2013. január 28., hétfő

Illuziók közt vergődve ( - valóban ez lenne a megoldás, avagy a végállomás)

Alsópakonyon nemsokára 80 kész ház várja lakóit a épülőfélben levő telepen. 

A tv2-n a sapkás suttyó szerint már elindult a verseny bejutásért. Úgy csinálnak, mint ha itt épp maga a Kánaán létesülne. Pedig gáz is csak palackos lesz, ha marad rá pénz. A villany előre fizetős, mert akkora a kormányzati bizalom a beköltözők felé.. Ráadásul a "szeretetszolgálatosok" úgy fognak itt a hitelkárosultak közt szociálisan masírozni, mint ahogy a Magyar Gárda még egyszer sem tette. 

A hétvégén a Napló című műsor foglalkozott egy rövid riport erejéig az épülő teleppel és a kilátásokkal. 

Figyelem, a képes beszámolóban feltűnik Ócsa polgármestere is, aki láthatóan nagyon boldog. Ez némileg zavaró lehet, ezért kérek mindenkit, őrizze meg nyugalmát és hidegvérét a riportban elhangzottakkal kapcsolatban, mert mindez a nyugalom megzavarására adhat okot.



Mint látható, és hallható volt, új elem nem merült fel, csupán egy hecc volt az egész anyag, hogy a sapkás suttyó ezzel az összeállítással biztosítsa a maga számára a jól fizetett megélhetését. 
A riportban felhasznált Mónika közel sem biztos, hogy pályázatával nyertesként kiválasztott lesz, akármennyire megrázó a története a tévériport-összeállításban. Ez a kétség már csak azért is felmerül, mert ha valóban most adja be a tv 2 közbenjárás a kérelmét, akkor nem igen gondolkodott előre a sorsának ebbéli rendezéséről. Ha meg a riport hatására kerül előtérbe és élvez majd előnyt, akkor a többi ismeretlen sanyarú sorsú egyénnel és élettel lesz kicseszve, hogy hátrányt szenved egy pénzhajhász riport kapcsán.

Bukodi Károly szerint az ideköltözők "más elől nem fogják elvenni a munkahelyeket".  Már csak azért sem lehetséges ez, mert a városban élőknek sem jut mindenkinek helyben. A FÉG kiebrudalása után az új tulaj a korábbi ígéretei ellenére az idén sem foglalkoztat több embert, mint az átvételt követő évben tette. Így a volt dolgozók nagy része is a városon kívül kénytelen elhelyezkedni. Tehát a most beköltözők valóban nem fogják tudni kiszorítani és betölteni azokat az állásokat, ami nem létezik. Ugyanis az ócsaiak már korábban kiszorultak a helyi munkaerőpiacról. Főleg akkor, amikor az önkormányzat a FÉG számára nem kért birtokvédelmet. Így nem csoda, hogy vagy száz munkahely lett oda, no meg egy jelentős foglalkoztatással bíró helyi üzem.

Bukodi Károly elismeri a kisvárosiak félelmét, és fenntartásait a telep kapcsán. Ezért kérte, hogy ócsai szociális munkások is részt vehessenek az érintett családok látogatásában.

A szenzációhajhász riport során még arra sem figyelt a riporter, hogy Ócsa város polgármesterének nevét jól olvassa alá (6:14-kor) a vágott anyagnak.

Ráadásul a Banki Hitel Károsultak Egyesületének elnöke szerint is rossz ötlet ez a lakótelepi megoldás. 

Szerintem már így is túl sok ember sündörög, és foglalkozik túl kevés megmentésre szánt emberrel. Olyan ez, mint amikor rengeteg eszkimó jut a pár fókára, de még mindig van hozzá elég felhajtó, hogy azt lefölözze és megélhessen a nyomorúságosak életekből. 

Faix Csaba kegyetlen játékot űzött a kiszolgáltatott helyzetben lévő Mónikával, amikor felhasználta őt a munkája során, hogy a vele készített riportanyag kapcsán több pénzhez jusson, mint a károsult asszony egy hónap alatt. Bevezette abba a házba, ami közel sem biztos, hogy elérhető a számára. Felcsillantott valamit, ami nem oldja meg a mindennapi gondjait, s ezáltal fájdalmat okoz. A suttyó baseball sapkás műsorvezető pedig ehhez asszisztál a tv2 Naplójában a vasárnapi adásban.

Én tisztességtelennek találom a nyomorúságos életkörülmények közt élő emberek ilyen mérvű ki-, és felhasználását a tévémunkások részéről. Nem elfogadható, hogy egy olyan áhított körülménybe helyezzük a rászoruló emberi alanyt, aminek elérése számára álom, de nem bizton elérhető jelenség. Ez olyan, mintha egy lottó ötös egynapi életébe tennénk számára betekintést, aztán visszadobjuk a nyomorába. Ezzel olyan mérvű fájdalmat okozunk, amit sem a sapkás suttyó, sem a pontatlan Faix riporter sem tud nekem megmagyarázni.
*

3 megjegyzés:

  1. Aki látta a Napló műsorát, azt is láthatta ahogy a hölgy arcára kiült a döbbenet a lakást meglátván.
    Nagyon szomorú a története, mint nagyon sok mindenkié.
    Ma reggel viszont a MOKKA c reggeli műsor vendége volt az anyuka és a két leány, akiket megkérdezett a műsorvezető, hogy mi a véleményük örülnek-e? A nagyobbik elmondta, ő nem igazán örül, míg a kisebbik egyértelműen kijelentette, hogy neki nem tetszik az egész, az anyuka meg a kérdésre válaszolva elmondta, hogy még sem pályázik lakásra.

    VálaszTörlés
  2. A "nagyokosok" a XXI.században kitalálták az "alternatív" fűtést:mivel a gázt nem vezetjük be,alternatívaként fűtsetek fával,amit bőven lehet (még) találni a közeli kiserdőben.És ilyenkor a bősz környezetvédő Illés Zoltán nem tiltakozik,hogy a szilárd tüzelőanyag elégetése milyen szennyződést okoz a levegőben.Amikor az úgynevezett "szmog" miatt alig lehetett látni a fővárosban és környékén,kérték a lakosságot,hogy lehetőleg szüntessék be a fával-szénnel való tüzelést...Ha ismét ilyen időjárási helyzet lesz,akkor a "lakóparkosok" áttérhetnek a "feküdjünkszorosanegymásmellé" fűtési rendszerre...Avagy menjünk át a nemrég nyílt "könyvtárba",és legurítunk pár kupica fagyálló páleszt-egy darabig hátha melegít az is...Munka???Az van dögivel,csak győzzed megtalálni.Ha a közelben nincs,menj el messzebb...Mivel,mivel??? Mivel itt nincs munkahely...Valahol az országban,ahonnan idekerültél volt munkahelyed,csak a lakásodat nem tudtad fizetni??? Hát akkor add föl a munkahelyedet,hagyd hátra a lakásodat,menj el a távoli,számodra ismeretlen Ócsa-parkba,ahol lesz bérlakásod,munkahelyet meg keress magadnak...Az mégsem járja,hogy úgy segítsek,hogy megveszem a lakásodat,amiben 5-10-15...éve laksz,ott van a családod,rokonságod,munkahelyed, és a továbbiakban nem a banknak kell fizetned,hanem nekem,az "állambácsinak"...Így legalább elveszted mindenedet a bizonytalan jövődért... Szóval kíváncsi lennék,kinek hozott ez az egész jó pár milkát a konyhára...

    VálaszTörlés
  3. A kurta kis polgármester úgy bazsalyog ott az építkezésen, mint első napos kis huszár a kuplerájban.

    VálaszTörlés