2013. január 15., kedd

Lehet pályázni és jelentkezni pakonyra, de végül mire is? ( - startol a ráfutás)

Ma éjféltől lehet pályázni az alsópakonyi telepesnek.  A bérlőnek jelentkezők önmaguk vállalják a kiköltözéssel a szegregációt, amit az elkülönített sajátos életmódváltás jelent, a pakonyi síkság szélén. 

Alsópakony kijelölt területén, Ócsától 5-6 kilométernyi távolságban, az autóút szélére szorulva fognak élni a számukra épített új falusi környezetben azok a kiválasztottak, akikben van akkora bátorság, vagy éppenséggel elkeseredettség, hogy a "megújulás" e kiszorított, periférikus formáját választják további életcélul.

A helyi és az országos propaganda szerint a sebtiben felhúzott házak és a kialakított környezet megfelelő életlehetőségeket, megoldásokat és megújulást jelent majd a bankválságból (ki)menekültek számára. 


A nehéz körülményeket nem csupán a szavak, hanem a tettek is jelzik, miszerint egy társadalmi-szociális problémát igyekeznek orvosolni ezzel a megoldással kormányzati szinten. Hogy ez mennyire valós, az mutatja, hogy a Máltai Szeretet Szolgálat kezébe adták a sorstalanok kiválasztásának bonyolítását. Ez a folyamat olyan, mint amikor a háborúban a vert sereg fogadtatásán a sérültek közt válogat a Vöröskereszt aszerint, hogy ki kerüljön sürgős orvosi ellátásra, ki kórházba, vagy éppen továbbgondozásra.
Vagy képzeljük el a süllyedő Titanic mellett a jeges vízben még élők vergődést, valamint a mentőcsónakokban ülők segítségét, amint éppen kiválasztják, hogy kit húzzanak ki.  Nos ez a ócsai kiválasztás is valahogy ilyesmi képet fest a helyi környezetben élők szeme elé.  
A helyi ember jól ismeri az alsópakonyi cudarságot. Azzal is tisztában van, hogy a jelenleg ott élő egykori gazdaságbeliek milyen zord körülmények között élik XXI. századbeli életüket. Ott ugyanis még a XIX. századbeli körülmények uralkodnak. Ez kitűnik a helyi épületekből, az ellátottságból és a közlekedési adottságokból. Víz, csatornázottság nincs, orvosért kilométereket kell menni, a fűtés és az élet egyedi.  


A most felépítés alatt álló új falu, az alsópakonyi kormánynegyed sem akart ezektől a helyi sajátosságoktól eltérni. Így alakult ki a most ismert változat, az egyedi fűtéssel szerelt lakások, a feltöltőkártyás villanyórákkal Ócsa köldökzsinórjára kötve. Az új építésű lakások  vízteres kandalló-kályhával a szobában, valamint PB gázzal a konyhában, a távoli bolt, a kilométerekre levő iskola, és gyógyszertár, valamint a közlekedés és a munkalehetőség hiánya nem túl kecsegtető perspektíva az újrakezdéshez. A grandiózus tervek az elképzelések, a beharangozott minta, a költséghatékonyság, az energiatakarékosság, a környezettudatosság, az önállóság és az önellátás, mind csak megtévesztésnek tűnik. Az egészből a legrosszabb, legcsupaszabb variáció az önmagadra maradás látszik megvalósulni.  A közlekedést biztosító kerékpár útról a vasútig ugyanúgy hallgatnak, mint az alsópakonyi buszjárat kiépítéséről, vagy az ottaniak munkahelyteremtési programjáról. Azt sem tudni, hogy az állásukat vesztett, vagy gyermekikkel otthonmaradók szociális ellátását a városi költségvetésből vagy erre átszedált pénzekből oldják-e majd meg a programban résztvevő illetékesek. 


Azt ugyebár mindenki tudja, hogy a kormányzati elképzelésekbe a kezdetektől fogva bevonták Ócsa városvezetését. Így Bukodi Károly polgármester, Horváth Tamás alpolgármester, és Horváth Zoltán mb. városi főépítész is véleményezési, beleszólási joggyakorló volt. 

A közös munka eredménye, hogy az alsópakonyi szennyvíz Ócsa nyárfásai közt fog elenyészni, és hogy a vizet is a kisvárosi kutakból adjuk a kint élőknek. Ennek megnövekedett terheiről már korábban is volt szó, amikor az inflációt meghaladó mértékben emelték a víz- és csatornadíjakat a városban.  De ennek kapcsán készítették elő a vízkiviteli műveket és a szennyvízbefogadót is, ha hinni lehet a városatyáknak.

Most hogy a lakók kiválasztási szakaszába ért a devizacsapdába esettek megmentő kormányprogram Ócsa ismét beleszólási lehetőséget kapott. 
A kiválasztó bizottságba  a Máltai Szeretetszolgálat emberei mellé az ócsai önkormányzat is 2 főt delegálhat, míg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt részéről további 1 fő vesz részt a munkában. Így 2 fő máltai szociális jellegű zsűritag, 2 ócsai hivatalnok, és 1 fő az eszközkezelőtől, amolyan kormányhoz közeli tag a döntő bizottsági felállás. Ez az öt fős alakulat dönti el, és választja ki a túlélésre alkalmas szegregáltakat, a költözésre. 

A szocialista ellenzék, és a Jobbik máris gettót, kilátástalanságot, és értelmetlen pénzköltést víziónál. 

Hosszú hónapok óta mondják: a bajba jutott devizahiteles családok számára csak olyan megoldás az elfogadható, amely emberi viszonyok között, munkahelyhez közeli  lakhatást biztosít. A rászorulóknak! 
Nem értik, hogy miként fog munkába járni például egy három műszakban dolgozó, egy gyermekes családfő, és miként viszi bölcsödébe, óvodában, iskolába gyermekét a szülő?

Erre sem a kormány, sem a helyi városvezető, de még a kezdetektől fogva jelentős szerepet vállaló Horváth Tamás sem adott érdemi választ. 

Bukodi Károly  polgármester a médiának arról beszélt, hogy a lakókörnyezettől pár kilométerre fekvő Ócsa biztosítani fogja és tudja a szociálisan kiköltözők alapvető igényeit. A nemrég 300 millió forintból felépült egészségház, a tavaszra kész új bölcsőde, valamint a hamarosan bővülő óvoda ugyanúgy tudja fogadni a beköltözőket, mint a szabad férőhelyekkel rendelkező általános iskola és a gimnázium - jelentette ki.

 
Az alsópakonyi  lakónegyed első 80 házának leendő bérlői február közepéig jelentkezhetnek a vállalkozásra.
A jelentkezésre harminc nap áll rendelkezésre. A bérlőket az erre a célra létrehozott nevezett bizottság választja ki március 25-éig. Hogy a két helyi döntéshozó mit ér ez esetben, az majd a választásokkor derül ki, ha mindez vissza köszön majd nekik.

A lakások díjai az alábbiak szerint alakul:  az 50 négyzetméteres otthonok bérleti díja havi 16 800, a 60 négyzetmétereseké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetmétereseké 21 100 forint lesz.

Ehhez járul még a rezsi és az utazási költség, valamint az önfenntartás, az élelmezési, ruházkodási stb kiadás.
Ebből kiindulva lehet számolni. 

A pályázatokat elektronikus úton és papíron is be lehet nyújtani a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak címezve (az adatlap a http://www.ocsalakaspalyazat.hu honlapról tölthető le).

Felvilágosítás az ocsa@maltai.hu e-mail címen, vagy munkaidőben a 06-1-391-4710-es telefonszámon kérhető.


*

5 megjegyzés:

  1. Nem azért a két fillérért, de a tervezés szakaszában is ott voltak, aztán még sem az lett.
    Akkor most mit várunk el tőlük?

    VálaszTörlés
  2. Bukodi úgy beszél erről az egész ügyről, mint valami sikerről. Közben pedig az egészet átengedte a Horváthnak, aki meg ránk húzta az összes szennyet.
    Karcsink másodhegedűsként meg néz ki a fejéből és kullog az események után a Tamás árnyékában. Napi három helyi buszt ígér az érkezőknek, csak azt felejti el közölni, hogy mindezt miből. Eddigi ténykedése alatt semmit nem oldott meg Ócsa gondjaiból. A választási ígéretét nem tartja. Inkább kommunális adót nyomott a lakosokra, sem mint a jólétet. Pusztulat lett az egész város, mióta ezek vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bukodi a helyi mesemondó.
      A gagyi újságukban is sikertörténetként adja elő eddigi ténykedésüket
      "városunk a fejlődés útján" címmel.
      beszarás
      Mindezt olyan színvonalasra szerkesztve, ahogy az óvodában az öt éves gyereknek szokás.
      Aztán itt van nekünk ez a Tamás rendőr.
      Nem akarom bántani szegényt, mert kapott már eleget, de hát...
      "Területünkön az elmúlt időben nem történt bűncselekmény, amely nagyon jó adat.
      A környező településeken nagyon sok történt, de nálunk nem"
      :)
      Ez a kiadvány kijelölte a színvonalat, melyet a helyi apparátus képvisel, csak sajnálatos, hogy ezt mi fizetjük.

      Törlés
  3. Ejnye no, hát itt az alkalom,téma az új tv-s vetélkedőnek! Szörvájvör is lehetne a címe. A zsűritagok szavaznak, mi meg emeltdíjason szintén segíthetnénk a szimpibb jelentkezőnek-avagy aki kapja, az utána miként marja...A nyeremény lehetne egy kisbusz, ami naponta egyszer megy és viszi oda majd a tejet-kenyeret,vagy ilyesmi.

    VálaszTörlés
  4. Kedves gyerekek.Ma este Karcsi bácsi mesél nektek arról hogyan fejlődik a város.

    VálaszTörlés