2016. január 31., vasárnap

Ócsán több jutalmat vettek fel, mint a nagyságrendekkel nagyobb és több pénzzel rendelkező kerületekben

Tegnap ismét felmerült a polgármesterek jutalomosztása kapcsán a közpénzek osztogatása és felhasználása, valamint a Fidesz alkotta városvezetők arcátlansága, mert a kormánypárt elveivel szembehelyezkedve teszik mindezt. 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWkkXw93ur7--2DU1sWwkQzQzox9Tp30VnHv0B6Q5aEKKMuO00Fg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10636372_1553669548181408_3772779399455737176_o.jpg
Ócsa önkormányzatának fideszes társulata - az ülésen jelenlevő képviselők egy tartózkodással megszavazták a jutalmat

A Blikk és Propeller is beszámolt arról, hogy Milliós jutalmakat adtak, kaptak és osztottak a polgármesterek avagy a polgármestereknek.

Mindkét sajtótermék előhozta, hogy Zugló  polgármesternek Karácsony Gergelynek (PM) és helyetteseinek 335 ezer forint jutott a közvagyonból.  

Érdekes ez a panasz, mert a fideszes vezetők a beszámolók szerint is sokkal többet vettek fel ennél az összegnél. Ráadásul Zugló nem egy kistelepülés. A főváros harmadik legnépesebb kerülete a maga 124950 fő lakosával.  Ez 13,75-szöröse az ócsai 9 ezres lélekszámnak. Ócsán mégis jelentősen több jutalmat vettek fel a vezető tisztségviselők, mint a jelentősen népesebb és ráadásul nagyobb költségvetéssel bíró kerület vezető tisztségviselői.

Ócsán a polgármesterünk és helyettese a megállapított egyhavi bérével megegyező összeget vehetett fel jutalomként. Ez pedig fejenként is jóval több mint a zuglói fizetség. 

Mindezeken túl van itt még más különbség is, mert amíg a feltárt, s "lebukottak" közül - a X. kerületi alpolgármesterek és a jegyző egyenként 1 millió 687 ezer forint jutalomban részesült (Radványi Gábor, dr. Pap Sándor és Weeber Tibor) -  évzáró jutalmukat részben közérdekű célra használták fel. Hoffmann Tamás, XI. kerület vezetőjének nem kevesebb mint 2,2 millió forintot szavazott meg a testülete, azonban a képviselő-testületi határozatban megítélt célprémiumot nem vette fel Újbuda polgármestere mivel azt, a testület közvetlenül két óvodának utalta át, és az udvarok felújítására használják majd – írta a sajtóosztály.

http://31.media.tumblr.com/4e411595b1d1374d95af3673d34f2827/tumblr_n3i3l1y8Gs1qfx620o1_400.gifÓcsán Bukodi Károly és Horváth Tamás jutalmazásával kapcsolatosan viszont eddig még nem adott ki közlemény a Polgármesteri Hivatala és a város kommunikációs megbízottja sem, hogy azt, illetve annak összegét a helyi utakra, a városi óvoda udvarára, vagy az általános iskola hibáinak javítására fordítanák. Ócsán a városvezetők nem adakoznak. Tavaly előtt sem tették, és a tavalyi pénzüket sem ajánlották fel a köz javára.  

Ezzel gyakorlatilag egyedül maradtak Bukodiék a Fideszen belül, hiszen a beszámolók szerint a többségük felajánlotta, vagy átutalta a felvett összegek nagy részét. 

Ócsán tehát nem véletlenül éri szó a ház elejét. Bukodi és Horváth jogosan kap kritikát, vagy elutasítottságot a választók és a pártszimpatizánsok sorából.  

A hivatkozott lap megkérdezte a Fideszt is, hogy mit szólnak ahhoz, hogy újra kezd divatba jönni az év végi pénzosztás.
Az önkormányzatok képviselő-testületeit megilleti az a jog, hogy maguk dönthessenek a városvezetők jutalmáról. Ennek ellenére a Fidesz továbbra is elvárja a politikusaival szemben, hogy ne éljenek ezzel a lehetőséggel. Utasítani erre senkit nem tudunk, de nyomatékosan kérjük, hogy ezt tartsák be
-írta a Fidesz sajtóirodája.

Ócsa közállapotai nem teszik lehetővé az ilyen pénzosztást, hiszen a város hitelből él, gazdálkodik és a saját beszámolók szerint is likviditási gondokkal küzd. Bukodi Károly nem egy költségvetési ügyben előhozta ezt és elmondta, hogy csak a legszükségesebb kiadásokat és kifizetéseket engedélyezi a gazdálkodás fenntarthatósága érdekében.  Úgy látszik a milliós nagyságrendű jutalmazási összegek kifizetése és felvétele a legszükségesebb dolgok egyike lehetett, hiszen megelőzött annyi más fontosat, és várakozásra ítéltet.

Az RTL Klub is arról tudósít, hogy van, ahol előre megszavaztatott magának 2,6 millió forintnyi jutalmat egy fideszes polgármester erre az évre.
Szegi Emma Kaba havonta 448700 forintot kap városvezetőként, de már most megszavazta a helyi képviselő-testület, hogy ezen felül 2 692 200 forintnyi jutalom járjon neki, három részletben.

 A riporter hiába kérdezte, pontosan mik a feltételek: „a képviselő-testület ezt konkrétan még nem határozta meg” – mondta a jegyző, aki láthatóan zavarba jött a kérdésre.

Bangóné Borbély Ildikó, a térség szocialista országgyűlési képviselője szerint a képviselő-testület ezzel a trükkel próbálta kompenzálni a bérkiesést.

Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő is elítélte ezt a gyakorlatot, azt mondta: mindenkinek gyakorolnia kellene egyfajta mértékletességet.



Nem csoda ha a kormány azon gondolkodik, hogy a Parlamentre ruháznák a polgármesterek fizetését. A javaslat indoklásában emlékeztetnek, hogy a polgármesterek, alpolgármesterek illetményét és költségtérítését most az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk a saját költségvetésükből.  A mostani helyzetben azonban számos helyen nem gazdálkodják ki, vagy nem tudják kigazdálkodni ezt a keretet, és így a lakossági kutattatásokat kurtítják meg a saját érdekük előtérbe helyezése végett, vagy érdekében.

A fideszes Boldog István azt javasolja, hogy az önkormányzatok helyett az Országgyűlés gondoskodjon a polgármesterek és alpolgármesterek fizetéséről. Az előterjesztés szerint a helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvényt módosítanák. Belevennék, hogy a polgármesterek, társadalmi megbízatású polgármesterek, alpolgármesterek és társadalmi megbízatású alpolgármesterek illetményét valamint költségtérítését az Országgyűlés a mindenkori költségvetési törvényben normatív alapon biztosítaná.

Talán ezzel az előterjesztéssel megakadályozható lenne a kapzsiság és a túlárazott jutalmazás, valamint az önkormányzati pénzek, a helyi bevételek és adók ilyen célú felhasználása. 

 „Helyi adót nem költünk jutalmazásra. Az önkormányzati szférában minden egyes pénz, ami marad, az nem állami pénz, nem központi adóból leutalt pénz, hanem helyi adóból utalt pénz, és a helyi adót nem azért szedjük be, hogy jutalmazzuk akár a polgármestert, akár a dolgozókat: meg kell fizetni persze minden embert rendesen, nekem ezzel nincs különösebb bajom, de jutalomra nem szabad költeni a helyi adót”fogalmazott Schmidt Jenő
Háttér: Híradó, 24.hu, Blikk
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése