2013. január 14., hétfő

Szűcs Lajos megyés-elnök évértékelője ( - távlatok, távirányítás, távoktatás, távolságtartás)

Pest Megye Önkormányzata tavalyi évét értékelve joggal fogalmazhatjuk meg a következő mondatot: lezártunk egy korszakot, hogy esélyt adjunk a jövőnek - mondta  Szűcs Lajos, Pest megye ócsai elnöke a megyeházán tartott tájékoztatón.

Pest megye különleges szerepet tölt be az ország fejlődésében; a megyei önkormányzat pedig bizonyított – meg lehet felelni az új szereppel járó felelősségnek együtt, partnerségben a közösségekkel.” Dr. Szűcs Lajos a megyei önkormányzat előtt álló feladatokról.

Meggyőződésem, hogy az előttünk álló év meghozza azokat az eredményeket, amelyekért 2010-ben összefogtunk. Azon a tavaszon igent mondtunk a változásra, a cselekvésre, Magyarország teljes újraszervezésére; s ha most visszatekintünk, akkor elmondhatjuk, hogy a közös munka meghozta a gyümölcsét: az állam és az önkormányzatok szerepének történelmi léptékű átalakítását, valamint a közérdek iránti felelősség és a nemzeti ügy iránti elkötelezettség melletti konszenzus megteremtését.

Korántsem értünk még a végére ennek a folyamatnak. Mégis, már ma kijelenthetjük: az állami feladatok átvétele és az önkormányzati rendszer konszolidációja gyorsan és folyamatosan történt meg. „Hatékonyan, ésszerűen és olyan közel az emberekhez, amennyire lehet” – ez volt, és ma is ez a járási rendszer kialakításának, valamint a helyi és területi önkormányzatok új szerepkörét érintő változtatásnak a vezérlő elve. Valamint a felismerés, hogy az igazi, mélyreható, a kitörés lehetőségét biztosító újjászerveződésre csak a valódi cselekvés ad lehetőséget. A megyei és most a települési önkormányzatok konszolidációja, a járási rendszer, a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés kiemelt támogatása, valamint a területfejlesztés újragondolása mind egy kézben haladnak, és egy cél vezérli őket: két évtized után végre megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy az emberekben és a közösségekben rejlő lehetőségből valóság legyen.

Az év elején kitűzött céloknak megfelelően felszámoltuk a párhuzamosságokat, a felesleges döntési és tervezési szinteket, hogy megteremtsük egy teljesen új – rugalmas, összpontosított és összetartó – partnerségi rendszer alapjait, illetve kereteit.

Az egyik legfontosabb feltétel a közfeladatok és felelősségek arányossága, átláthatósága és egyensúlya. Ez adja az alapot, amire „jó kormányzást”, egy valóban takarékosabb és az emberek felé forduló szolgáltató államot építhetünk. Ez biztosítja a lehetőséget, amely végre valódi mozgásteret ad a közösségeknek ahhoz, hogy meghatározzák jövőképüket, terveiket. Ezért jelenthetjük ki, hogy mérföldkőhöz érkeztünk. Mert idén valóban ahhoz a ponthoz jutottunk el, amikor az országban és itt Pest megyében is ez a feladatunk: megfogalmazni az elkövetkező évtized fejlődésének programját.

Akit bővebben érdekel a megyés elnök hablatyolós  beszámolója, annak ajánlóm forrásként a honlapját.

*

1 megjegyzés: