás alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy mostanság minden napra jut(na) valamiféle megemlékezés és ha mindet megtartanánk, akkor nem lenne idő a cselekvésre. Hogy pontosan a munkát, vagy mást említett, már nem tudom, de talán a jegyzőkönyvekből kiolvasható, hogy pontosan mire gondolt a magát tanár embernek valló hivatásos alpolgármester. Bár ismerve mindennapjait és gondolkodását, agyafúrt észjárását a hétköznapi ember fia, józan ésszel nem éri utol szakember gondolatmenetét, annyira kacifántos tud lenni. Hol itt így, hol ott úgy képes nyilatkozni és cselekedni, mint az a szent hivatásos, aki bort iszik és vizet prédikál.



Az ebbéli irányarányú felvetések kapcsán egyszer az önkormányzat ülésén Horváth Tamás alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy mostanság minden napra jut(na) valamiféle megemlékezés és ha mindet megtartanánk, akkor nem lenne idő a cselekvésre. Hogy pontosan a munkát, vagy mást említett, már nem tudom, de talán a jegyzőkönyvekből kiolvasható, hogy pontosan mire gondolt a magát tanár embernek valló hivatásos alpolgármester. Bár ismerve mindennapjait és gondolkodását, agyafúrt észjárását a hétköznapi ember fia, józan ésszel nem éri utol szakember gondolatmenetét, annyira kacifántos tud lenni. Hol itt így, hol ott úgy képes nyilatkozni és cselekedni, mint az a szent hivatásos, aki bort iszik és vizet prédikál.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjABjjAwiJBhkUaICKYezirwfDcjKFI8cATGVNofZFyPeKhWKUPmnSCSlo2Ixejk5ga3oXh56oIaFtMsjWlP2igtb3WVet4vUlGs6ihfBf_urU0kmgNa7zelJqBesi7Y0RvsaSjMuWF6H-L/s1600/trianon-ujsag.jpgGondoljunk csak meg, hogy miként volt és van most ezzel a Trianonnal a mester al-segédje, a korábbi megnyilatkozása és a jelenbeli hozzáállása - mondhatni pálfordulása révén, hogy most mégiscsak a nevüket adják ahhoz a Trianonhoz, amit korábban nem vállaltak.

Vagy gondoljuk át, hogy az a képviselő, aki most Dabason igazgató, ott ahol nem lehet elmenni szó nélkül egy ilyen esemény előtt, az miként áll ki és néz szembe önmagával akkor, amikor eddig csak gyáván viselkedett azaz ellenkezett. 

2013-ban ezt írtuk: "Bukodi Jánosné az önkormányzat Oktatási-, kulturális és sport Bizottságának elnöke (tanár ember) számára sem volt ez mértékadó, annak ellenére, hogy erre már tavaly is felhívtuk a figyelmét."

Pedig jó példa volt bőven. Dabason a trianoni országzászlóhoz várják a lakosságot és a koszorúzókat. Az ünnepi szónok Kőszegi Zoltán polgármester lesz. Itt ügyebár országzászlót sem volt szégyen emeltetni az önkormányzatnak. Dabason a képviselők is teljes mellszélességgel álltak ki az ügy mentén. Ócsán a Kulturális Bizottság tanár asszony elnöke  sem próbálkozott kezdeményezéssel. Most viszont majd gondolom ott lesz és díszőrséget áll a polgármesteri szónoklathoz.

Képmutatásra Kakucson sincs szükség, hiszen ott is visszatérőn emlékeznek meg június 4.-e tragédiájáról. Az idén a Bújócska Vendégháznál tartják a megemlékezést.

Újhartyánon június 1-jén 15 órára várják a Lövölde térre a megemlékezőket. Ünnepi beszédet Surman András mond.

Erről mindjárt az ugrik be, hogy Szűcs Lajos helyi lakos, fideszes politikus is volt már ebbéli megemlékezés szónoka akkor, (persze másutt,) amikor ócsai párttársai erre nem emlékeztek hivatalosan.

A Nemzeti Összetartozás Napján, a trianoni békediktátum évfordulóján több településen rendeznek megemlékezést.

http://www.erdely.ma/uploaded/images/9933255_nagy.jpg

Ócsán azonban az  idén először szervez az Önkormányzat központi megemlékezést. Ezt sem önnálló formában, hanem más által közösen.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRedMLpiLbBcEZSYmL4Jau3ctPaFvkH6XiCKIN5Qn83wpPkrLYdVégre eljutottunk idáig. Ócsa Város Önkormányzata Bukodi Károly és Horváth Tamás regnálása alatt bevállalja Trianont és hangot ad az érzelmeinek.

Vélhetően többen is kíváncsian várják, hogy mit fog tudni mondani a múlt árnyékában a polgármester ezen a sorsfordító napon a megjelentek előtt saját kútfőből.

Ócsán idén június 4-én 17:30-kor gyűlhetnek össze az emlékezők a Bolyai téren lévő Székelykapunál.

Korábban mindig a Kettős-keresztnél, majd a Turul emlék tartották ezt a megemlékezést, ahol gyertyagyújtásra és méltó tiszteletadásra is alkalom nyílt.

 https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/s552x414/10403346_1619921011567374_8774620746426639093_n.jpg

Most az ünnepi beszédet Bukodi Károly mondja, Ócsa Város polgármestereként, majd vendégként Szkladányi Helység Anikó, Palást testvértelepülés polgármester asszonya szólal fel, végül Puskás Imre, a Székelykapu Baráti Társaság képviselője kap szót.

Mivel azonban semmi nincs ok nélkül, még ehhez az eseményhez is a focit kapcsolja az, akinek más érzelme, vagy kötődése nincs ehhez a történelmi eseményhez.

Ócsa ebben ismételten rossz képzetet  - árukapcsolást - és kellemetlen szájízt kölcsönöz. 
 Mert Ócsa városvezetése már csak ilyen.

http://szentkoronaradio.com/files/images/5_0.jpg

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése