2017. június 11., vasárnap

Kis búcsú, nagy zajjal Ócsán - a volt piaci területen, lakóházak közt vécé és biztosítás nélkül ( - félig illegálisan)

Ócsán évek óta nagy visszhangot vált ki a búcsú, mivel az évek előrehaladtával sem képesek megfelelő és kulturált körülmények teremteni a rendezvényhez.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUC4LsF8cklwcWhP4Flu_amQGndMsBqcOk-0_WMNHF6Ew5LfYPNCsZpkmlWVdgHvOBBIomRKsAFhjzzVrr_FInViRS7O-M82htmOAtSUBNHunBg-hFpaAt39GzbVFLw_PUpMo3PIsgLv0/s1600/DSCF5651.JPG
Mindig így kezdődik - kaszálás és búcsú ( - aztán senki nem foglalkozik vele, marad minden a természetre)

Hiába hoz egyesek számára jelentős bevétel a vasárnapi búcsú Ócsán, a szervezés és a lebonyolítás hosszú évek alatt semmit nem változott. Igénytelenség, rendezetlenség és jó pénzkereseti lehetőség. A polgármester mossa kezeit, de a jegyző sem tesz annak érdekében, hogy átlátható, rendezett, a jogszabályoknak megfelelő és biztonságos legyen a városi búcsú.

Az ócsai búcsú szinte ugyanolyan rendezvény, mint más tömegrendezvény, aminek törvényi előírása vannak. Itt is a terület nagysága és a várható létszám dominál. Pusztán annyi a különbség, hogy a terület tulajdonosát nem kötelezi az önkormányzat semmi és gyakorlatilag hagyják szabadon garázdálkodni. Ezért nem számít az előírás. Az önkormányzat a háttérben marad és úgy tesz, mint akinek semmi köze ehhez. Pedig nagyon is részese a dolognak.

Az OTSZ 595. § (6) alapján, a bejelentésnek a következő információkat kell tartalmaznia:
a) tervezett rendezvény megnevezését, rendeltetését, kezdetének és befejezésének várható időpontját,
b) a tervezett rendezvény helyszínének leírását, útvonalát,
c) a szervező megnevezését, címét,
d) a szervező képviseletére jogosult személy nevét és címét, elérhetőségét,
e) a rendezvény biztosítását ellátó személy-, szervezet megnevezését valamint a szervezet képviselőjének nevét, címét és elérhetőségét,
f) a rendezvény helyszínének léptékhelyes helyszín-, vagy alaprajzát, a helyszínen elhelyezett sátrak, mobil árusítóhelyek (mozgóboltok), asztalok, székek feltüntetésével. Indokolt esetben a felállított sátrak alaprajzait. A rajzon jelölni kell a résztvevők elvezetésére szolgáló útvonalakat, kijáratokat, ezek méreteit, az oltóvíz szerzési helyeket, a tűzoltó gépjárművek közlekedésére szolgáló útvonalakat, a rendezvény helyszínén a résztvevők mozgásának koordinálása céljából kialakított pontokat.
g) a résztvevők mozgásának irányításával megbízott felügyelő személyzet feladatait,
h) a tűz- és káresemény bekövetkezésekor szükséges teendőket,
i) a tűz- és káresemények jelzéseinek és oltásának módját,
j) a rendezvényterület energiaellátásának módját, annak lekapcsolási lehetőségeit,
k) a résztvevők elvezetésére szolgáló útvonalak jelölésének módját (iránymutató táblák, irányfények), azok sötétedést követő megvilágításának lehetőségeit.
596. § (1) A közönség közlekedésére, eltávozására kijelölt útvonalat a várható legnagyobb látogatási létszám figyelembevételével számítás alapján kell méretezni (ezért a bejelentésbe kiürítés számítást is csatolni kell!)

Ócsán azonban a korrupció azt is lehetővé teszi, hogy itt ezt se vegyék figyelembe.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB_ljlegsA2OaQeSGxDKp9lakRfhjGXFa_0ire7EAK0KQgHlhZN0Rhgu5pbL6dtaD3urTyobqsW968eeb4rklKzipRqNdi19M7Wfybk3-zDplbAkFS1MK00axvalnhwKtRkzjk2jDahvo/s1600/piac+lak%25C3%25B3park.png
Ócsán itt nem lakóépületek hanem búcsú van - a magára hagyott, amúgy elhanyagolt területalkalmanként jó pénzt hoz

A város önkormányzat úgy tesz, mintha ehhez az egészhez semmi köze nem lenne, mondván ez egy magánterületen megtartott rendezvény. Csakhogy ez így nem állja meg a helyét.

A tömegrendezvényeket be kell jelenteni és az önkormányzatnak ebben kétséget kizáró mód szerepvállalási kötelezettsége, valamint felelőssége van.

Szabályozás van, csak felelősségvállaló nincs - pénz is van de kimutatás sincs ( - egyre több a korrupciógyanús ügy)

Ócsa éves búcsúja, mint zenés mulatság a vonatkozó törvényi szabályozás alá tartozik, amiért a jegyző is felelősséggel tartozik.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQy9nd8awB2wKTGyDTfhDU9NG50RzGRNOLkBTxy1QHhIgzJpXIl756jCqzKPTyyUKg40ilHVoKb8pXcCUZX5oc2LZxFQiOPKTjmJ5iG2WlXEUQmOtXWJ1-dYAyVNYmoZdf37PJw_YcwDY/s1600/DSCF1101.JPG
A PIVGÉP Kft tavaly 4,5 milliós éves bevételt produkált - amúgy senki nem törődik ezzel
Ócsán a volt piaci terület amolyan senki földje, ahol az év nagy részében a parlagfű virágzik, a mellette levő járdaszakaszon meg telente legfeljebb csak a jégvirág tőr elő. Amúgy sem a területnek, sem a hozzá tartozó járdaszakasznak nincs személyi felelőse. Télen a havas járdát soha nem takarítják, és az önkormányzat célzott ügyintézője, a közterület-felügyelő sem jár itt az alapvető és kötelező tevékenység érdekében.  Nyáron sincs ez más, amikor a gaz üti fel a fejét a terület környékén.

Aztán Pünkösd környékén mindig előkerült a terület gazdája és megbízott kezelője az ócsai piacról és a fizető vurstlisok számára letisztíttatja a terület.  Azt, aminek járdája évekre visszamenőleg nem takarítják és az önkormányzatból nem kötelezik telente. Pedig a polgármester is ezen járdaszakasz mellett autózik el minden nap a vasúti átjáró felé. Még sem szól érte és nem kéri számon a hivatala alá tartozó közterületest. A jegyzőt sem érdekli az egész, így évek óta ugyanaz a képlet.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh05y3JK2-3lpg6gC0h2Dj4jyPSr4xH5oi415kuoQ5NU-Xv9HjaJ2FSiv-a_Mg6JdqKQ0ouqsjVwFJHT_K2m9JlzvAym9v2Z7ISlChyzZthK4T7dkvT5oWmBCNO9i5_fa69srutaLqf1oU/s1600/SSA40121.JPG
Az ócsai piac a helyi Fidesznek is pálya - a rendezetlenség nem számít ( - csak a bérleti díj)

Pünkösd tájékán megjelennek a mutatványosok, a hintások, és a piacfelügyelő Karcsi. 

Kéz és a kézben alapon előkészítik az amúgy elhanyagolt gazos volt piaci területet egy szabad rabláshoz illő pénzkereséshez. Ez pedig nem más, mint az éves búcsú.

Maga a rendezvény ugyanolyan kulturálatlan, mint az a helyi piac, amit ugyanez az érdekeltségű tart fent.

Sehol nem elérhető a rendezvényszervező, nincs is kifüggesztve az, ahogy egyetlen telefonszám, elsősegélyhely, a tűzoltó-készülékek elhelyezése, a menekülési útvonalak iránya, és a rendezvényt biztosító személyzet. Ócsán itt és adott alkalommal semmi nincs.

A búcsúra érkezők nem találkoznak rendőrrel, polgárőrrel, rendezvénybiztosítóval, elsősegélynyújtóval,  ügyeletes orvossal, tűzoltóval, de még csak tájékoztatással sem. Itt mindenki azt csinál, amit akar. Parkoló híján ott és úgy állnak meg, ahogy akarnak, oda vizelnek ahova éppen kedvük tarja és azt esznek isznak, amit ellenőrizetlenül és számla nélkül felkínálnak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVVsB4m-JNDHXOrwNhBvkFwUuf0Ckw_bOibf34LHiskERRV6Kz-CVln1f3JZHb_VHQPgIAgf8dcPfBXIRtPdU19gqKaNDyHhpRu-WkeATEm8uZCGJaxtOXJg2DqVOq5yTX0P8mp80_DBg/s1600/2012.jun.3+006.JPG
Búcsú van, WC nincs - nehogy már arra költsön itt valaki
  
A búcsú nem csak önkormányzat és ellenőrzésmentes, hanem szabad préda is egyben, ahol szinte mindenki szabadon kaszál. 

Mert Ócsa már csak egy ilyen hely, ahol így mennek a nem hétköznapi dolgok.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése