2016. március 26., szombat

Nem adjuk fel - szükségünk lenne egy helyi tűzoltó alakulatra a városon belül ( - Ócsán máig nincs segítség)

Mint ismert 2014 augusztusával fogott bele Ócsa városa a helyi önkéntes tűzoltóság felállításába. 
 Ekkor tették közzé a toborzást, mely megalapozta az egész szerveződést. Az alakulásról azonban az elmúlt másfél év alatt nem sok hír látott napvilágot.

Ma úgy látszik, Ócsa nem képes megbirkózni a célul tűzött feladattal. Itt valami azonban nincs rendjén.  Boros Tibor a helyi polgári egyesület őrsvezetője kapta és vállalta feladatául az új egység megalakítását.  Az elmúlt idő alatt azonban nem sok eredményt sikerült ez ügyben prezentálnia.

http://ecserote.hu/wp-content/uploads/2015/12/ecser_map.jpgMás településeken valahogy ezek a dolgok is gördülékenyebben haladnak.  Ecser nagyközségben 2014 novemberében alakult újjá a helyi önkéntes tűzoltóság. Az ehhez szükséges esküt ünnepélyes keretek közt 2014. november 15-én délelőtt a helyi Rábai Miklós Művelődési Házban tették le az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai.  

Az idén március 15.-én pedig a 3600 fős lélekszámú Ecser nagyközségbe látogatott Szűcs Lajos , a Pest megye 7 számú választókerületéhez tartozó országgyűlési képviselő, hogy részt vegyen az egyesület gépjármű-átvételi rendezvényén. 

http://hirpress.hu/cikkimg/201603/30333/3.jpg
Készenléti gépjárművet kapott a nagyközség - 2014 novemberében alakultak



Ecser nagyközségben ekkor került sor egy készenléti gépjármű átadására az Ecser ÖTE részére.

A eseményt megtisztelte jelenlétével Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Szűcs Lajos ócsai illetőségű országgyűlési képviselő, Gál Zsolt Ecser település polgármestere, Jambrik Rudolf tű. ezredes a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Ribai László alezredes, a XVII. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.
Varga Ferenc tábornok úr üdvözölte az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesületet abból az alkalomból, hogy két évtizedes szünet után ismét szolgálatba léptek. Emlékeztetett rá, hogy a régmúltban szinte minden településen volt tűzoltóság, addig a szocializmus időszakában nem kapták meg az egyesületek a kellő támogatást, így tevékenységüket befejezték. Most ismét fellendülőben vannak a civil kezdeményezések. Különösen jó, hogy a főváros környékén is újra megalakulnak az önkéntes tűzoltóságok.
Az ecseri gépjármű átadó után két nappal, március 17-én már országos értekezletet tartottak a működő és a jövőben indulni készülő beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek elnökei, a megyei tűzoltósági főfelügyelők, illetve az egyesületeket segítő mentorok részvételével a BM OKF-en.  

A rendezvényről nem érkezett olyan visszajelzés, hogy ott Ócsa város képviseltette volna magát. Boros Tibor sem jelezte, hogy a jövőben indulni készülő önkéntesek sorában részt vett volna a rendezvényen.  Így valójában az ócsai megalakulás is kétséges. 

http://mtsz.rsoe.hu/wm.php?f=254
Országos értekezletet - 142 település, több mint 700000 ember biztonsága
A találkozón a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületeket érintő szabályozók és a 2015-ös évi működés tapasztalatai kerültek terítékre, egyebek mellett elhangzott: a harminc önállóan beavatkozó ÖTE 142 település több mint 700 ezer lakójának jelent nagyobb biztonságot, ezek az egyesületek nagyjából 5500 négyzetkilométernyi területen látnak el feladatot.

Az értekezletet megnyitó országos katasztrófavédelmi főigazgató úgy fogalmazott, az önkéntesség fontos szerepet kapott a katasztrófavédelem életében. Mint dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy hangsúlyozta, kell, hogy elegendő hivatásos, tartós beavatkozásra képes erő legyen az országban, de ugyanennyire fontos, hogy legyen kellő számú felkészült, képzett önkéntes is, akire szükség esetén számítani lehet. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a kormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz az önkéntes mozgalom fejlesztésére
Mint fogalmazott, ha az állampolgárok feláldozzák az idejüket, erejüket a közösségért, akkor az úgy van rendjén, hogy erre valamilyen választ kapjon a közösségtől. „A megnövelt állami támogatás ennek a köszönetnek a jele” – mondta a főigazgató. Tollár Tibor hozzátette, jelenleg harminc önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület működik az országban, az idén másik tizenöt indulásával számol a hivatásos katasztrófavédelem.

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2014/04/6.jpg
Rába - HEROS AQUADUX-X 4000  - hazai jármű
Előadásában Bérczi László elmondta, a közreműködő egyesületek a tavalyi káresetek hét százalékánál vettek részt a munkában. A tábornok szólt a központi támogatás mértékéről, felhasználásáról, arról, hogy egy kivételével valamennyi beavatkozó önkéntes tűzoltóság túlteljesítette a vállalását. A további feladatokról elhangzott, az idén hatszázmillió forintos támogatásra lehet számítani, ebből százmillió a mentőszervezetek fejlesztésére fordítandó, a többi a tűzoltó egyesületek között oszlik el, több mint hatvanhét millió forintot egyenesen a beavatkozó egyesületek indulására és működésére szánnak. 

Ennek során nemcsak a tűzoltóautók cseréje történik meg, hanem számos új eszközzel látják el a tűzoltóságot, a többi között konténerszállítóval, mobil laboratóriumokkal és minihelikopterrel is. Az MD4-1000 típusú drón, vagy quadrocopter egy önálló le- és felszállásra, valamint programozott útvonal szerinti repülésre képes robotrepülő.

Az országos tűzoltósági főfelügyelő az önkéntes tűzoltóságokat segítő mentorokról szólva elmondta, majdnem mindenki rendelkezik a szükséges képesítéssel, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ együttműködésével már folyik az új tanfolyam előkészítése, várhatóan a félév végén indul a kurzus.

Diriczi Miklós tűzoltó ezredes ezután az önkéntes tűzoltó egyesületek utánpótlását jelentő ifjúsági tűzoltó tanfolyamokról beszélt, kiemelve, hogy a 14 és 18 év közti fiatalok akár az önkéntes tűzoltó egyesületeknél is jelentkezhetnek a 35 órás képzésre, amely egy vizsgával zárul. A fiatalok ezután megkötésekkel, de részt vehetnek az önkéntes tűzoltók munkájában (nem használhatnak légzőkészüléket, műszaki mentésnél használt berendezéseket, valamint nem dolgozhatnak magasból vagy mélyből mentési munkálatok során). A program folytatásaként az ifjúsági tanfolyamot elvégző fiatal a 18. életéve beöltését követően, parancsnoka ajánlásával részt vehet a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamon is.

Ócsa város a maga 9000 ezer fős lélekszámával, valamint földrajzi elhelyezkedésével létfontosságú igénnyel élhetne a mentőegységek iránt. Így a helyi tűzoltóság létrejötte is egy olyan kiemelt szempont lehetne, mely nem csak prioritást, hanem kiemelt támogatást is megérdemelne.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése