2016. április 13., szerda

Tömjön kátyút virágokkal, hátha történik valami - Ócsán is szerveződik a virágosítási akció ( - kátyú van elég)

Láthatóan a füle botját sem mozgatja a hivatal a város útjainak javítása érdekében Ócsán.

http://www.tamasi.hu/files/g/Ax/10/katyuzas.jpg

Hiába a városi közterület-felügyelet és a városüzemeltetés, a kátyúk elvésznek a két bába közt. Csakhogy az úton közlekedőknek nagyon is útban van az a sok kigödrösödés, ami a helyi úthálózatot borítja.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/images/newspic/9c58b08ebf20d298054161f68796fe53.jpgÚgy tűnik az Ócsa bevezetőjén történt legutóbbi kamionbaleset sem volt elég figyelmeztető arra vonatkozóan, hogy Ócsára úgy jönnek be a 40 tonnát is meghaladó szerelvények, és düböröghetnek végiig a Városháza, és a templom előtt, ahogy akarnak, mert senki nem állja az útjukat.

A város útjai, a lakóházak repedései és a lakók panaszai nem találnak orvoslást.

http://www3.syngenta.com/country/hu/SiteCollectionImages/zoldseg-vetomag-kepek/content-images/ocsai-kiserleti-allomas-terkep-505.jpgA rendőrség előtt ácsorgó mellényes figurák a minap is a cigaretta füstjét fújva a járdáról néztek az úton előttük elhaladó kamionok után, de nem mozdultak rá. A társasági cigit ezért nem hagyják veszendőbe.  Hiába, az átmenő forgalom mondhatni folyamatos. A mellényeseink meg immúnisak. Semmi reagálás, inger, és ráhatás az indulásra. Nincs is, aki megálljt parancsolna a nehéz-járműveknek városon belüli folyamatának. Ha a Syngenta előtt nem borul be a pótossal a tartálykocsi, akkor az is zokszó nélkül átdübörgött volna a város közepén.
Ennek a forgalomnak a káros hozadéka mind a nyakunkon marad. A letarolt útpadkát a közútkezelő tessék-lássék javította, amit máris valaki benyomott, de a kidőlt veszélyt-jelző táblát még nem pótolták. A rajtunk átvonuló forgalmat, a gépek füstkibocsájtását aztán nem csak a légszennyezésben érezzük meg, hanem a feltöredezett és tönkretett aszfalton itt marad emlékül. Mert a jogosulatlanul behajtók nem hagynak itt pénzt ezeknek a javítására. A hatóság emberei meg nem állnak készen a bírságok beszedésére. Ahogy a helyi szemétkupacokkal, úgy az útrongálókkal szemben sem lépnek fel megfelelően. Nem látni, hogy bárki is határt szabna a túlsúlyos járművek forgalmának.  Nem tapasztalni, hogy megállítanák őket és ellenőriznék a behajtás indokoltságát. Így pedig csak a kárt okozzák. Erre nem figyel senki. A városi aszfalt a legtöbb helyen először nyomvályússá válik, majd az elvékonyodásban feltöredezik és kikráteresedik. Ez tapasztalható a Széchenyi utca teljes vonalán, ahol a busz is jár, más utcákban is, ahol nincs Volán járat. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmvGhY9yvYJtTPdZKSvKpdFs9utMWU-ElvAVBqNg_Y06dX8WOo-ZQ1roHAggHjXcX843CTVa-TDT_T3HKDlFljcczAYJDUXWM2t9E-Amt61wd677jokcJyOGDIV6g9qYAjgbHwLrlKc38/s1600/11297445_438617629646143_2053852370_o.jpgPéldául a Kölcsey utcát szintúgy sikerült jól tönkre tenni a MÁV-parkoló építési forgalmával, amit persze az önkormányzat soha nem fog érvényesíteni a beruházóval szemben. Az ott élők nem csak az új parkolóra és a síneket elválasztó kerítésre, az ócsak és hasznavehetetlen aluljáróra panaszkodnak mibe feleslegesen fektettek milliókat, hanem az eltört gázbekötésekre, a hibás csonkokra, amit a munkagépek törhettek össze. Elvégre ma is ott állnak még keresztben egyesek a több tonnás szerelvénnyel. Őt is a parkolóval kapták. Azonban senki nem szankciónál. Aztán  a szeméthegy is a nyakunkon maradt, amit átellenben a menza előtt halmoztak fel. De az önkormányzat hozzáállása sem különb, amikor a milliókért rekultivált terület mellé engedték kihordatni az étkezési törmeléket  Ezt szintúgy örökségül hagyják nekünk. A Bukodi-Horváth  vezette kettős semmi jelét nem adja annak, hogy ezt a ránk testált problémát rendezni kívánja. Inkább a jutalmak és a költségvetésbe foglalt sajátos támogatások inspirálják személyüket, mintsem a helyi közélet.



