2017. február 12., vasárnap

Miért nincs Ócsán önkéntes tűzoltóság - becsapták az embereket a toborzással ( - a jelentkezőket nem nevezték)

Évek óta tévhitben tartják az embereket Ócsán az önkéntes tűzoltóság létrehozása kapcsán.

http://tuzoltosag.info/hirkep/20160103_csaladi_haz_tetoszerkezete_egett_ocsan_1451898502.jpg
Tavaly januárban gyulladt ki, majd égett le egy ház tetőszerkezete az Erdősor utcában - tűz a tetőről átterjedt az épület lakórészére is (- Pestről és Dabasról kellett riasztani a távolság okán és a helyi segítség hiányában)

Mindez a heti események során került előtérbe ismét. Az autópálya ócsai szakaszán történt baleset során a köztes távolságból adódóan Budapestről és Dabasról kellett riasztani a tűzoltókat. Egy másik - Alsónémediben történt tűz - eset kapcsán pedig ismét ez történt.  Mindezek az esetek azt igazolják, hogy Ócsa térségében hiányzik egy ilyen történések során bevethető alegység. A hivatásosok ugyanis túl messze vannak és a riasztástól a kiérkezik eltelő idő túl hosszú ahhoz, hogy gyors- és érdemi segítséget nyújthassanak. Az ugyanis, hogy a leégett házat eloltják, már kevés ahhoz, hogy valós értékmentés történjen. 

http://tuzoltosag.info/hirkep/20160103_csaladi_haz_tetoszerkezete_egett_ocsan_1451854126.jpg
Esélyük nem volt a helyi gyors közbeavatkozásra - Boros polgárőrsége alá toborzott önkéntes tűzoltóság nem jött létre

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxaohHoarDthY8vhM_0dnFVVwIB722hw9Q09ZjjSMDFKpN5ib6dErqEtD9DXoRI3krWz7lDSwO_yo5w3Qlt4Y4H2hHrszwkV5XccCAL90Z8K9-oiDgicmjPHXqfptV2cqgO2jWFREkUtM/s1600/%C3%A1tad%C3%A1s.jpg
Egészségház átadása Ócsán - azóta a tervezővel is összerúgták a port
Ócsán többen érzik vagy éppenséggel viselik ennek a hiányosságnak a kárát. Nem véletlenül látjuk, és látják mások is szükségét egy helyi állomás létesítésének. Ez az Egészségház tervezésénél is felmerült, de aztán az is elhalt. Sem mentőállomás, sem tűzoltóság nem társult a létesítményhez. Pedig a tervező-építész készen állt  a feladatra.
Kár, hogy akkor az itt élő volt országgyűlési képviselőnk sem adott ehhez támogatóerőt. 

Azonban a jelen történések időről időre előhozzák ennek szükségességét, azt a hiányosságot, ami a mentés távolságából adódóan a várost érintik. Nem véletlenül indult több kezdeményezés ez ügyben.

Éppen ezért a mai önkormányzati vezetés és a korábbi polgárőrvezetés egyik átverése volt a tűzoltó toborzás, amit a városi önkormányzat hivatalos oldalán és a polgárőrség saját közösségi oldalán is meghirdettek. Az eseményről a Dabasrégió is beszámolt. Mindhiába, mert az egészből semmi nem lett.

Civil kezdeményezésként hozzák, de valójában egy önkormányzati felhívás, Boros Tibor polgárőrsége alatt - sok bába közt veszett oda

A toborzást 2014 augusztusában, vagyis másfél évvel ezelőtt tették közzé, és Boros Tibor elnökölte helyi polgárőrvezetőhöz rendelték. 

Boros polgárőrsége alatt azonban semminemű tájékoztatás, beszámoló, vagy értesítés nem látott napvilágot, vagyis úgy tűnik hogy ez ügyben sem mozgás, sem pedig előrelépés nem történt. Vagyis a kezdeményezés Boros Tibor munkássága alatt elhalt. Történhetett ez személyi alkalmatlanság, érdektelenség, vagy éppen ellenérdekeltség folytán is. Valójában egyfajta hírzárlatot tartanak fent a felek, mert sem a Boros irányította polgárőrség részéről, sem pedig az önkormányzatól nem került tájékoztatásra a városi közösség. A városi önkormányzat vezetésének,  mint a toborzásban érintett félnek társadalmi-közéleti kötelessége lett volna a városban élők tájékoztatása, és a maga által közpénzből támogatott polgárőrség ebbéli elszámoltatása. Azonban a Bukodi-Horváth alkotta párost teljesen hidegen hagyta a vele egyhúron pendülő Boros-féle önkéntes tűzoltó-csoportosulás létrehozása. Boros Tibor pedig ennek megfelelően hallgatta és mismásolta el az egészet. 

http://images.slideplayer.hu/9/2671468/slides/slide_2.jpg

Másfél év távlatában és számos, a blogon megjelentetett anyag ellenére Boros máig adós a nyilvánosságnak egy hiteles beszámolóval. Tartozik a jelentkezők irányába is, hiszen nem csak toborzott, hanem adatokat is gyűjtött és kezelt a jelentkezők nevével, elérhetőségével és egyéb járulékos információkkal kapcsolatosan. 

Saját hatáskörében azonban soha nem adott ki közleményt, vagy valamilyen más polgárőri beszámolót a helyi önkéntes tűzoltóság alakulásának állásáról. Az éves beszámolóiból ez rendre kimaradt A Bukodi-féle városvezetés meg soha nem kérte számon. Így csak Boros egy- egy elejtett hozzászólásából tudni, hogy esetleg ki jelentkezett és ki nem. Volt, hogy neveket szivárogtatott, de magáról a sikertelenség okáról nem tájékoztatott. 

http://hirpress.hu/cikkimg/201610/37862/3.jpg
Tavaly októberében a polgármester lakta Martinovics utcában is tűz keletkezett - a fővárosból és Dabasról kiérkező tűzoltók már nem sok értéket tudtak megmenteni

2015-ben egy fals hír kapott szárnyra, mely szerint bejegyzésre várnak az önkéntesek, de végül ez sem nyert megerősítést. Máig nem ismert, hogy az ócsai önkéntes tűzoltóságot végül is jegyzik-e valamilyen szinten, vagy hogy jelenleg hol áll a folyamat? 

2016-ban azonban semmi sem történt.
Borost hiába is kérdezzük, mindig csak mellébeszél, de érdemben nem nyilatkozik. Többnyire személyeskedésnek, vagy valamilyen buta dolognak tartja az érdeklődést. Eszébe sem jut, hogy közérdekű ügyről, a várost érintő dologról, emberek sorsára kiható, azt befolyásoló közérdekű ügyről van szó. 

http://hirpress.hu/cikkimg/201604/31214.jpg
2016. április 5-én az ócsai Bajcsy-Zsilinszky utca külterületéről jelentettek tüzet - a lángokban az iroda berendezései, valamint a csomagolóban lévő gépek, eszközök teljesen megsemmisültek

Feltételezhető azonban, hogy a Boros elnökölte polgárőrség nem is akarta igazán a toborzásra jelentkezőket önkéntes tűzoltóként jegyezni és nevezni. Magát a szerveződést sem akarta így megvalósítani, mert azt valahol megakasztották akár azzal, hogy valamilyen feltételt nem teljesítettek, illetve időre nem adta be. Elképzelhető, hogy ezek után a szerveződést be sem jegyeztették. 

Így aztán hiába is próbálta segíteni a Katasztrófavédelem az önkéntes egységek létrejöttét, ha az alapjaiban sem hozta magát. 

Hiába is adtunk számot azokról az alaptanfolyamkról ahova már rég be kellett volna íratni a jelentkezőket, mert ezekre Ócsáról senkit nem küldtek.  

Az alaptanfolyam (ahogy neve is tükrözi) olyan alapvető tűzoltási ismeretekkel vértezi fel a résztvevőket, amely ismeretek megszerzésével szakszerűen avatkozhatnak be az egyesület többi tagjával tűzeseteknél, káreseteknél. Az önkéntesek, itt megtanulják a vízsugárszerelés alapjait, megismerhetik, hogy hogyan tudják egy elhúzódó tűzoltás során a gépjárműfecskendőt föld feletti és föld alatti tűzcsapról megtáplálni oltóvízzel, továbbá megtanulnak mentőkötéllel különböző életmentő kötéseket végrehajtani


A legutóbbi negyven órás tűzoltó alaptanfolyam záróvizsgáját Keszthelyen tartották , ahol az eddig tanult ismereteikről adtak számot az önkéntesek. A vizsga elméleti és gyakorlati feladatokból állt, melyeket mind a huszonhárom résztvevő sikeresen és eredményesen teljesített, így a továbbiakban ők is erősítik önkéntes tűzoltó egyesületük tűzoltásban résztvevő állományát.

Ócsáról a polgárőrség senkit nem delegált; - ahogy eddig, és korábban sem.

Az elmúlt évek során számos ilyen zajlott. Tehát lett volna alkalma és lehetősége a toborzást szervezőknek arra, hogy a jelentkezőket felkészítsék a tűzoltói tevékenységre. Hiába is mutatkozik partnerként a Katasztrófavédelem, ha Ócsán egyesek másként döntenek.
 
Végül valahogy így sikkad el a helyi önkéntes tűzoltóság a városvezetés és a polgárőrvezetés árnyékában Ócsán.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEgnqkhEBe_uvIIcm1VLYQPcppUVbAP0_-xUu4c4Pd2qyMMRuVAOIvpb7w8ZStwycKZ8ptPUYqg4mSV5P36MxudhtD8FZ9RVRyZ9fqDyZDf6bc0xco06qyhRnMUheNfFeCWwsWB48H8WVxfUElu3ZGcJKvmgO8BuZbEwk92QZlU08UezRhpkPhb4q9BhKK8ZBceaviNHnYZQegjVzIE5ezelzgHqVo7tG-wGHe3iieVofAEowUnLo9eHR_I53rEqrQrYeXXT2hopxH8S3QXRihgp2XM_=w530-h707-p
Boros Tibor tűzoltó-tevékenységéről ennyi jelent meg a közösségi oldalakon - a tűz nem játék, a tűzoltás nem szórakozás

Pest megyében 2014-ben 388 alkalommal avatkoztak be önkéntes egyesületek a különböző események kapcsán.

“Együttműködési megállapodás van folyamatban a Délegyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, miszerint Bugyi településen történő kárfelszámolási munkálatokba segítséget nyújtana a hivatásos erőknek. A két újonnan megalakuló egyesülettel, a meglévő egyesületekkel, az önkormányzati tűzoltókkal és természetesen a hivatásos állománnyal teljes mértékben lefedésre kerülne a dabasi régió” – tette hozzá Csámpai Attila.

Ócsán azonban menet közben megakasztották, vagyis megakadályozták az önkéntes tűzoltóság létrejöttét. Felelőse persze ennek sincs. Az égő házak fotóit közzétevő polgárőr nem segítség.   

 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése