2014. június 20., péntek

Most idén nyárra, vagy az őszre igérik a teljes feltöltést - évek teltek el ( - kormányzati zagyvalék és helyi vegyes)

Az ócsai külső lakónegyedben az a különleges, hogy már akkor lehetett tudni, hogy úgy hülyeség, ahogy van, amikor kitalálták, de senki nem mert szólni az ötletgazdának, hát megcsinálták. Ócsa város fórumpótló blogja már akkor jelezte az aggályokat. Horváth Tamás és Bukodi Károly azonban szép nagy reményeket és lózungokat hangoztatott erről.

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/%C3%93CSA201108/11111111.JPG
 Ócsa.blog.hu 2011 - BM Sajtóosztály, kormany.hu

A vasútig elérő kerékpárútról és buszfordulóról, meg a nagy lehetőségről prédikáltak, falu hosszan. Aztán ebből sem lett semmi. Ma is csak az a Volán járat köti össze a településrészt, ami évekkel korábban. Ebben semmi változás. Csak egy negyednyi lakóépület létesült a régi Alsópakonnyal átelemben, az út túlsó oldalán.

Végül hiába készültek a házak luxusáron (500 ezer forint/négyzetméter), talán az jelentett visszatartó erőt, hogy a rezsicsökkentés is csak gyenge hullámokban érte volna el a lakóparkot, ahol gáz helyett fával lehet fűteni.Főzni meg Propán-bután palackkal, ami ugyebár nem "önjáró". A vezetékes gáz ennyiből jobb és előnyösebb, de az valahogy nem fért már bele a nagyívű elképzelések gyakorlati megvalósításába. Ez viszont a környékre és annak fejlődésére, is kihatással van. Az ipari park kialakítás és a vállalkozások sem alakulnak a területen az ígérvényekhez mérten. Alsópakony egyre inkább magára marad. Ezért sem lehet népszerű egy elkülönített hely, ami távol esik mindentől.

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa2011/image/k%C3%A9pek/o%CC%81csa-16.jpg
Illusztráció: ocsa2011.blog.hu
Aztán mégiscsak jobb, ha a gyakorlatban derül ki, hogy kevesen szeretnének elköltözni néhány száz kilométerre addigi otthonuktól és rokonaiktól, egy még Ócsától is messze lévő szegregált és hézagos lakónegyedbe, ahol az infrastruktúra is 15 percnyi madárjártára van.

Nem véletlenül írták meg többen, hogy az ócsai projekt megbukott, nincs tovább. Talán még a helyi önkormányzat sem képes ezen változtatni. Lehet, hogy a város nem bírja anyagi eszközzel. A megnövekedett feladatok nagy részét az ócsai önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló gazdálkodó szervezetének az Ócsa Városüzemeltetési nonprofit Kft-nek adták. Nem véletlenül pont erre a többletteherre való hivatkozással emelték meg az ügyvezető bérezést az elmúlt évbe havi 64 ezerrel, hogy bírja a munkát. Ez azonban újabb leterheltséggel a jár a városi költségvetés szempontjából, amit szintén Ócsának, illetve az ott (itt) élőknek kell kitermelni. A Városüzemeltetés kötött szerződést az üresen álló házak őrzésére a helyi védelmi szolgálatokat teljesítő Uniform-Team Kft-vel is. (Ez a cég őrizte a szeméttelepet rekultiválatlanul és aztán is. A beszámolók szerint 2011-ben 9 milliós nettó árbevételt produkált, míg 2013-ban már több mint 21 milliót.) Tehát van pénz bőven a rendszerben. Nem véletlen, hogy ezt nem verik dobra.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBUq__R-ot37CH68VM82kcVlJUA94pApUGms_B_ahiJsiypQppoaCIzdKI5LJBVEMiphyphenhyphen7AlS9wSFmsbQf6pAcZligCP1N0jQ5UUWn07556xwWPas4HGFuRUHNu3P1Irozey4x6tlG87I/s1600/SSA41420.JPG
Bukodi Károly polgármester Szaló Péter h. államtitkár Ócsán
A házak karbantartási munkálatait, az elmaradt fatárolók létesítését is városüzemeltetésen (Buzáné Icsó Zsuzsanna) keresztül intézi az önkormányzat közpénzből. Az adatokat azonban igyekszik titkosan kezelni és nem kiadni.  Még képviselői interpellációk is voltak az ügyben, meg lakossági adatigénylések, de mindvégig homályosítottak a felek. A jegyző  ügyvezetőre mutogat, és továbbítja a kikéréseket, mondván nincs hozzáférése, de az ügyvezető soha nem protestál ezzel szemben. Buzáné Icsó Zsuzsanna respektálja a városvezetés embereit. Nem volt véletlen a kimagasló béremelés a veszteségek és az üresen álló házak ellenére sem.

Most azonban az eltelt évek múltán, azt hangoztatják, hogy valószínűleg még a nyár végére, vagy az őszre megtelik az Alsópakonyi szociális telep.  Ettől persze még nekünk itt élőknek, vagy az ottaniaknak nem lesz jobb, mert a körülmények mintsem változnak. Az elmaradt kerékpárút továbbra sem épül meg és a busz is tabu marad.

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/19/7/57/cikk_2190757/2_o_20120320_0003_hz.jpg
Uniform-team Kft közzétett 2013 éves árbevétele: 21,20 MFt.
Arról korábban már beszámoltunk, januártól a program teljes egészében átkerült a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez. A múlt héten, vagy az előtt a Napi.hu portálon megjelent a hír, hogy rövidesen öt házba költözhetnek újabb bérlők, s június közepéig, végéig további húsz pályázatot bírálnak el az eszközkezelőn keresztül.

A Nemzeti Eszközkezelő szóvivője, Ternyák Edit elmondta, hogy januárban már csak huszonöt olyan ház volt a lakóparkban, amelyre nem kötöttek még bérleti szerződést. Az újabb pályázatokat márciusban és április–májusban bonyolították le, ennek eredménye az említett öt nyertes, másoktól még hiánypótlást várnak, a többiek a korábbi gyakorlat szerinti bizottsági elbírálás előtt állnak. A pályázatok nem csupán bedőlt devizahiteleseknek szóltak – mint ahogy tavaly már a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által bonyolított pályázatoknál is jelentősen kibővítették a lehetséges érintettek körét.

A pályázat nyertesei várhatóan július–augusztusban beköltöznek, így őszre mind a nyolcvan ház lakott lesz. Az eszközkezelő nem tud a program esetleges folytatásáról, ám ez nem jelenti, hogy nem épül meg az eredetileg tervezett, ötszáz lakás. A döntést már az új kormány hozhatja meg, az infrastruktúra mindenesetre az egész telepre készen áll.

Az eddig beköltözötteket sem hagyták magukra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai továbbra is támogatják a lakókat, a gyerekeknek játszóházat tartanak fenn, programokat szerveznek a családoknak, segítik őket a gazdálkodásban, ügyeik intézésében, a munkanélkülieket az álláskeresésben.

A politikai formációk is szeretettel ostromolták Ócsa küszéli telepét. A választási küzdelem során minden abszurditást és visszásságot felhasználtak, amit csak lehetett. Igaz, van is mit a szemére hányni a politikának.-Kormányon túl, helyben is.


Többször leírtuk már: az ócsai szociális lakópark benépesítése részben a program körüli ellenzéki lejárató hadjárat miatt halad lassan, részben pedig azért, mert a pályázatokon alaposan meg kellett válogatni a jelentkezőket, hiszen itt közösség is épül. Lényeges ok ezenkívül, hogy az emberek általában nehezen hagyják el otthonukat, hogy idegen környezetben új életet kezdjenek. Érthető módon a többség számára vonzóbb az eszközkezelő másik, hitelkárosultakat segítő programja, amely lehetővé teszi, hogy a törlesztőrészleteket fizetni képtelen adós az otthonában maradjon.

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload/1306/_csa2013617172454/img/n09.jpg
Van akinek ez jó üzlet - üres házak, őrző védő szolgálat ( - nem non profit)
Közben Alsópakony közlekedési ellátottsága továbbra is katasztrofális.
Az ünnepeken gyakorlatilag semmi közlekedés nincs a városba! Hétvégi- ünnepi orvosi ügyeletre jutás szinte lehetetlen, csak kihívni lehet őket, ha nincs autója az embernek. A rendelőt azonban nem hagyhatják ott üresen és nem zárhatják rá az ajtót, mondván kimentünk a "takonyba". Ehhez is ember kell.  Nem egy leányálom az élet Alsópakony egyik, vagy másik felén. Nem hiába nem tolonganak a beköltözők. 

Ezek után az sem egészen véletlen, hogy a további ütemek már szóba sem jönnek. A projekt belefulladt a semmibe. Már csak a látszat fenntartása zajlik mint valami utómunka. Lassan az állami gépezet is kihátrál mögüle. A kormány már láthatóan leadta a projektet. Az eszközkezelő, pedig igyekszik a helyi önkormányzatra rakni a feladatmegoldást. Az ócsai önkormányzat meg egyre inkább nem képes megbirkózni a feladattal. Lassan pénz és támogatás nélkül marad minden a helyiek nyakán. Pár év, és választások kérdése az egész. Jelenleg azonban nincs jó válasz a felvetésekre. 

http://www.magyarhirlap.hu/sites/default/files/field/image/2014/06/11/08-o-ocsa-hpgy0345-color.jpg
A tavasz meghozta a munkát - hamarosan minden a 80 háznak lesz lakója (fotó: Magyar Hírlap - világháló)

A 2014/2015-ös menetrendi év vasúti- és autóbusz közlekedését érintően szinte minden marad a régiben Ócsán (és környékén). Tehát Alsópakonyt illetően sincs előrevetített változás. 
Erről Bukodi Károly közösségi megosztásaiban olvashatunk. 

http://nepszava.hu/picture/7337/normal/29/00029330.jpeg
Nyár elején a fű is kizöldül és természet is a szebb arcát tárja elénk- a lakóházak is barátságosabb képet mutatnak (fotó: Népszava)

Nemrég adta ki lakhatási szegénységről szóló idei jelentését a Habitat for Humanity Magyarország. A szervezet, amely szűkmarkúan bánik a kormányzat lakhatási politikájának dicséretével, elismerően említette az eszközkezelő azon programját, amely a jelzáloghitel miatt eladósodott családok ingatlanát fogadja be programjába. A törlesztőrészletek fizetésére képtelen hitelkárosultak számára lehetővé teszik, hogy bérlőként saját házukban maradjanak (az ócsai bérleti díjaknál jóval olcsóbban), illetve öt éven belül vissza is vásárolhassák azt. Tavaly év végéig tizenötezer jelzáloghiteles kapcsolódott be a programba, idén év végére ez a szám elérheti a huszonötezret.
 Magyar Hírlap,és a 444 nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése