2016. február 9., kedd

Még sem olyan rossz a helyzet - van ahol többet markoltak tavaly ( - tiltás ellenére dafke jutalmak a közösből)

Még sem olyan galád a helyzet Ócsán, mint amilyennek az ember elsőre gondolná, vagy ahogy a sajtóhíradásokból kihallatszik. Legalábbis a Blikk szerint, mivel van ahol többet markolt ki a városvezetés mint a kisvárosi polgármesteri-duó. Az ócsai populációhoz mérten a közel félannyi lélekszámú fürdőváros, Harkány vezetője 2,5 milliót zsebelt be csak úgy jutalom gyanánt, a helyi költségvetésből .

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJkofsVo0vTCIQjdG2Zpt9PlYOxpGEjCfWryW-OUdcbIEBhPT1LjGDpL7HlC4rGTDdZx8V2ueuQpmjpuH59nIbB8jtTolgyTpHBmG32yzJeIUJ68uj6WEULS_puVuXIp-NLJHYhgH_3cs/s1600/DSCF7370.JPG
Az ócsai önkormányzat épülete - ahol a pénzt osztják
Hol jön ehhez Ócsa, amikor a Blikk a múlt héten számolt be róla, hogy miként kapott "tisztes" jutalmat  a 135 ezres lélekszámú Újbuda polgármestere, aztán a 111 ezer lakosú Kecskemét városa megyeszékhelyként is "csak" több százezer forintot osztott az alpolgármestereknek, s a 75 ezer lakosú Kőbányán is "alig" másfél milliós jutalom ütötte az alpolgármesterek markát.

Ócsa városvezetése ennél szerényebbnek tűnik.

Hiába is, nem a nagyvárosokban, és nem Pesthez közeli Ócsán, hanem az alig négyezer lakosú Harkányban kell keresni a polgármesteri jutalomrekordert – derítette ki a Blikk.

Ócsa ismert fideszes vezetői is "megelégedtek" Buza Ernő ajánlásával, és megálltak vagy-úgy egymillió környékén.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10636372_1553669548181408_3772779399455737176_o.jpg
Ócsa fideszes képviselői, akikre a polgármester és altisztje többnyire mindig számíthat  - akár a jutalom osztás terén is  (- Gallai Zoltán nem pártszínekben, hanem "független" képviselőként, segíti és támogatja a városvezetést)

Gallai úr nem ellenzék
Ha belegondolunk, hogy ennél többet is vihettek volna, akkor még hálásak is lehetünk, hogy ennyivel is megelégedtek. Igaz, ezután módosítani kellett a költségvetést, mivel azt ezzel már nem végképp nem volt képes tartani a város.  A tavalyi költségvetés kiigazítására 2016 januárjában (29.-én - 1/2016 rendelet) került sor, visszamenőleg.  A város pénzügyi elszámolását igazították ezzel a korrekcióval a ténylegesen felhasználtakhoz. Ebben pedig benne minden. Új autó, pénzbeli juttatások, kifizetések és minden egyéb. Ennyiben állt meg a tavalyi év. Minden csak polgármesteri hozzáállás és képviselői támogatás (szavazás) az egész. A lakosság nem oszt, nem szoroz.

Ezek után kevesen gondolnák, hogy nem Ócsa viszi el a pálmát. 

http://ocdn.eu/images/pulscms/NTk7MDQsZmYsMTYsM2JhLDIxODswNiwzMTQsMWJj/0c7ee37f5b58531d080284f726cba357.jpg
Harkány vezére, Baksa Endre Tamás (Fidesz) kapott egyedül félévnyi pénzt
Az év végi jutalomosztás csúcstartója a parányi fürdőváros, Harkány polgármestere lett. Baksa Endre Tamás hathavi jutalmat, vagyis több mint 2,5 millió forintot tehetett zsebre.

Tette mindezt annak ellenére, hogy tisztában kellett lennie azzal, a Fidesz legmagasabb szintjén már 2013-ban határozottan leszögezték, hogy mértékletességet várnak kormánypárti városvezetőktől, többekkel vissza is fizettették a jutalmakat.

A jogszabály egyébként valóban maximálisan hat hónap fizetés kifizetését engedélyezi, ám a Blikk adatgyűjtéséből kiderül, hogy a fővárosi kerületekben és a megyeszékhelyeken mind­össze 1–3 havi fizetésnek megfelelő jutalmat osztottak szűk körben.

A Blikk kereste Baksa Endre Tamást, ám épp szabadságon volt, titkárságán azt mondták: nem tudunk vele beszélni. Szerettük volna megkérdezni, nem érzi-e eltúlzottnak a jutalmát, s hallott-e a vezetőség álláspontjáról, amelyet a múlt héten a Fidesz ismételten megerősített a Blikknek. – Az önkormányzatok képviselő-testületeit megilleti az a jog, hogy maguk dönthessenek a városvezetők jutalmáról. Ennek ellenére a Fidesz továbbra is elvárja politikusaitól, hogy ne éljenek ezzel a lehetőséggel. – Utasítani erre senkit nem tudunk, de nyomatékosan kérjük, hogy ezt tartsák be – tudatta a Blikk-kel a Fidesz sajtóirodája.

http://ocdn.eu/images/pulscms/YzA7MDMsMjZjLDAsMCwx/488b76054323e6e908383882f818ff49.jpg
Remmert Ferenc alpolgármester kéthavi pénzt kapott - majd annyit, mint itt
Harkányban egyébként más is kapott jutalmat, egy közalkalmazott például kéthavi fizetését vihette haza, csakúgy, mint a város alpolgármestere, a fideszes Remmert Ferenc, akit ugyancsak kéthavi fizetéssel jutalmazott a testület.

Remmert Ferenc tavaly októberben szerepelt az újságokban, miután Facebook-oldalán egy Hitler-fényképet osztott meg. A kép szövege minősíthetetlen volt, gyakorlatilag azt sugallta, hogy a menekültekkel fűteni kellene. Egy nap elteltével a politikus levette a fotót az oldaláról, és négysoros üzenetben kért elnézést, véletlennek nevezte az esetet.

A Harkányi Hírek 2014 márciusában számolt be arról, hogy közel négymilliárdos adósságot vállalt át a várostól a kormány, ez volt az egyik legmagasabb adósság az ötezer lakos alatti települések között. – A mai nappal lezárul az állami adósságátvállalás folyamata, március 1-jén új élet kezdődik Harkányban – tudatta Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Szerinte Harkány a nagy adósság miatt a szakadék szélére sodródott.

http://img.belfoldihirek.com/2011/09/bukodi_20110916150143_52.JPG
Bukodi Károly és segédje  jutalmul (most) beérte plusz egy havi illetménnyel
Ócsán talán ennyire nem elkeserítő helyzet, de nem is rózsás. A kisváros nyög az adósságtehertől és a gazdálkodási gondokkal küszködik a vezetés. Ennek ellenére  a polgármesternek a korábbi gyakorlattal szembehelyezkedve, egy saját-használatú autó vásárlását illesztették be a költségvetésbe, amivel közel 6 milliót húztak ki a város, az itt élők zsebéből.

Bukodi Károly  vezetése alatt lezajlott konszolidáció ellenére több milliós hiánnyal küzd a város. Rollizó hitellel biztosítják a gazdálkodást és ugyancsak banki segítséggel biztosítják a fizetőképességet.

Szűcs Lajos egykori azori utazó területi képviselőként egyszer már lenyilatkozta, hogy ezt nem tartja helyesnek. A területi váltást követően, - Gyál volt alpolgármestere, - Pánczél Károly azonban még nem emelt szólt az ilyen és a hasonló kifizetések ellen, hiszen ezt a hibás és mások által elutasított, mondhatni rossz gyakorlatot a járási székhelyen is (rossz-) példázzák.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azonban nem ennyire elnéző. Ő teljesen másként viszonyul a költségvetési pénzek magánjellegű kifizetése és elköltése kapcsán. 
Schmidt Jenő szerint:  „Helyi adót nem költünk jutalmazásra. Az önkormányzati szférában minden egyes pénz, ami marad, az nem állami pénz, nem központi adóból leutalt pénz, hanem helyi adóból utalt pénz, és a helyi adót nem azért szedjük be, hogy jutalmazzuk akár a polgármestert, akár a dolgozókat: meg kell fizetni persze minden embert rendesen, nekem ezzel nincs különösebb bajom, de jutalomra nem szabad költeni a helyi adót”

Nyomvonal: Blikk
képek: Internet 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése