2013. november 25., hétfő

Ami Ócsának nem kell, az másutt siker és szükséglet - Alsópakony leírva ( - tanyafejlesztés helyett)

Ócsán túl több Pest megyei település és gazdálkodó található a nyertesek között - a Tanyafejlesztési program nyerteseiről.

Megszületett a döntés a harmadik alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program idei pályázati kiírásának nyerteseiről. Közel 3,5 milliárd értékben több mint félezer pályázó kap vissza nem térítendő támogatást.

http://www.nepszava.hu/image/?id=367237&ext=jpg&th=inline_main
Ide nem pályáztak - városi szinten elégedettek a helyzettel
A tanyák és tanyás térségek védelmére és fejlesztésére a szaktárca 2011-ben dolgozta ki az első, teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Programot, melynek célja a tanyák elsorvadásának megállítása, illetve a tanyavilág újbóli felvirágoztatása. Az elmúlt három év alatt mintegy 5,8 milliárd forint összegben 963 pályázó nyert támogatást.  Ócsa ebben nem látott üzletet, mert évek óta egyetlen fillérért sem indult.  Horváth Tamás jegyzőkönyvi érvelése határozta meg a létet és az ebbéli tudatot.

Pedig másutt óriási volt az érdeklődés a tanyafejlesztési program iránt az idén, a program forrásaira az idén több mint 1000 pályázat érkezett – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a programról rendezett sajtótájékoztatón. A pályázatok közül 778 felelt meg a formai és jogszabályi feltételeknek, 4,4 milliárd forint támogatási igénnyel. Három és fél milliárd forintot osztanak szét idén a tanyafejlesztési program keretében. A program a tanyagazdaságok működtetését kívánja ösztönözni, illetve azokat segíteni, akik életvitelszerűen a tanyán élnek. Ezért kiemelt módon támogatja a tanyasi termékek piacra jutását, például 17 terepülésen épült helyi termelői piac. Ezzel elősegítenénk, hogy a termelők egyre nagyobb számban jelenhessenek meg a fővárosi piacon, a budapesti lakosság friss élelmiszerrel történő ellátását, és azt, hogy a minőségi magyar árut színvonalas környezetben vásárolhassák meg a helyiek. Így nyert Budapest Belváros önkormányzata. Többet is, - egyet a kerületi vagyonkezelő, egy másikat a városüzemeltető, egyet pedig a városfejlesztő kft. adta be - mindegyike tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére irányul. Ez azt jelenti, Budapesten túl a megyei jogú városokban is a belvárosi cégek egyengetnék a tanyasi termékek útját a helyi piacokon

Inkább ebbe öltek több milliót - rozoga épület és új műkő
Tehát Ócsa Önkormányzata, a Városüzemeltetési Nonprofit Kft is nagy eséllyel pályázhatott volna, különös tekintettel a városban ismerten rossz piaci állapotokra és az alsópakonyi (szociális) új-telep kialakítására. 

Ócsa vezetése, Bukodi Károly és Horváth Tamás azonban másként gondolta. Még testület elé sem terjesztették már a pályázati lehetőséget és az indulást. Fel sem vetették. Blogunk mindvégig érthetetlenül állt eme nemtörődömség vagy sokkalta inkább bűnös hanyagság előtt.
Pedig nem volt ez teljesen így régebben. Egyszer már pályázott volna Ócsa, de az alpolgármester indítványára azt az indulást visszavonták és a város azóta elállt a pályázattól. Ezt megelőzően és követően soha sem jelentkeztünk, hiába az elmaradott tanyás környezet Alsópakonyt illetően, vagy az egyéb más körülmény.  Jogosultságunk pedig vitathatatlan. Szciális lakónegyed kistermelőinek beindítása, a termékek piacra juttatása és sok egyéb, mint a csatornázatlanság, az úttalanság, vagy a piac fejlesztése is pénzért kiállt.

A szaktárca adatai szerint a Tanyafejlesztési Programra összesen 1851 pályázat érkezett eddig - 2011-ben, 2012-be és 2013-ban -, ebből 1396 felelt meg a követelményeknek, és esett át értékelésen

Az idén már a teljes Alföld területéről pályázható Tanyafejlesztési Program négy támogatási célterületen indulhatott el. A döntés értelmében idén 529 tanyafejlesztési projekt nyert el vissza nem térítendő támogatást összesen közel 3,5 milliárd forint értékben. A tanyai gazdálkodás megújítását és a tanyai életmód hátrányainak csökkentését célul kitűző Program eddigi három éves működése során így már összesen 963 pályázat részesült pozitív támogatási döntésben mintegy 5,8 milliárd forint összértékben.

A nyertesek között több Pest megyei település (Cegléd, Délegyháza, Farmos, Kocsér, Kőröstetétlen, Nagykáta, Nyársapát, Ráckeve, Sülysáp, Tatárszentgyörgy, Újszilvás, Vasad), gazdálkodó és a Gödöllői Szent István Egyetem is szerepel.
 
Ezzel sem tőrödnek - értékmentés helyett (hátrahagyva)
Ócsán felhívásunk ellenére sem pályáztak a képviselők és a városvezetés a programra. Ezzel gyakorlatilag nyomorban és fejletlenségben hagyták Alsópakony elmaradott részét.  Bezzeg a vele szemben elhelyezkedő új településbe pályázattatás nélkül is nyomják a pénzt.  Fáskamrát építtetettnek, őrzést biztosítanak, azt hamarosan fával töltik meg a magát finanszírozni képtelen Városüzemeltetési Kft által, vagyis közpénzből, Ócsa és az ott élők kontójára.  Az aránytalanság és az átgondolatlanság Ócsa városvezetésében ugyanúgy nyomon követhető, mint a titkolódzás és a nyilvános adatok elsumákolása, vagy titkolása.

Ócsa képtelen megújulni és egyre inkább béklyóba taszítja lakóit. A mostani pályázat adta lehetőségekkel nem akar és nem képes élni a város, a képviselők meg szóra sem tarják érdemesnek az ebbéli nemtörődömséget. 

Nem tudom Alsópakony régi lakosai meddig viselik még ezt a diszkriminációt. Mindenesetre a városvezetők és a városüzemeltetés fénykorát, a Ócsa pedig szürke hétköznapjait, az alsópakonyi őslakosok meg múltszázadbeli elmaradottságukat élik.

Más települések a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére; villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátását biztosító önkormányzati fejlesztésekre; a tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását biztosító vontatott munkagépek, eszközök beszerzésére; és a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére pályáztak.  Nálunk erre úgy tűnik nincs volt szükség.

Horváth Tamás valamint Szűcs Lajos - sok múlott rajtuk
Ócsa tehát semmire, ami segíthetne a kint élők életkörülményein. Kár, hogy ebben Szűcs Lajos sem vállalt domináns szerepet itt élő városlakó létére. Országgyűlési képviselőnk, többszörös elnökünk  valahogy nemtörődöm mostohán kezeli az itteni ügyeket, avagy fásultan elfogadja a Bukodi Károly, Horváth Tamás párttársak ebbéli nemtörődömséget.
Szadai József, Ráckeve polgármestere elmondta, hogy a város egy útkarbantartó munkagépet fog vásárolni a pályázati pénzből, ezzel is segítve az Újhegy városrészben élők bejutását a központba.

Nagykátán a meglévő piacteret bővítik, a jelenleg üresen álló területet fejlesztik, befedik, ahol nem csak piacnapokon, hanem munkanapokon is helyet biztosítanak majd az őstermelőknek – mondta el dr. Salibáné dr. Pap Terézia, a település alpolgármestere. A pályázati pénzből jut még munkagépre is, amivel a tanyás térségek külterületi földútjait javítják.

A Szent István Egyetem a megyei tanyafelmérések elvégzésére nyert 10 millió forintot.

http://fn.hir24.hu/cikk/00290000/296389/5.jpg
Bukodi Károly, a polgármester - figyeljék a kezét (magyaráz)
Az országos tanyafejlesztési programokat érintő kutatások kimutatták, hogy a termelők által legfontosabbnak vélt cél a termékeik piacra juttatása volt, ezt követte a földutak karbantartása, a villanyellátás vagy az egészséges ivóvízzel való ellátás.

A sikeres projekt megvalósításához és hosszú távú működtetéshez nem elég a védjegykérelmet benyújtott gazdák számának teljesítése, fontos kérdés a fogyasztói csoportok direkt bevonása, és a fenntartáshoz szükséges szervezeti és működési keret kialakítása. Épp ezért a pályázat kötelező elemeit érdemes más gondolkodási keretben értelmezni, és a gazdák direkt támogatását kiegészíteni a fogyasztók vásárlási szokásainak formálásával – mondta Herperger Babett, az EMKA Tanácsadó Kft. stratégiai vezetője, saját sikeres tanyafejlesztési projektjeik tapasztalatai alapján.

A fejlesztések befejezésének határideje 2014. április 30.
A 2013. évi Tanyafejlesztési Program nyerteseinek listája ITT érhető el.

Index és Pest megye.hu nyomán  
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése