2018. március 4., vasárnap

Ócsán az önkormányzat és a közterületfelügyelet sem sokat tesz a polgárért - egyesek korrupcióról beszélnek

Nincs annál bosszantóbb, amikor tudatos állampolgárként normálisan adózva, mást sem teszel, csak a városvezetés igényeit elégíted ki. Teszed ezt akkor, a mikor a bevezetett kommunális adót, a súlyadót, és az egyéb hülyeségeket fizeted az önkormányzatnak, amit többnyire nem a megnevezett célra és nem specifikusan költik el.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdLuQjvim-1LHsZMMwt_E7uDT0CF6KeHFOnPvwe1jM2Xq63cC3Yg
Ócsán uralkodó és egymást anyagilag segítő fideszes képviselők
Egy fórumon kérdezték a polgármestert, hogy a kommunális adó befolyt összege hova kerül és miként érvényesül a kommuna fejlődésében, amire a városvezető azt mondta, hogy ez bekerül a nagy kalapba és aztán a városgazdálkodás folyamatában érvényesülve kerül felhasználásra. Vagyis az önkormányzat vezetése arra költi, amire akarja. Így juthatott a költségvetésből hatmilliós autóhoz a polgármester évente további egy-másfél millió külön juttatáshoz, aztán a szintén egy millióhoz az alpolgármester és végül a képviselőtestület tagsága is még egy-két millióhoz.  

Közben a városi utak egyre romló állapotot mutatnak, járda inkább csak lakossági kalákában, mintsem önkormányzati beruházásként épül, hogy más fejlesztések elmaradásáról most szót ne említsünk.

A fideszes helyi lelkész/képviselő és a hasonszőrű önkormányzat testületi tagságának összejátszásának eredményeképpen dönti romba a reformátusuk egykori presbiterei házát, ami ráadásul műemléki védelem alatt áll - mondván nincs pénz az állagmegóvásra ( - közben a díszkivilágításra és önmaguk finanszírozására többet költenek)

Pedig a legegyügyűbb választópolgár is álmodozik arról, hogy az életben egyszer az önkormányzat vezetése is elégítse ki a vágyait. Azonban az még sem várható el, hogy a polgármester ezt személyesen és egyesével tegye meg. Kevés helyi embernek jutott ebben még része. Igaz halottunk már ezt-meg azt, de többnyire csak a szép korúakat, az időseket keresi fel a városvezető egy-egy alkalommal. Ez is inkább csak a bizonyos életkor betöltése utáni virágos pózolásban merül ki, mintsem a hétköznapi gondoskodásban.

Ócsán a közterületfelügyelők csak az egyszerű embereket vegzálják - a MÁV illetékeseit nem baszurgálják a súlyos hiányosságokért sem  ( - gyom és parlagfű a területen végig)

A mindennapok során bizony a városi többség ott szitkozódik munkába menet, amikor a hófedte utakon a latyakos kátyúban felüt az autó.  De Ócsán a gyalogos sincs jobb helyzetben, mivel annyira nincs egybefüggő járdahálózata a városnak, hogy javarészt a járműveknek kialakított közutakat használva zajlik a gyalogosforgalom. Hát persze, hogy szapulja a városvezetést a némber, amikor a mellette elhaladó jármű televeri a sáros hólével. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQy9nd8awB2wKTGyDTfhDU9NG50RzGRNOLkBTxy1QHhIgzJpXIl756jCqzKPTyyUKg40ilHVoKb8pXcCUZX5oc2LZxFQiOPKTjmJ5iG2WlXEUQmOtXWJ1-dYAyVNYmoZdf37PJw_YcwDY/s1600/DSCF1101.JPG
A közterületfelügyelők számára tabu ez a terület - nem szólítják fel a tulajt
De ott sincs jobb helyzetben a tudatós adózó Ócsán, ahol épített járda húzódik, mert ebben a városban azt is elhanyagolják.  Székesi utca az, amelyik rávezeti a forgalmat az egyik legforgalmasabb vasúti kereszteződésre. Ez vezet az állomásra is, ahol a legtöbb gyalogos áthaladás történik. Itt van a régi piaci terület, ahol napjainkban is olyan jelentős események zajlanak, mint az éves cirkuszi produkciók bemutatása, vagy a búcsú látványossága.  Ismert a terület kulcsárnoka és hasznosítója.  Csak az nem ismert, hogy az ingatlan rendbetétele, parlagfűmentesítse, vagy a téli hónapokban a hozzátartozó járdaszakasz takarítása miért marad el?  Nem tudni, hogy az önkormányzat és a neki segítő  városüzemeltetési társulat, valamint az égiszük alatt eltartott közterület-felügyelők miért nem szólítják fel, vagy büntetik szarrá azt, aki itt nem képes az ingatlanhoz tartozó járdát napokkal, vagy hetekkel a havazást követően sem letakaríta(t)ni?  Mi ez az egész, ami évek óta fennáll, visszaköszön és minden alkalommal csak bosszantja a normálisan befizető polgárt?

Minden télen ez van - soha nem takarítják ezt a járdaszakaszt ( - közismert Ócsán a jelenség)

Ilyenkor mindig elgondolkodik az ember, hogy mi a kurva anyját csinálnak azok, akiknek az a dolguk, hogy rendben tartsák a várost?  A közterületesek szinte naponta autóznak el ott, ahol a polgármester is rendszeresen megfordul. Láthatják és látják is, hogy nincs takarítva az a fontos járdaszakasz, ami a vasúthoz vezet. Egyikük sem képes szólni, vagy intézkedni. Pedig jól ismert a probléma, mert minden évben ez van.

Hiába esek évente csak egy-két alakalommal a hó soha nem kell itt eltakarítani - érdekes, hogy az út már száraz ( - miért nem büntetnek ezért a közteresek)

Hiába esek csak pár napot egész évben a hó, az hetekig, vagy az olvadás beálltáig a járdán marad. Ott maradhat, mert erre nincs hivatalok. Igaz van közterület-felügyelet, de azt csak az érdekli, ha éppen felújítasz és sódert rendelsz a ház elé, hogy azt tüntesd el, vagy fizess közterület-használati díjat érte.

Teljesen jogszerűtlenül és szabálytalanul hasznosítja a területen a haveri vállalkozó - érdekes, ahogy a közteresek a városvezetés neki ezt is megengedi ( - az idős nyugdíjasokat kevesebbért is felkeresik, zaklatják)

 Érdekes ez, mert attól a fuvarostól, aki a telephelye előtti közterületet több éve elfoglalva használja, még egyszer sem kértek ilyen díjtételt. Pedig a helyi rendelet szerint nem lehet nehézgépjárművet közterületen tárolni. Az önkormányzatunk vezetése és így a kézivezérlésű közterületfelügyelők azonban elnézők egyes esetekben. Így egyeseket nem büntetnek.  A jelentésekben is inkább azt olvasni, hogy a magánszemélyeket vegzálják. Többnyire az idős nyugdíjasokat, vagy az egyedül élőket. Hol a lakóingatlan előtti rész túlburjánzása okán, vagy fű levágása végett, esetleg a ház előtti vízelvezető árok megtisztítása okán.  Az, hogy ez sok helyütt be lett építve, vagy el sem készült, az már nem foglalkoztat senki. Ahogy az sem, hogy a Damjanich utcában a piac és a vasútállomás közt évek óta ott tornyosult egy betonhalmaz építési törmelék.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitw4LXEXLCYpt_8ifeXbioFGmAEyZWGhY-0Dn5lDm8e6y38Wzrw7B_t6kvkIEf8te3eoO04Y5g9zTUoNokx0nHh8lOt-0mdYo8UscTdRpyZ6N__YodEXbbwFRU3TuQOB9RI11d2uEF3as/s1600/SSA40379.JPG
Ezért a szemétért sem szól senki - a közterületfelügyelet és az önkormányzat is eljárhatna ez esetben ( - évek óta hagyják)

És akkor nem értjük, hogy miért sorolják egyre többen, hogy magas a korrupció?  De mit is mondhat más a polgár, amikor ezt tapasztalja?  A várost ellepi a szemét, a takarítatlan kosz. Az Eu-s finanszírozásban épített P+R parkoló veszélyes hulladékát az erdős önkormányzati ingatlanon ásták be, amiről a közterületfelügyelet sem értesült, mivel azt nem nézte, vagy talán pont azért nem, mert a  városvezetés boltolta le ezt. A haveri vállalkozó kamionja évek óta kifogja a más célra épített parkolót, és  vasúthoz vezető járdát sem takarítják ugyanezen időszak alatt, de az önkormányzati képviselők a polgármestert és alfelét külön javadalmaztatják és az viszont. Mindezért persze senki nem szól. Ez legalább olyan természetes jelenség, mint a velünk élő korrupció. 

https://d2gvief1bcth7.cloudfront.net/wp-content/uploads/sites/3/2018/02/korrupcio.png


A bátorság és a pofátlanság csinnadrattája, ahogy a félpótkocsit az éjszaka kivilágítatlan  területen hátrahagyják - ezért már nem csak a közteres, hanem a rendőr is jogszerűen büntet - normális körülmények közt ( - ma is így parkol az ismert vállalkozó)

És amikor azt olvasni, hogy Ócsán is a mindennapok része a korrupció, már senki nem csodálkozik,  hiszen a leírt jelenséggel napjában találkozik.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése