2013. április 2., kedd

Több millió magyar lakos életkörülményei javulhatnak ( - Ócsa-Alsópakony városrészében azonban ismét nem)

Az Új Széchenyi Terv kiemelt figyelmet fordít a leszakadó, társadalmi problémákkal érintett városrészek felzárkóztatására és megújítására. 
 
Ócsa város vezetése azonban már nem annyira, hogy erre jelentkezett, vagy indult volna. 

http://www.nfu.hu/thumbnail/40741/260x600fit/USZT_banner-1.jpg
A szociálisan hátrányos helyzetben lévő kisebb közösségek bekapcsolása a város gazdasági-társadalmi vérkeringésébe különösen fontos, hiszen ezáltal jelentősen javulnak a területen élő emberek életkörülményei. A projektek során ezért is játszik fontos szerepet a lakosság munkához segítése különböző programok és képzések által.

Az országosan megvalósuló program 12 vidéki várost érint. Kecskeméten például 12 önkormányzati lakás felújítása, új játszótér, sportudvar és fedett buszmegállók építése valósul meg. Hódmezővásárhelyen többek között 7 társasház homlokzata újul meg, iskola, plébánia rekonstrukció történik és új közösségi centrumban gondoskodnak a helyi lakosok felzárkóztatásáról. Kaposváron kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekjólét és a fiatalok védelmének támogatására. Nyíregyházán bölcsőde, óvoda és iskola felújítása a cél, valamint munkaerőpiaci beilleszkedést, közösségfejlesztést és bűnmegelőzést segítő programokat is szerveznek majd. Országunk hetedik legnagyobb városában ezen túl tíz panel épület energetikai korszerűsítése történik meg.

Debrecen új közösségi házzal gazdagodhat, az egészségmegőrzés érdekében pedig új park, játszótér és sportudvar épül. Szolnokon közel 50 lakást újítanak fel, növelik a közbiztonságot és a zöldfelületek mennyiségét. Veszprémben panel rehabilitáció, parkosítás, oktatási intézmények megújítása, illetve rekreációs tevékenységek valósulnak meg. Tatabányán 22 társasházban kerül sor fűtéskorszerűsítésre, ezen túl energiatakarékos közvilágítás, új közterületek és játszóterek várják a lakókat a jövőben. Székesfehérváron iskola, óvoda és templom felújítás és a közbiztonság növelése mellett a Gaja-patakon a gyalogos és kerékpáros közlekedés számára új híd épül. Dunaújvárosban 765 lakás energiaköltségei csökkenhetnek, valamint a helyi játszótér és sportterület megújítása mellett közműfejlesztés és térfigyelő rendszer telepítése is történik. Szigetszentmiklóson a József Attila lakótelep tündökölhet új fényben és külön hangsúlyt kap a Pest megyei településen az idős emberek támogatása.

Budapesten négy kerületben történik szociális célú városrehabilitáció. A Józsefvárosban a Magdolna Negyed Program folytatásaként 28 lakóépület újul meg, amely 770 szociális bérlakást érint. Továbbá 13 társasház kerül részleges felújításra. Ezen túl Rákospalotán, Ferencvárosban és Csepelen például lakóházak, panel épületek és iskolák felújítása valósul meg.

Az elmúlt években országszerte 20 projekt vette kezdetét az Új Széchenyi Terv szociális városrehabilitációjának keretében. Összesen közel 24 milliárd forint uniós forrásból újulhatnak meg többek között Kecskemét, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Szolnok, Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Szigetszentmiklós elmaradott városrészei és Budapest négy kerülete is. 
 
Ócsa-Alsópakony település lakónegyedére, a majorban élők körülményeinek javítása érdekében a Városházán nem mozdultak erre a lehetőségre. Vagy a motiváltság, vagy a figyelmetlenség, vagy ki tudja mi okból, de már nem először marad ki ez a kieső és elmaradott településrész a fejlesztési lehetőségekből. Alsópakonyra pedig nagyon ráférne egy szociális városrehabilitáció.

Ócsa város vezetésének azonban minden más, így a MÁV aluljáró átfestése, az önkormányzat előtti füves placc térkövezése, a kamera rendszer újabb bővítése, kiépítése fontosabb és előrébb valóvá vált a számukra, mint az elesett városrész félzárkóztatása, fejlesztése, vagy bevonása.  A bemutatott és sorolt példák mind azt mutatják, hogy erre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek volt programja. Mint látjuk, sokan sokféle mód éltek is vele. Ócsa azonban ismét kimaradt, és ezzel együtt megint lemaradt.

Mint ismert, a tanyafejlesztési program keretében benyújtott pályázatot az önkormányzat vezetése visszavonta, a helyi víz jobbá tételének tervezetét a szociális lakásépítési programra hivatkozással elvetették. Alsópakony ma Ócsa város legfejletlenebb, legelmaradottabb, kies része. Nem véletlen, hogy ellenzéki oldalról számos kritika, elmarasztalás és gettósítás merül fel ezzel kapcsolatosan.

Kérdés, hogy Ócsa mai vezetése mikor érti meg és fogadja be ezeket a kritikákat, mint jogos követelmények, elvárható  igények?
*

16 megjegyzés:

  1. Sajnálom azokat akik Pakonyon laknak.De!
    Ez a senkiházi egy éve még azt sem tudta merre van pakony, most pedig más téma nem lévén hetente ezzel támad.megértem és természetessen kell a segítség az ott élőknek de ne már egy ilyen lelki nyomorék osza az észt!A helyi Jobbik talán hitelesebb lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te sehonnai, ki vagy valójában? A Bukodi Karcsi, vagy Horváth Tamás? Vagy csupán egy kéretlen senki, aki támadásnak veszi Folak jogos felvetését? De miért veszed magadra úgy, mint a félrelépést, vagy az útszéli elesést, ha nem vagy sáros? Mi a kínod ezzel az egésszel, és miért nem tetszik cikk felvetése? A pocskondiázásodon túl érdemlegeset nem írtál eddig. Folak legalább veszi a fáradtságot, és gondolkodik. Helyetted, és a városért. Te mikor hallottál hasonló felvetést a hivatalból? Foglalkoznak is ezzel? Úgy látom ugyanolyan vagy, mint azok, akik tojnak az út túloldalán élőkre. Ezért is gondolom, hogy maga vagy a rosszakaró.

      Törlés
    2. Nem érdemes boncolgatni. Ő is csak egy birka az udvartartásból.

      Törlés
    3. Vegyél be nyugtatót te másik senkiházi.Most másztál le folakról vagy kijózanodtál.Vegyél vissza az arcodból mert kilógsz a szobából.

      Törlés
    4. Szűcs Lajos most azzal kampányol, hogy Pest megye kidolgozza a családbarát stratégiáját, amivel az itt élők boldogulását segíti.
      Szűcs Lajos azonban semmi konkrétumot nem közölt még erről a családbarát konstrukcióról. Az alsópakonyi lakosok amikor ezt a dumát meghallják, csak néznek ki a fejükből. Mások meg köpnek egy nagyot. Fo-lakéknak erről kéne írni, mert ezt még nem froclizták.

      Törlés
    5. Szűcs Lala kampányol, behalok.

      Törlés
    6. Szűcsnek van külön két kampányfőnöke, így nem kell személyesen törnie magát. Ha azt mondom, hogy a kampányfőnök-helyettest Horváthnak hívják, akkor kit röhögtök ki?

      Törlés
    7. 19:25 ha megtennéd megköszönnénk ezt a szívességet.

      Törlés
    8. Más halálát kívánni nem szép dolog. Ekkora áldozatot Szűcs Lala és baráti köre sem ér meg.

      Törlés
  2. Jól megmondtad, anyád büszke rád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdezd meg tőle! Ha gondolod összhezom a találkát.

      Törlés
  3. Szégyen, de jellemző rátok ez a stílus! A "városért aggódó" folakot éltetitek elfeledve, hogy ennyi kárt még senki nem okozott nekünk, mint ő a mocskolódásaival. Ország-világ röhög rajtunk, ahelyett, hogy aki megnyitja a blogot az értékeinket láthassa! Ez ám a hazafi, lokálpatriota a maga kicsinyes, ostoba társaságával együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. B@szodj meg, az, hogy a haverod félreqr, a másik meg idióta, és még ezt nagydobra is verik, nem folak a hibás. Sőt folak még diszkrét is volt, mert amiről az egész város beszél, azt meg sem írta.
      Szóval rugózz inkább a várost képviselő haverokon, mint a blog olvasóin.
      Ócsát nem a blog, hanem a városvezetés teszi tönkre.

      Törlés
    2. A két okostojáson röhög ország világ, és az ilyen begyökéresedett hívőkön. Ha ezt érted a rajtunkon igazad van.

      Törlés
    3. A legősibb foglalkozást űző legközelebbi női hozzátartozód, és te magad vagytok ostobák.A várost a hormontúltengéses póni csődör, és cefrés hordó haverod teszik tönkre veled együtt.

      Törlés
  4. A blog értelmes és figyelemfelkeltő írásaihoz nincs szükség értelmetlen bejegyzésekhez.
    Szerintem felesleges véleményt engedélyezni, mert a buta választó fel sem fogja, miről van szó. Aki meg érdemben kíván hozzászólni, az megteheti a megadott elérhetőségek egyikén. Én javasolnám a hozzászólások beszüntetését.

    VálaszTörlés