2013. január 27., vasárnap

Támogatják a rezsicsökkentést ( - miként is)

A Századvég napokban készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság döntő többsége egyetért a kormány rezsicsökkentő intézkedésével. Az ügy támogatottsága a politikai önbesorolástól és a pártszimpátiától függetlenül rendkívül magas.

A kormány tavaly decemberében jelentette be, hogy január elsejétől tíz százalékkal csökkenti a lakossági elektromos áram, gáz és távhő végfelhasználói árát. A Századvég kutatása ennek a döntésnek a társadalmi megítélését vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A megkérdezettek döntő többsége, 95 százaléka hallott a rezsicsökkentésről. Az ügy ismertsége kiemelkedően magasnak mondható. A válaszadók jelentős többsége (84 százalék) egyetért a kormány rezsicsökkentő intézkedésével, csak minden tizedik megkérdezett válaszolt úgy, hogy inkább nem ért vele egyet. Hat százalék továbbá azok aránya, akik nem tudtak vagy nem kívántak válaszolni a kérdésre.

A témát mind a politikai önbesorolás, mind a pártszimpátia dimenziójában vizsgálva látható, hogy minden esetben 70 százalékot meghaladó az ügyet támogatók aránya. A jobboldali válaszadók értenek leginkább egyet az intézkedéssel, 94 százalékuk válaszolt így, valamint ők azok, akik a leghatározottabban véleményt formáltak a témában. A középen állók 86 százaléka inkább egyetért a rezsicsökkentéssel, ez az arány a baloldali választók között is igen magas, 82 százalék.
Pártszimpátia terén a Fidesz-szimpatizánsok körében látható a legkedvezőbb fogadtatás, 95 százalékuk egyetértését fejezte ki. Az MSZP-t választók esetében a legalacsonyabb a támogatási arány, de a szocialisták szavazóinak közel háromnegyede (74 százalék) így is a kormányzati intézkedés mellett foglalt állást. Az újonnan alakult Együtt 2014 szavazótáborának 84-, az LMP-sek 87-, a jobbikosok 90-, a Demokratikus Koalíció szavazóinak 93 százaléka inkább egyetért az intézkedéssel. A pártpreferenciájukban bizonytalanok 81 százaléka is támogatja a kormány rezsicsökkentő intézkedését
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése