2014. február 28., péntek

"Apukám" világa, illetve az ócsai valóság - az adósság rossz átok, az elengedés tréfás dolog ( - adósságcsapda)

Az ócsai körökben ismert Gönci Apuka György az interneten sokféle mód reklámozza magát.  Ez persze jó. 
Ebből is látható, hogy "Apuka", nyílt közösségi életet él.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/p350x350/1901665_696107677106804_1616044030_n.jpg
Itt is voltam - konszolidáltan
Képeiből számos megosztás elérhető a Facebookon.

Ócsán 2010-ben képviselőjelölt volt és a Fidesz zászlaja alatt indulva a képzeletbeli 13. helyen szerepelt 22,92 %-os eredménnyel. Ez 615 szavazatot jelentett. Gönci György zenész, szövegíró, több együttes ismert fellépő tagja. Ócsán az Egressy Gábor Szabadidőközpontban dolgozott, mondhatni, ma ismert személy.  

Gönci "Apuka" helyi népszerűsége akár töretlen is lehetett volna, ha nem kerül sor kenyérszegésre a művelődés helyi szentélyében.  Azonban a párt nem felejt.  

Gönci György ugyanis úgy indult képviselőnek és lett jelölt 2010-ben, hogy a helyi  csatornára 2003.10.21.-én történő rákötésének díját azóta nem rendezte. Vagyis azt maradéktalanul nem fizette ki. Az önkormányzat Adóügyi iroda nyilvántartása szerint a várossal szemben 85274 forint tartozása áll fent, 2012. év közepén. végén.  Ócsa Város Önkormányzat 2012. évi mérlegbeszámolójában 4.762.316,- Ft összegben szerepel a csatorna hátralék. Ebből Bukodi Károly 2013. év végi előterjesztése szerint 3.074.222,- Ft-t javasolt behajthatatlanság címén törölni.

Gönci "Apuka" György ócsai képviselőjelölt, ismert zenész, népszerű Facebook szereplő, a Fidesz égisze alatti induló évekre visszamenőleges tartozása szerepelt a polgármester "adóamnesztia"-csomagjában.

Ezzel az ismert és önmagát népszerűsítő ember, nem csupán politikai tényezőként, hanem egykori indulóként, és magánemberként is mentesül a várost illető csatornadíj-tartozás megfizetése alól, amikor a fideszes többségű testület Bukodi Károly.nyomán megszavazta azt.  

Ennek a történetnek két szempontból van csupán jelentősége.

Az egyik a mögöttes személy, aki képes így nekivágni az indulásnak és a képviselőválasztásnak, majd vissza nem fogva magát, széleskörűen igyekszik a közérdeklődést és a népszerűséget hajhászni és fenntartani magával szemben. Közben, meg azt az alapvető állampolgári kötelezettségét nem teljesíti, amit más természetesen. Ezzel nem is az arányosság és az önkormányzat előtti egyenlőség, vagy az azonos bánásmód elve végett szólunk, hanem az egyének kihívó viselkedése okán.  
(Bár ez a felvetés is megérne egy elgondolást.)

A másik, pedig az eljáró személy és maga a mögöttes hivatal, majd az a testület aki mindezt kárunkra jóváírja.  Bukodi Károly nem volt rest lista alapján eljárni és felmentést adni a párttársaihoz köthető testületi többség által. A képviselők, meg képesek voltak elhinni és elfogadni a Polgármesteri Hivatal béna kacsa módbeli tétlenségét az adóhátralékok behajtásának terén, hogy aztán a mester ötletére többségében megszavazzák a több milliós jóváírást.
Bukodi Károly a testület előtt előadta, (előterjesztette,) hogy javaslatukat "megelőzte a többszöri alkalommal kiküldött felszólítás, adategyeztetés, és a behajtásra tett lehetőségek kihasználása".

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1781969_686055844778654_1519496857_n.jpg
Volt, s eladósorba került
Ezt értsük Gönci  "Apuka" világára is.
Arra a világra, amiben a zenész él, alkot és cselekszik. Az ócsai ingó és ingatlan vagyonra a házra, az autóra, a hangszerekre és mindenre. Gondolom az ügyvédek mind pattantak le az ügyről és sorra állították ki a behajthatatlan igazolást, mielőtt úgy döntött a városvezetés, hogy a peres eljárás kezdeményezését is mérlegelve, nem adják bíróságra az ügyet, hanem inkább elengedik azt az adóterhet, ami amúgy csak a gondot, és a fejfájást okozza. 
 
Érdekessége ennek a folyamatnak, hogy a tartozások javarészt a kommunális adó bevezetése előtt is megvoltak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Bukodi vezette önkormányzat ezeket az összegeket rendben beszedi, vagy behajtja, akkor talán a város normálisan fizető rétegét nem kell adóval sújtania.
(Még az is lehet, hogy Ócsán nem kellett volna újabb adósarccal terhelni a lakosságot, ha a cégek és a magánszemélyek tartozásait nem engedik el.)

Másik térbelisége pedig ismét Bukodi Károly szelektivitására vonatkoztatható. Az ebbéli rálátás szerint ma Ócsán legalább 1300 érintettet tartanak nyilván hátralékosként. Ebből több mint 600 fő egyáltalán nem rendezte fennálló tartozását,  700 pedig csak részben.
Ezek közül azonban szintén csak különös mód szabadultatott meg valaki a tartozástól. 
És ebből a nagyságrendből ugyancsak különös mód került eljárás alá pár ember.

A következtetés azt adja, hogy mindez nem lehet más, mint egy különös bánásmód, vagy egyedi elbírálás alapján történő folyamat, mert Bukodi Károly szerint a 2014. évi számviteli változások lehetőséget adnak az elévült, behajthatatlan követelések rendezésére.

Most már csak az a kérdés, hogy kiét tekintjük elévültnek, behajtatlannak, vagy éppen kiét kell rendezni.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1619148_690729370977968_1280464522_n.jpg
Konszolidált - Facebook profilkép ( - idén is tisztán indulhat a választásokon)

Ócsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete, mint számlatulajdonos 6 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett a 260/2013./XII.19./ számú határozatával zárt ülés keretében elfogadta és felhatalmazza a Polgármestert a csatorna hátralék, 2013. évi mérlegbeszámolóban szereplő 3.074.222,- Ft összegnek behajthatatlanság címén való törlésére.

Ezzel mondhatni, egyes körök pénzügyi konszolidációja kollektíve megtörtént.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/550309_601802293235744_729832222_n.jpg


Az ülésen egyedül Bukodi Jánosné nem volt jelen.

A jelenlevők (jkv szerint):


Bukodi Károly polgármester     (Fidesz)
Horváth Tamás alpolgármester (Fidesz)
Buza Ernő képviselő                  (Fidesz)
Dönti Károly képviselő          (független)
Inczeffy Szabolcs képviselő  (független)
Kardos Zoltán képviselő           (Fidesz)
Dr. Gallai Zoltán képviselő    (független)
Török László képviselő         (független)


Az élet így szép.

*


5 megjegyzés:

  1. Sok szép estét tölthettek együtt a vén buzival.Szerintem már ledolgozta.

    VálaszTörlés
  2. T. Bukodi úr!

    Kérhetném az én ( még nem létező, de rajta vagyok a témán ) tartozásomat is elengedni sziveskedjenek.
    Köszönettel:

    Havasné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Asszonyom! Ez csak a szimpatizánsoknak jár. A Bukodi úr tisztában van, hogy kinek miért engedményez. Üdvözlettel, egy kommunális adóval terhelt polgár.

      Törlés
  3. Gönciék a rezsit még a politikusoknál is jobban utálják, mert pénzbe kerül, azaz egy szolgáltatás igénybevételéért fizetni kell, ami meglehetősen logikus, ám kellemetlen dolog. Még a csatornadíj esetében is. A buksiék pedig szeretik a narancsos magyarokat, így aztán velük együtt utálják a rezsit, mert annak csak egy része kerülhet közvetlenül az állam, illetve az államközeli baráti vállalkozók zsebébe. A napkirály óta tudjuk, hogy az állam kicsoda. Az ócsai kiskirály pedig szintén ismert. Így az állam helyi meghatározása adott. A pénz is adott, és a baráti gesztus is. Ez így összességében elfogadott. Mondhatni rendben. Már látható, hogy az állam nem lett szegényebb. A rezsiharcot megvívták és nyertek vele. Nem értem, hogy hol itt a gond?

    VálaszTörlés
  4. Az Epreskert utcában több embernek engedték el a tartozást. Köztük volt az egyik legnagyobb adós. Neki 142912 forintot írtak jóvá a normálisan fizetőkkel szemben.

    VálaszTörlés