2013. március 31., vasárnap

Tavaszi Emlékhadjárat ( - jubileumi hagyományőrzés)

Mintegy 80-100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – járják be az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalait 35 település érintésével, Magyarországon és a Felvidéken. 

Április elsején, azaz Húsvéthétfőn immáron 25. alkalommal indul útjára Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, a Tavaszi Emlékhadjárat a Magyar Hagyományőr Világszövetség, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében, - Fülöp Tibor Zoltán szervezésében.

Az 1989 óta zajló programsorozaton közel 60 katonai hagyományőrző és 50 más társadalmi szervezet vesz részt – tudatta Antal Edit. Az Emlékhadjárat útvonalát az egyes településeken nagyszabású koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptánc műsorok, rock koncertek, huszárkonyha főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és nem utolsó sorban látványos csatabemutatók szegélyezik, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és a még több lovassal gyarapodik a résztvevők száma.

 

A három részből álló eseménysorozat április elsején indul Boldogon toborzóval és húsvéti lovas menettel, majd a csapat végigvonul az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalán: Jászdózsa, Jászjákóhalma, Jásztelek, Jászberény, Nagykáta, Tápióbicske, Szentmártonkáta, Dány, Kóka, Isaszeg, Gödöllő, Szada, Versegyház, Kerepes, Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Szigetmonostor, Vác, miközben minden csatát korhűen újra vívnak (így Boldogon, Tápióbicskén, Isaszegen és Vácon). A hadat hadtáp (huszárkonyha bemutatók és versenyek) és civil hagyományőrzők (néptáncosok, népzenészek, vásárosok kísérik). A csatabemutatókat kulturális rendezvények egészítik ki, és az idén először hagyományőrző kézfogó és esküvő is színesíti a programokat.

A Tavaszi Emlékhadjárat eseménysorozata a Felvidéken folytatódik tovább április utolsó hétvégéjén: Nagysallón kezdik, és Komárom-Szőnyben fejezik be a megemlékezéseket. A Hadjárat utolsó eseménye a Honvédelem napi (május 18-19-e) koszorúzás Buda Várában, amit másnap a hűvösvölgyi nosztalgia vasutazás követ. Nem tudunk arról, hogy Európában, vagy a világ más részein létezne ehhez hasonló nagyságú, két hónapos terjedelmű katonai hagyományőrző rendeezvénysorozat. A negyedszázados múltra visszatekintő hagyományőrző mozgalom tagjai 2003-ben szövetségbe (MHVSZ) tömörültek azzal a céllal, hogy elősegítsék céljaik megvalósulását, vagyis a magyar hagyományokat, a magyar kultúra értékeit a magyar társadalom lehető legszélesebb körében őrizzék meg és virágoztassák fel.

A Tavaszi Emlékhadjárat során a résztvevők saját korhű ruházataikkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát, miközben – akárcsak 1849-ben – helyszínről helyszínre haladva építik fel újra és újra a táborhelyeiket, amelyekben az emberek étkezéséről, szállásáról, a lovak istállózásáról, takarmányozásáról, a programok lehetőleg balesetmentes megvalósításáról kell minden akadályt leküzdve gondoskodniuk. Ezek, a negyedszázada folyamatosan gyakorolt és bemutatott élő történelemórák nagymértékben hozzájárulnak a történelemszemléletű gondolkodásmód erősítéséhez, és a kiterjedt nemzetközi ismeretségek révén, az európai kulturális kapcsolatok erősödéséhez.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése