2013. március 28., csütörtök

Birkák az udvarban ( - az állattartás új jogi szabályozásáról)

Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható – ezzel a tartalommal lépett hatályba 2012 októberében egy új szabályozás. Az alapvető jogok biztosa az önkormányzati hatáskör visszaállítását javasolja, mert a ma érvényes előírás nem tesz különbséget a települések típusai és az állattartás fajtái között.

http://www.agroinform.com/files/aprohirdetes/2013/03/08/agroinform_20130308183812_20130308291.jpg
Ennek megfelelően Ócsa Város Önkormányzata is megalkotta a saját (előzmény 15/2007./X.05/ számú rendelet) rendeletmódosítását, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak. E szerint kisvárosunkban sem szabályozza már a hivatal a helyi állattatást rendeletileg. Arra már csak az egyéb jogszabályok keretein belül érvénybelévő egyéb előírások és szabályok vonatkoznak. Köztük a Közösségi együttélés alapvető szabályaitól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről alkotott helyi rendelet, mely sok egyéb mellett a 3 § -ban foglalkozik az állattartás szabályainak megszegésével kapcsolatosan.  

Az állatok tartásáról szóló 15/2007. (X.05.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban:állattartási rendelet) foglalt állattartás szabályainak megszegése esetén szankciót helyez kilátásba. A nem megfelelő - állattartási rendeletben foglaltak be nem tartása melletti – állattartással járó kellemetlen szaghatás, és a rovarok számának nagy mértékű megnövekedése megkeseríti az állattartó közvetlen környezetében lakó szomszédok mindennapi életét, azaz a közösségi együttélés alapvető szabályai is sérülnek.
Ez az egyveleg egyébként Ócsa saláta törvénye, hiszen sok minden egyéb, járulékos tartalmat raktak össze egy címszó alatt; - Április 1.-én lép hatályba.

"Az állatorvosi ló mélyen az orvos szemébe nézett. Az nem sokáig állta a pillantását. 
– Mert ebbe én beledöglöm, dokikám. Ebbe a büdös nagy, nem kívánt egészségbe. Be-le-dög-löm! Megszűnik a létalapom"

Korábban a haszonállatok tartását a magasabb rendű jogszabályok mellett a helyi viszonyokhoz igazodóan az önkormányzatok állattartási rendeletei szabályozták. A 2012. október elsején hatályba lépett változás szerint mezőgazdasági haszonállat tartása, a tartás körülményei, az állatok egyedszáma önkormányzati rendeletben nem korlátozható. A Vidékfejlesztési Minisztérium az intézkedés egyik céljaként emelte ki, hogy helyreálljon az állattenyésztés, illetve a növénytermesztés egyensúlya.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggDjNjb-6xhhm-eux_hoNhr_ooJEkBBQ1XW2NfsvDzE5M0hguHRmp2GZf5m9iUXAXU861t7Ymd83SardcLid1G7MnSrhUSSXcc-lt2e8441MqaEsnP1pJUo_DF8DmOkJcx_7_Rf2qoG1IN/s1600/7+Birk%C3%A1k.JPGAz ombudsmani intézmény létrejötte óta sok panasz tanúsította, hogy a haszonállatok tartása – különösen a nagyobb, városiasabb települések belterületén – egyre több konfliktussal jár. A problémák alapvető forrása az állattartással járó szaghatás, valamint az állatok környezetében megjelenő rovarok és rágcsálók nagy száma. Szabó Máté alapjogi biztos egy most elkészült jelentésében megállapította, hogy amíg egy városi környezetben idegennek minősülnek és valószínűsíthetően a terület rendeltetésszerű használatát is zavarják a mezőgazdasági haszonállatok tartásával járó szaghatások, addig ugyanezek általában elfogadottak egy falusi környezetben. Ezért lenne fontos, hogy az önkormányzatok a helyi viszonyoknak megfelelően (építési övezetek, kerületek vagy utcák szerinti bontásban) fajta és darabszám szerint szabályozzák az állattartást, lehetőséget biztosítva arra is, hogy megelőzzék a konfliktusokat, és hogy az esetleges vitákat, panaszokat az önkormányzat rendezze.

A biztos mindezek alapján felkérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy tegyen javaslatot az állatok tartásának olyan önkormányzati szintű szabályozására, amely figyelembe veszi a települések övezeti besorolását, a helyi viszonyokat.
 *

3 megjegyzés:

  1. Ez lenne Ócsa kehes állatorvosi lova Fo-lak vázlatában?

    VálaszTörlés
  2. Ezek nem igazi birkák a képen, droidok. Világít a szemük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd mindjárt visszaírnak (béégetnek) aztán kapsz.

      Törlés