Elég szégyen a városra nézve, hogy a lakosságot hívják szemétszedésre miközben az önkormányzat meg tonnaszám engedte az építésből származó betontömbbók  és más hulladék kihordását, s elhelyezését a külterületi földrészen. A környezetünket vagy száz köbméternyi betonhulladékkal terhelték. A törmelék ma is a város területét sújtja. A Városháza illetékesei nem feltárják, hanem fedezik a cselekményt. Hiába a gyűlik egyben a lakosság egybe akciószerű szemétszedésre, ha az önkormányzat  tonnaszám engedte a környezetszennyezést amikor a beruházás kivitelezőjének megengedték a felszedett törmelék kihordását.  A fuvarozó az önkormányzati engedélyre hivatkozó B2 Trans Kft pedig hülye lenne elszállítani, ha fizetett ezért a (illegális) lerakásért.


Idén májusban lesz egy éve, hogy nem is mozdul a szemét körül semmi. A Kormányhivatal nem lép fel kellő erénnyel, mert a politika behatárolja a mozgásterüket.. Az önkormányzat vezetése meg arra sem hajlandó, hogy cserébe legalább a feltört utakat rendbe rakja. Az meg már nem is kérdés, hanem egyszerűen büntetőjogi kategória, hogy ezt a tranzakciók ki és miként engedélyezhette. A rendőrség nem vizsgálódik. Az ellenzék, a természetvédők nem lépnek. mindenki kussol az ügyben. Azt sem hinni, hogy a hetekig folyamatosan tartó, majd hónapokig elhúzódó kihordást a számtalan szolgálati órát bemutató polgárőrök valamint az éber közterület-felügyelők hogyan nem vették észre? Hacsak nem váltak tudóivá és részeseivé az egésznek, hogy nem jelentették. Persze mondhatnánk azt is, hogy így jártunk.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYKO1c66OmInBZFHOJudS-wRmM4CgP_PtJJXltRM739dVuNjvbIuvYGgQu5h-i-1MC6rVGIp0_VX0Bq0lr3K2Ul-4yIL7vn1Psup6fpJe4Ydq6HUbzldWLCMd4tWpZNJU5k27MI0Sn8gQ/s400/DSCF1217.JPG

Ráadásul ezzel nem csak a környezetet, hanem a Székesi utcának a burkolatát is sikerült tönkre vágni.  Mert nem csak a MÁV rakodóvágányok melletti betontörmeléket hordták ezen az útvonalon tonnaszám, hanem a most már új "polgárőrségi" borospince kiásása során felszedett földekkel terhelt teherautók is ezen az útvonalon vonszolták át magukat az elmúlt szombaton. Mert a Köller-pince helyreállítása, felújítása és "belakása" a három civil szervezet és a városvezetés jó kapcsolata számára olyan fontos és kiemelt szempont, mely megéri a lakossági áldozatot. Ezért düböröghetnek szombatok kontroll nélkül a húsz tonna felettiek a város lakóövezetének utcáin szombaton napestig.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim2O9SE8Wis5iSaeQMUIMuuaq8rNY_kLatzwNQHngKBUB_k1cDpi736bsuHvm0zqYzfy7jTbHSzWgmwZXpQsd_58vi-Cy1SDjMIckcBB4CMI6fsj6Wf13JpzNvAIPVuhHWQDenpPsGwaI/s640/DSCF1108.JPG

Mert Ócsán ez már csak így megy. 
Természetesen ez a jelenség sem zavarta az illetékeseket. A birka lakosság meg nem csak nem mer szólni, hanem értelmét sem látja a mostani kiskirályságban az érdekérvényesítés kísérletének.  Ez látható a helyi pártok emberein is. Semmiért nem emelnek szót.  

Így azért sem, hogy az áldozatok árán megvalósult P+R parkolót egy középen álló nyergesszervlény foglalja ki nagyrészt. Pedig az Eu-s létesítményt nem erre tervezték. A KRESZ előírások szerint és város rendje alapján sem lehetne a több tonnás nehézgépjárművel a közterület így megállni. A parkoló sem ennek az autónak a tárolására szolgál. A rendőrség, a közterület-felügyelet, a polgárőség járőrei természetesen ezt hagyják, mint az összes többi szabálytalan parkolást a városon belül.  Elvégre ez a legkevesebb.


Ócsa ellenzék nélkül kiszolgáltatottá vált. 

Nem marad hát más, mint csatlakozni a polgármester virágosítási mozgalmához, és feldíszíteni a kátyúkat. 

Kiskunlacházán a lakosok megelégelték a kátyúkat, és lelkesen virágot ültetettek az egyik gödörbe. 

 http://kep.cdn.index.hu/1/0/1150/11504/115041/11504137_89048fe3963248cf1ec9541d8acf7845_o.jpg

Olvasók szerint még aznap ígéret érkezett arra, hogy megindul a kátyútlanítás (ez volt húsvétkor). Azóta annyi történt, hogy az egyik virágot elvitték, a másik pedig kirohadt. Az utakat az önkormányzat valószínűleg nem szereti annyira, hogy  megfelelően gondoskodjon is róla.

http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--ywAv6wwC--/c_limit,w_1160/6qcTDfBM54j9FUBcs.jpegKözben Püspökladányban is megkezdődött a kátyúk felszámolása. Népi beültetéssel korrigálva az úthibából  fakadó lyukakat.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/12524163_2023809997845138_1333272746061998554_n.jpg?oh=1fa28f892dbe60cd57f77637ff0c33b9&oe=577E24F8Ócsán is valahogy így lehet, mert a Juhfesztivált dotáló városvezetés az ezzel járó  vendégsereg várható érkezéséről, a fesztiválhelyszín elérhetőségéről,  közúti kapcsolatáról az ottani parkoló kialakításáról már nem olyan gondoskodó, mint a szervezők honorálása során tapasztalható. 

Korábban többen azt vélték, hogy a rendezvényre a szervezők rendezik a helyszínt és környékét, valamint az önkormányzat is nekilát az úthibák javításának. A tavasz beállta azonban inkább a virágosítási kedvet hozta előtérbe és nem az útjavításokat. Ócsán ezért szintén egy kátyúvirágosítási program veheti kezdetét!

A helyi polgárősszervezet ehhez állíthatna posztost nehogy lába keljen a beültetésnek.  Aztán a Városházi tulipánok mentén a kátyús virágok öntözéséről is gondoskodhatna a munkát megkapó vállalkozó.  így valóban elérnénk, hogy ne csak a Városháza közvetlen környéke és a Bajcsy egy rövid szakasza, hanem az egész város virágba boruljon. 

http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Ut5gl-XR--/c_limit,w_1160/6qcTDfeesIZoFUBcs.jpeg

Bukodi Károly közösségi profilján máris köszönetét fejezte ki a szerveződő akcióhoz:

Köszönöm azoknak, akik már eddig jelezték (Integrált Szociális Otthon, Ócsai Polgári Kulturális Egyesület), hogy jönnek a közös virágültetésre. Kérem, hogy aki még szeretne velünk tartani, az hozzászólásban itt jelentkezzen!
Rád számíthatunk?
*

1 megjegyzés:

  1. Hajrá Ócsaiak! Más lehetőség nem lévén igenis a nyilvánossághoz kell fordulni, hangosan, látványosan! Ügyesek vagytok, ne hagyjátok magatokat elnémítani!
    Üdvözlettel: Virágzik a magyar aszfalt facebook csoport!
    https://www.facebook.com/Vir%C3%A1gzik-a-magyar-aszfalt-626543577494860/?fref=ts

    VálaszTörlés