2016. október 31., hétfő

Mit tehetnék még a helyi önkéntes tűzoltóság lérejöttéért - ha rajtam múlna, megvalósulna ( - például a kiállás)

2014 augusztusában a meghirdetett toborzást követően bíztam benne, hogy valóban sikerül létrehozni egy önkéntes alapon működő helyi tűzoltóságot. Bíztam ebben, azért, mert az önkormányzat hivatalos honlapján tették közzé ezt. Akkoriban ezt civil kezdeményezésként aposztrofálták, de ez Ócsán csupán egy jelentéktelen mellébeszélésnek tűnik, hiszen ebben a városban az valósul meg amit a polgármester akar. Vagyis, akkoriban úgy tűnt ezt a városvezetés akarja, ezért teszi fel a honlapjára és csak amolyan mögöttesként jelöli meg a civil kezdeményezést.

http://images.slideplayer.hu/9/2671468/slides/slide_2.jpg

Miért is gondolna mást az ember, amikor más magán (civil) kezdeményezéssel megvalósuló fesztiválokat - úgy mint a Juhfesztivál, a Bor- és pinceünnepi mulatság, vagy más bulikat pénzbeli juttatással, vagy (és akár) közmunkások bevonásával támogatnak az önkormányzat által, - most más egyesületek megsegítéséről nem beszélve - akkor miért gondolnánk azt, hogy pont az önkéntes tűzoltóság létrejöttében nem működne közre a polgármester vezette önkormányzat és a mögöttes hivatal.

http://www.ocsaportal.hu/images/ocsa/header_ocsa.jpgMert odáig érthető, hogy a város hivatalos honlapja segítségével propagálták a létrejövetel érdekében a toborzást. Az is stimmel, hogy a feladatot a városi polgárőrséghez csapva, annak kötelékében képzelték el. 
Bár a blog mögött állók ezt mindig is kétkedve fogadták, mivel az elmúlt évek során rossz tapasztalok sora vált ismertté a helyi polgárőrvezetést illetően. Ezért nem is feltételeztem, hogy a Boros Tibor személyéhez köthető csoportosulás alatt élet- és akcióképes egység jöhet létre. Tibor közéleti szerepvállalásai, ismeretsége és személyi alapozottsága nem számomra nem tette alkalmassá valamint hitelessé egy ilyen komoly feladat megvalósítására. Ezek a kétségek aztán az idő múlásával  visszaigazoltakká és teljességgel megalapozottá váltak. Boros úr alatt a kezdeményezés elsorvadt. A 2014 augusztusa óta eltelt 2 és negyedév távlatában beigazolta azt, amit vázoltan véltem. Vagyis, Boros Tibor megbízatása alatt a városi önkéntes tűzoltóság nem lesz életképes. 


Ma már nem is az számít, hogy a megbízott személy erre a feladatra mennyire alkalmas, vagy sem. Ez olyannyira mellékes már, a sikertelenség árnyékában, hogy kár is latolgatni. A lényeg az, hogy ebből az egészből (a 2014-es kezdeményezésből) 2016 év végére sem lesz semmi. Vagyis az ócsai önkéntes tűzoltóság az idén már biztos nem fog működőképessé válni. 

http://www.katasztrofavedelem.hu/images/szervezet/egyenruha_jelveny_igazolvany/igazolvany_onkentes_tuo.jpg

Ócsai bloggerként talán 2015-ben kezdtem el foglalkozni a helyi tűzoltóság megalakulásával, látva az eredménytelenséget. Akkoriban vetettem fel az időmúlást, mert Ócsán évente (átlagos szinten kétszeresen is) visszatérő jelenség a tűz. A hivatásos segítség pedig túl messze van egy időbeni és hatékony közbeavatkozáshoz. Ugyanez elmondható az Ócsához köthető közúti balesetekre is. Az autópálya közelsége, a városon átmenő nehézgépjárműforgalom, és a környék baleseti statisztikája szintén azt támasztja alá, hogy itt bizony szükség lenne egy beavatkozásra képes egységre. Dabasról, vagy más településekről a kiérkezési idő meghaladja a negyed órát. Ez egy baleset, vagy tűz esetén roppant kritikus idő. Itt minden perc számít. Ezért szólok, és állok ki az egység megalakulása mellett.

Ezzel Ócsa és a környéken élő, valamint az itt közlekedők sokasága érdekében kívánom a közvélemény figyelmét felhívni a helyi készenléti állomás szükségességére. Ez Boros Tibor, és Bukodi Károly szövetsége alatt több mint két éve nem jött létre. Az egész toborzás egy ámítás, egyfajta parasztvakítás volt, amivel gyakorlatilag átverték az embereket. 

http://profitline.hu/ny/irattar/2015-03-01/21681_S6EiRb2Z_2.jpg2014-ben egy tűzeset után merült fel a létesítés gondolta. Azóta több hasonló eset történt, de a toborzást hirdetők egyetlen esetet követően nem szóltak arról, hogy hol és miben akadt el a folyamat. Sőt, a Boros Tibor vezette polgárőregyesület az önkormányzati éves beszámolói során sem tett említést erről. Az önkormányzatot pedig nem is foglalkoztatja ez, mert senki nem kérdezett rá, hogy mit végzett ez ügyben a polgárőség és a megbízott elnökség. 

Mindez azt támasztja alá, hogy sem Boros Tibort, sem Bukodi Károlyt nem foglalkoztatja a tűzoltóság létrejöttének gondolata. Mindkettőjük több időt töltenek a focival, mint a városi segélyszervezettel, hiszen a heti labdarúgófordulók során a pályán többet lelni őket, mintsem a tűzoltóság körül forgolódni. Vagyis inkább azt látni, hogy inkább a focival foglalatoskodnak, mintsem a helyi tűzoltó egységgel. Azzal, hogy a toborzott állomány szervezeti egységgé és bevethető alakulattá váljék. Ez valahogy kimaradt az erre hivatottak közszolgálatiságából. 

http://iszkaszentgyorgy.hu/wp-content/uploads/2011/11/20111104_cimer.pngÓcsán jelenleg csak a blog az egyetlen eszköz arra, hogy ébren tartsa az urak által a feledés homályába taszított önkéntes alapú tűzoltóság esetét. Jelenleg személyemen túl alig akad olyan ember, ki itt, vagy másutt szót emelne az egység létrejötte és megalakulása érdekében. 

Tudom és tapasztalom, hogy mindez mennyire hálátlan és ki nem fizetődő tevékenység. Nem is kárhoztatok érte senkit, mert az önkéntesen vállalt feladat, mint elkötelezettség nem lehet nyereségérdekelt. Talán ezért sem foglalkoznak vele azok, akiknek kéne. 

Szóval nem hálát, hanem feladatot és segítséget várna el inkább az ember, aki erre vetemedik. Hitvallás, lelkesedés és önzetlenség nélkül nincs és nem létezik önkéntesség. Itt nincs cserekereskedelem, nincs hálapénz. Önfeláldozás, és felelősségtudat van. 

Ócsán sokakból ez hiányzik.

„Elsődleges célom, hogy egy összeszokott, minden helyzetben bevethető csapatot alakítsak ki”

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/968795_501611409892836_1709355359_n.jpg?oh=81c7f1c2db0aea32b39eecc8d908b955&oe=589A468BA Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek jelenleg tizennyolc aktív tagja van. Mostani parancsnokuk, Kovács Róbert tűzoltó törzsőrmester tíz éve szerelt fel a nyíregyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokságra, ahol jelenleg különlegesszer-kezelő beosztásban dolgozik, szabadidejében pedig az önkéntes tevékenységnek szenteli az életét.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/l/t31.0-8/14917139_1109698162417488_1659070499679942736_o.jpg
A fényképet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Dóka Imre tűzoltó főhadnagy készítette.

A lendületes parancsnokról készített riportot a Katasztrófavédelem magazin legújabb elektronikus lapszámában olvashatják el:
http://www.katasztrofavedelem.hu/…/2016-…/mobile/index.html…
  
Közreadta: László Zoltán
*

9 megjegyzés:

  1. Nincs jobb dolgod a négy napban, mint engem cseszegetni? Nagyon sivár életed lehet.......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegény ember, hát mit várnak el tőle? Talán azt, hogy két év távlatában számoljon már el azzal a tevékenységgel, amit a tűzoltóság létrejötte kapcsán eddig kifejtett? Ez lenne a cseszegetés? Ez nem cseszegetés, hanem alapvető elvárás! Az, hogy egy vállalt feladat eredményességéről, vagy eredménytelenségéről beszámolót tegyen közzé. Elvégre ha nyílt toborzásba kezdek, akkor az ezután történtekért és a jelentkezőkért felelősséggel, no meg elszámolással tartozom. Mert a nyíltság nem csak akkor veendő igénybe, amikor közfeladat ellátására jelentkezőkre van szükség, hanem ez visszafele is dukál, amikor el kell számolni a végzett munkával közönség (értsd közösség) előtt. Talán ez hiányzik és ezt kéne pótolni, nem pedig begubódzva elhallgatni a történteket, majd cseszegetésként felfogni az egészet.
      Talán pont ez az alapvető gond a helyi polgárőrség eszmeiségében, illetve a polgárőrvezető személyében. (ps: ez nem négy napos tevékenység, hanem több évi tétlenség)

      Törlés
  2. Semmit nem tudsz, és semmit nem értesz! Ha egy kicsit okosabb lennél, már rengeteg dologra rájöttél volna! Erre nem vagy alkalmas. Próbálj meg gondolkozni! Tudom, neked nehéz, de legalább próbáld meg!

    VálaszTörlés
  3. Felesleges a történteket misztifikálni és ezzel az emberekben kételyeket ébreszteni. Őszíntének kéne lenni. Nem lehet tabuként kezelni a lakosságot érintő helyi problémákat. Nincs ebben semmi titok, csak átverés. Egy olyan toborzásba kezdtek átgondolatlanul és felelőtlenül, amivel valójában becsapták az embereket. Ez egy átverés volt, mert a jelentkezők jóhiszeműleg segíteni akartak, és ezt a segítő szándékot kifejezve, s jelezve kínálták tálcán az önfeláldozásukat, lelkesedésüket, szabadidejüket, tudásukat, munkájukat. Az önkormányzat és a polgárőrség vezetése ezt használta ki és lopta el alantas célzattal, a saját maga népszerűsítésére akkor, amikor a felkínált segítséget sutba dobva az alapvetően nemes szándékot filézte ki. Ez pedig nem más, mint egy visszaélés az emberek bizalmával.

    Az pedig, hogy két év távlatában sem képes beszámolni és elszámolni a toborzás után történtekkel az, akire ez bízva volt, egy olyan eljárás és viselkedésforma, ami egy demokratikus közösségben megengedhetetlen lenne. És ez a baj itt. Az, hogy alapvető értékek hiányoznak.

    A polgárőrvezetőként kinevezett és a toborzóként feltüntetett Boros Tibor az egész problémát személyes molesztálásként fogja fel, holott ez egy közösség előtti elszámoltatás valójában.
    Az, hogy Boros Tibor ezt állandóan egy másik személyre próbálja fordítani és azt sulykolni, hogy a mögöttes erők titokzatos bonyolultsága az oka a kudarcnak, az olyan, mint a halotti tor, amikor az elhunyt felett zabálják teli magukat az erre éhezett felek.
    Szerintem Boros Tibor is egy ilyen zabagép lehet. Egy olyan ember, aki soha nem a halottal, hanem a lakomával foglalkozik. Ez érdekli és ennek érdekében nem szól arról a történésről, amiről valójában az alkalom okán kéne. Így van ez az önkéntes tűzoltósággal, így volt ez az illegális hulladéklerakásokkal és más érintett történésekkel is.

    Én a magam részéről ezért nem tartom sokra és érdemesnek (méltónak) a személyét és közszolgálatát a város életében. Legalábbis addig, amíg nem teszi tisztába maga körül a dolgokat és nem rendezi a nyitott kérdéseket, illetve nem tárja a lakosság elé az ebbéli szerepét. Vagyis volna miről beszélni.
    A blog közel 250 ezer látogató olvasójával együtt várom az ismert és nagy jelentőségű helyi környezetszennyezésben vállaltakról a beszámolóját, valamint ugyanezt a mögöttes történetet, a személyes szerepvállalásáról. Az erről szóló nyilatkozatát a tűzoltó-toborzást és az önkéntes tűzoltóság meg nem valósulásáról is közzé kéne tenni. Ennyivel tartozik a közösségért.
    Ha nem, akkor tisztségében és személyében nem alkalmas, ezért így nincs méltó helye a városi polgárság őrségének vezetésében. A polgári értékek védelme olyan értéksérülést szenvedett az utóbbi évek során Boros Tibor vezetése alatt, amit hosszú évekig nem képes a városi és az itt élő lakosság kiheverni. Gondoljunk csak bele, hogy az a több tonna veszélyes hulladék, amit a polgárőrség tétlen, vagy láthatatlan, passzív közreműködésével sikeresen elhelyezhettek, az nagy valószínűséggel rajtunk fog maradni, miközben a felelősök köztünk díszelegnek. A tűzoltóság létrejöttének elmaradása szintén egy olyan ügy, aminek során volna mit levonni. A következmények nélküli vezetés nem csak a várost, hanem a polgárőrséget is terheli.

    VálaszTörlés
  4. Csak azoknak az ócsai lakosoknak tartozom elszámolással, akik Ócsán jogosultak szavazni, ergó az Ő adóforintjaik képezik a közpénzt! Mellékesen megjegyzem, hogy a szerveződő ÖTE egyetlen fillért sem költött semmire! Innentől kezdve ott reklamálj, ahol szavaztál és ahol adózol! Szívesen tájékoztatlak a dolgok jelenlegi állásáról, ha személyedet felfedve megkeresel! Erre volt már példa. Tudod, telefon, ajánlott levél......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én legfeljebb közvetítek, közéleti ügyeket jelenítek meg. Maximum ilyen esetekben találkozik, vagy ütközik a véleményünk. Ezek közérdekű dolgok és a közvéleményt érdeklő ügyek. Így nem is nekem, hanem a mögöttes közösségnek, a városnak kell elszámolni, valamint az itt élőknek, a LAKOSSÁGNAK BESZÁMOLNI. Én ezért még nem leveleztem, nem telefonáltam a polgárőrséghez. A kavarás, a mellébeszélés nem használ. A másokkal kapcsolatos személyeskedéseket nem kellene a bloghoz vagy nevemhez kapcsolni. Hamis és hazug állításokkal kár megtéveszteni, félrevezetni az embereket. (Bizonyítékokat!) Maradjunk a tényeknél.

      1- Környezetszennyezésben betöltött szerepválalás, illetve annak polgáriőr elhallgatása, elfedése (leplezése)- miért illetve kinek érdekében nem tesznek említést erről, miért nem beszél erről? Miért nem szólnak, ezért – kinek érdekében hallgatják el az eseményeket?
      2- Önkéntes tűzoltóság toborzását követő történések feltárása (beszámolás az eddigi tevékenységről) a jelen ideig bezárólag, - hogy a lakosság is tudja, hogy miért nem valósult meg a kezdeményezés?
      Ezekről kéne felvilágosítással szolgáni az ócsai embereknek.

      Törlés
    2. Akkor miért nem tájékoztattad a lakosságot, hogy az általad említett terület rekultivációja megtörtént? Vagy nem vetted észre? Tudod, inkább maradj Rostás Hajnalka! Jobban áll Neked.

      Törlés
    3. Én meg azt hittem, hogy a leányka egyik profilja az. Persze kérdés, hogy mi köze neki ehhez. Hacsak nem jelentkezett tűzoltónak is.

      Törlés
  5. Rostás Hajnalka profilját Fodor László, alias Folak hozta létre! Hogy mi célból, azt nem tudom. Talán így ismerkedik férfiakkal......

    VálaszTörlés