2017. július 15., szombat

„Nem láttam senkit meghalni Isten nélkül” – a 90 éves Lajos atya a Heti Válasznak ( - hitben élni boldogan)

Kettős jubileumot ünnepel Kerényi Lajos piarista szerzetes: 90. születésnapját és pappá szentelésének 65 éves jubileumát. Amint az aktuális Heti Válaszból kiderül, ő hívta életre a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozókat, és feloldozta az őt elítélő vérbírót is a halálos ágyán. 

http://valasz.hu/data/cikk/12/4677/cikk_124677/Kerenyi_Lajos_fi_04_lead_fill_850x370.jpg

Kerényi Lajos hetvenéves koráig volt káplán, miközben manapság már egy káplánt már három-négy év után kineveznek. Papságának első 25 évében ide-oda helyezték, hogy szétverjék a keze alatt felvirágzott közösségeket, ám ezzel csak azt érték el, hogy ahová csak elvetődött, beindult a közösségi élet. Szerinte „az ördög minden törekvése Isten szekerét viszi előbbre. Ez a legnagyobb büntetése: még a gonoszsága is Isten legnagyobb dicsőségére válik”.

http://www.szerzetesek.hu/sites/default/files/kepek/ker1.jpgNegyven éve szolgál az Ecseri úti templomban, amit ez idő alatt fel is újíttatott: „Volt ötmillió kis forintkánk húsz éve, és nem riasztott vissza, hogy százmillióra lenne szükség. Már jóval túl vagyunk a százmillión is, de sose volt egy forint tartozásunk se. Hogy honnan jött a pénz, mit tudom én – az Úristentől. Ez a hozzáállás az, amit ő szeret. Határozza el magát az ember arra, amit meg kell tennie, de ne kérjen jeleket, mert az bizalmatlanság.”

A Heti Válasz július 13-i számában olvasható interjúból kiderül Kerényi Lajos atya rendi titokneve, valamint az, hogy miért tekinti eszményképének Colombo hadnagyot, és mesél arról is, miként zajlott találkozása a hírhedt vérbíróval.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése