2016. február 1., hétfő

Emlékeznek az Oxyfa üzlet megkötésére és tudják mennyibe van ez nekünk - ha nem tudná mibe fáj, olvassa el

2015. március 25.-ei testületi ülés anyagában szerepelt az  Oxyfa telepítéséről szóló előterjesztés

Az első kiültetett palánta
Az Oxyfa a Paulownia nemzetségbe tartozó P. elongata és P. fortunei fajok keresztezéséből származó fajhibrid. Magától nem terem meg, csak laboratoriumi körülmények közt szaporítható növényről beszélünk, amikor ennek helyi ültetéséről hallani. Bukodi Károly a képviselők támogatásával erre célra áldozott a költségvetésből jelentős összeget, amikor belement ebben az üzletbe. 

A mögöttes jogi bizonytalanságokról, a tisztázatlan kérdésekről, a háttértapasztalatokról, vagy a jelen kísérletről azonban nem tudni semmi érdemit, ahogy arról sem, miszerint erre a dísznövényre (cserjére) adható-e beültetési engedély egy olyan szántóterületen, ahol korábban az ott vetett búzát szorítja ki ez az új faj.

Az Oxyfa (Paulownia Clon in Vitro 112) egy különleges császárfa fajta, amely a Paulownia nemzetségbe tartozó Paulownia elongata és a Paulownia fortunei fajok kereszteződéséből származik.

A hivatkozott márciusi döntéssel a városi honatyák egy 17 hektáros területet vontak ki a gazdálkodás biztosította növénytermesztésből Ócsán, hogy helyt adjanak ennek a nem őshonos, idegen dísznövénynek.

A számos kétely és bizonytalanság ellenére a városvezetők mintha nagyon is akarták volna mindezt az üzletet. A számos rizikó, a kifogásolható szerződés, és magasan vállalt önrész és kockázatok mellett ez elég érthetetlen és megmagyarázhatatlan dolognak tűnt akkoriban. A képviselő-testület azonban szokás szerint megszavazta a polgármesteri előterjesztést.

A tervezett telepítésről már januárban megkezdődtek a tárgyalások, amikor megkeresték az ültetés ötletével a polgármestert. A városvezetés előtt ekkor került vázolásra az üzlet. Ezt követően történt a testület bevonása, amiről csak a márciusi testületi anyagból értesülni.

Innen tudni, hogy 2015 februárjában valakik egy bejárás keretében terepszemlét tartottak és megállapították, hogy a szenteltvíztartóhoz tartozó területre szánt fák helye nem megfelelő, mivel az nem előkészített, nem rendezett és így ebben a formában nem alkalmas a gyors beültetésre.

Itt meg kell jegyezni, hogy az Oxyfa telepítésének és helyi meghonosításának ötlet alapja az volt, hogy a szennyvíztisztítóból érkező már kezelt "szürke-víz" nyárfásban történő elsikkasztását kiváltva, vagy elősegítve kerülne beültetésre az Oxyfa. 

A nyárfák Oxyfával történő cseréjét az új faj előnyeivel indokolták, mondván  nagy vízigényű és gyorsan növekszik.  A fa kitermelésével pedig bevételhez juthat az önkormányzat, vagyis általa a város.

A kutatási projekt céljai között szerepelt, hogy információt gyűjtsenek a Paulownia spp. hibridjei, különös tekintettel a Paulownia Clone in Vitro 112 alkalmazkodási képességeiről, illetve felhasználási lehetőségeiről.

Aztán időközben kiderült, hogy az elgondolás nem működik, a kiszemelt terület nem alkalmas jelen formájában az indokolt célra. A megízlelt üzlet kecsegtető haszna azonban beindította a fantáziát.  Valaki(k) nagyon ráugrottak erre hiszen gyorsan találtak egy másik helyet, ahova az Oxyt telepíteni lehetne. Igaz, itt már nem az volt a cél, hogy a megtisztított szennyvizet felhasználva induljon növekedésnek az ültetvény, hanem pusztán a telepítés megvalósítása. 

Hogy ez miért volt ennyire fontos, és kiemelt, azt senki nem tudja.

2015 nyara az Oxyfa-telepítés jegyében zajlott Ócsán. Az éves ültetési szezonunk végéhez közeledve álltak neki a helyi ültetésnek. A lakosság nagyrészt mit sem tudott a mögöttes szerződésről és a több milliós pénzügyi háttérről.


Az elérhető anyagokba tekintve az olvasható ki, hogy ez az üzlet talán nem is annyira kecsegtető Ócsa városának, mint azt egyes vezetők vélik. 

Ezt az önkormányzati jegyzőkönyv tanúsága alapján Kardos Zoltán is felvetette. A képviselő véleménye szerint a megállapodás - tervezetben az ingatlantulajdonosnak nagyon sok terhet szabtak meg. Amennyiben ezeket a feladatokat az önkormányzatnak saját magának kell elvégeznie, akkor egy teljes team-et kell felállítania. Kifogásolja továbbá, hogy a felmerülő károkat elég részletesen taglalja a megállapodás, és ez mind az ingatlantulajdonos (önkormányzat) hibájára vonatkozó kárként van megjelölve.
Valamint a kötbér mértékét is eltúlzottnak tartja.

Tavaly áprilisában már szóltunk erről az ültetvényről
A felvetésekre  Bukodi Károly polgármester magyarázatként előadja, hogy ez gyakorlatilag úgy működne, mint a lakóparkban a javítás. A NET Zrt. megbízta a Városüzemeltetési Kft-t, hogy a felmerülő nem garanciális hibákat javítsa ki.  Amennyiben olyan hiba merül fel, amelyre nincs szakembere a Kft-nek, akkor a Kft keres ilyen szakembert, akivel megcsináltatja a munkát és benyújtja a számlát a NET Zrt-nek, ő kifizeti a pénzt, a Kft pedig kifizeti a vállalkozónak. Ugyan ez lenne a helyzet ebben az esetben is, az önkormányzat egy közvetítőszerepet töltene be. Amennyiben a testület jóváhagyja ezt a szerződést, ezt követően az önkormányzat szerződést köt egy vállalkozóval.

Kánai Gergely képviselő erre felveti, hogy ez a 0175/46 hrsz. földterület szántó művelési ágú, ahhoz, hogy oda fát tudjanak telepíteni, művelési ágat kellene változtatni.

Erre a Carbon Solutions Kft képviselője Gere Krisztina felveti, hogy ez a fa dísznövényként van nyilvántartva, (!)  illetve nem teljesen tisztázott a szántóföldre ültethetősége(!). 
Ezért, ennek kijátszásáért megállapodás készül a Soproni Egyetemmel, hogy kutatási területeket hozzanak létre. Így megvédik magukat a jogi bizonytalanságtól, emellett kutatások is folynak ezzel a fával. 
Kánai Gergely képviselő rákérdez, mi van abban az esetben, ha kijön a szakigazgatási hivatal és legelő, vagy szántó helyett ott van egy erdő, mit fognak erre mondani?
Gere Krisztina Carbon Solutions Kft képviselője válaszában elmondja, azt fogják mondani, hogy ez egy kutatási terület. 
Kánai Gergely képviselő megjegyzi, hogy a szerződésben erre nincs semmilyen utalás jelen pillanatban.
Kánai Gergely képviselő észrevételezi, hogy ezen a területen jelenleg nincs kút. Kérdezi, hogy ennek a létesítésének a költségét átvállalja a Kft?
Gere Krisztina Carbon Solutions Kft képviselőjének válasza, igen. Öntöző-rendszert kell kiépíteni, ami aggregátorral működik.
Hantos Péter képviselő megkérdezi a jegyző úrtól, hogy a szerződés-tervezetet jogszerűnek és kifogástalannak találja minden szempontból, amit a Képviselő-testület megszavazhat teljes bizonyossággal? 
Dr. Molnár Csaba jegyző válasza, igen

Ezek szerint ebben az ügyletben nincs csalás és nincs ámítás. Legfeljebb ha megkérdezik, hogy a korábban búzával vetett területet miért vették ki a termelési ágból és miért nem minősítették azt át, majd azt válaszolják, hogy csak kísérletezgetünk egy kicsit, hátha bejön ez a trükk. 

Hantos Péter képviselő ezek után még emlékeztet arra, hogy ígéretet tett arra, hogy minden ilyen szerződést jogásznak megmutat. A megkérdezett jogász azt írta, hogy előnytelen az önkormányzat számára ez a szerződés-tervezet. Úgy gondolja, hogy a mai testületi ülésen nem tudnak minden ponton végigmenni. Példaként hozza fel a szerződés-tervezet 2.6. pontjában szereplő kitételt „teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt átvételi elismervény ellenében készpénzben vagy az ingatlan-tulajdonos által megadott bankszámlára átutalással teljesíteni”.
-A megkérdezett jogász szerint ez teljesen elfogadhatatlan és jogszabályellenes.
–Felveti, mit jelent ez? Azt, hogy a pénzügyi osztályvezető átveszi a több millió forintot és utólag befizeti a polgármesteri hivatal házipénztárába? Milyen igazolások vagy egyéb iratok alapján történik mindez?
Hantos Péter nagytiszteletű véleménye szerint, a szerződés-tervezeten pontonként végig kellene menni. Ezért javasolja, hogy vegyék le napirendről a témát, és járják újra körbe a szerződést. Ebben a formában aggályosnak tartja az önkormányzatra nézve a szerződést.
Bukodi Károly polgármester azonban kiemelten hangsúlyozza, hogy három hónapja dolgoznak ezen az ügyön. A mai napon is egyeztettek a Carbon Solutions Kft képviselője, a jegyző úr és jó maga.

A fenti árak  '16. 01.31-ig beérkezett és fizetett rendelések esetén (nettó)
Ezután Bukodi Károly mégis és újfent azt javasolja, s arra kéri a képviselőket, hogy jelen esetben szavazzák meg az előterjesztést és kössenek szerződést a 0175/46 hrsz. alatt nyilvántartott szántó művelési ágú ingatlan területén Oxyfa telepítéséről a 4.1 alatti (szóbeli előterjesztés) alapján.

A képviselő-testület ezt az aggályosnak és jogilag nem teljesen megalapozottnak tűnő ügyletet 6 igen és 2 tartózkodással elfogadta.


http://www.springlinegarden.hu/nevjegy2.jpgEzt követően az önkormányzat ismert pályáztatás, vagy meghirdetés nélkül 20.320.000,- Ft értékben szerződést kötött a ceglédi Springline Garden Bt-vel közel egyéves (2015.06.04.-2016.05.31.) időtartamra a 0175/46 hrsz. földterület ültetvény gondozására. Akkor most hogy is van ez?

A szerződés havi fizetési ciklust mutat, de ki tudja, hogy a valóságban ez miként zajlik, mivel a kötött szerződés tartalmát az önkormányzat szokásához híven nem teszi nyilvánosan elérhetővé.  

A Springline Garden az öntözésben veheti ki a részét, hiszen az Oxyfa nagy vízigényű növény. Nem véletlenül volt az eredeti elgondolásban a tisztított vízzel öntözött terület fásítása. Csakhogy aztán ez kisiklott a terület előkészítetlensége és jelenlegi alkalmatlansága folytán.  Legalábbis ezt mondták.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/v/t1.0-9/11209749_1848685722024234_280641359206005435_n.jpg?oh=e92f8b8bf78763a59577f50fbcbbcffd&oe=57287104&__gda__=1463906560_f2a54f0a6573ec4aae077325e5547fa7
Az aláíró láthatóan vidámak és jókedvek
Az üzlet azonban a látható ellentmondások és visszásságok ellenére beindult, és a város jelentős milliókat fektetett be ebbe a projektbe annak ellenére, hogy megtérülése kockázatos, hosszútávú és közel sem biztos.  Különösen nem látszik annak a jelen öntözési-finanszírozási és fenntartási-gondozási szerződés költségterheit látva

Az Oxytree.com oldalán is elérhető a növény telepítésre alkalmas területek és a szükséges vízigény kedvezőségét szemléltető megosztás. Ezek szerin Pest megye éghajlata nem biztosítja az ideális életkörülményeket.

http://oxytree.com/hu/wp-content/uploads/sites/2/2015/01/magyarorszag-eves-csapadekmennyisege-300x188.jpg
Magyarország éves csapadékmennyisége -www.met.hu
Fontos tényező a terület kiválasztásakor az éves csapadékmennyiség is, hiszen minél kevesebb a területen a csapadék, annál több öntözővízre van szüksége az Oxyfának a kívánt növekedési ütem eléréséhez. Az öntözőrendszer kialakítása illetve üzemeltetése pedig jelentősen megnövelheti a telepítési költségeket. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a nyugati-dél-nyugati területeken illetve a középhegységeinkben  a legnagyobb az éves csapadékösszeg.  A térképről ezek alapján jól leolvasható, hogy az Oxyfa telepítésére a csapadékmennyiséget szem előtt tartva a legkedvezőbb területek Zala, Vas, Baranya illetve Somogy megyében vannak.

Mindezek ismeretében mennyiben fog ez fájni a helyi embereknek 2016-ban, (értsd mennyi adóforintnyi összeget költ még erre a városházi vezetés,) és mikor térül meg a tavaly erre költött összegek sora, netán hoz majd valamikor hasznot ez a vízéhes ültetvény, ki tudja?  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpvFt4n8so9UmcknlELkJRxQCpIjWGHZRP63WbapzJU6lbMOte42Tqjwg-mIEON2SQx_qfYUuTw7W25UyjPk1ipl_d8NeKJlMgHkabl1Yew2Sg6JjxzhgwWqyKeL5BkTmx5ukMEbRfPyE/s640/Piramisj%25C3%25A1t%25C3%25A9k.png
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10360709_1848685692024237_4700220181460737161_n.jpg?oh=64754bf861976c0bd76f0c25b8775869&oe=5726BD78&__gda__=1464036047_0cfdad7645d8b564734b4dc435d0754f
A  polgármester és az aláíró gratulál egymásnak a szerződés nyugtázását követően - siker, vagy bukás, kitudja

Az önkormányzat a jelentős ráfordítás, (több mint 20 milliós szerződés) és a 17 hektáros beültetés ellenére nem kommunikatív ez ügyben sem. Az önkormányzati újságban nyoma nincs az ültetvénynek és a ráfordítás indokoltságának.
Pedig jó lenne tudni, hogy miért volt szükség erre és miként folyhatott el erre a pénz.
Háttér. ocsa.hu
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése