2013. március 30., szombat

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok húsvéti tojásfestéshez

Húsvét előtt a tojásvásárláshoz, tojásfestéshez, tojáskifúváshoz ad tanácsokat új kiadványában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábbi nevén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal).

http://www.fertopart.hu/images/cache/1a07c2bd7b40f22cdc91d44337901f92.jpgAz otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, de ha az alábbi egyszerű tanácsokat betartja, nem lesz oka aggodalomra - írja élelmiszer-biztonsági kisokosában a hivatal.

Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon.  A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát, és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell adni. 
 
http://www.tutinet.com/blog/pics_up/husveti-tojas.jpgA tojásfestéssel kapcsolatban a hivatal arra figyelmeztet, hogy repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak erre a tevékenységre.

"Főzze a festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre. A főtt tojásokat gyorsan hűtse le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve. Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjon" - teszik hozzá.

Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyelni kell a hivatal szerint a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. "Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljon meg. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni" - olvasható a tájékoztatóban.

A festett, főtt tojás 5°C fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható. "Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel)" - tette hozzá a hivatal. "A főtt, festett tojást legfeljebb két óráig tárolja hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni".

"Tojásfújáskor szintén gondoljon arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak. Ha szükséges, a tojást közvetlenül fújás előtt ajánlatos megmosni, és a tojásfúvással eltávolított fehérjét és sárgáját elfogyasztás előtt alapos hőkezelésnek kell alávetni" - írják.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése