2013. január 27., vasárnap

Nem nyilatkoznak az érintettek ( - de kik azok, és hol a pénz)

 Ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Vásárosnaményban a polgármestereknek fizetett jutalmakkal kapcsolatos újságírói kérdésre.

Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket - mondta a kormányfő a kabinet kihelyezett ülése utáni tájékoztatón.

A miniszterek sem kaptak jutalmat - közölte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy pluszpénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés - jelentette ki.

Kocsis Máté közölte, levélben fordultak a választókerületi elnökökhöz, melyben arra kérték őket: mérjék fel, hogy a választókerületükbe tartozó településeken van-e olyan kormánypárti polgármester vagy alpolgármester, aki jutalmat vett fel.

-  Azokban az időkben, amikor az állam az önkormányzatok adósságát átvállalva jelentős könnyítéseket tesz az önkormányzati szektorban, és amikor a szocialista kormányok maguk után hagyott rossz gazdasági helyzetével küzdünk, és a nagyon magas államadósság ellen is kíméletlen harcot folytat a kormány, minden fillérre szükség van, függetlenül attól, hogy ki az, aki megérdemli a jutalmat, és ki az, aki nem - fogalmazott Kocsis Máté. Hozzátette, abban a reményben küldték ki a levelet, hogy mindenki visszafizeti a kérdéses összeget.

Arra a kérdésre, hány kormánypárti polgármester vehetett fel jutalmat, Kocsis Máté azt felelte: ezzel kapcsolatban csütörtökön érkeznek meg a választókerületi elnökök válaszai. 

Csütörtök óta azonban csend van a belső körös önkormányzati jutalomosztásról.  Az viszont látszik, hogy az érintettek közül senki sem akar lemondani a mandátumáról. Így nincs más lehetőség, csak a visszafizetés, vagy az adományozás.  Mert ahogy megírtuk, vissza kéne fizetni a felvett pénzeket.



Ócsa polgármestere még nem nyilatkozott ez ügyben.
*

3 megjegyzés:

  1. Ki tudja, a választókerületi elnök Szűcs Lajos?

    VálaszTörlés
  2. Fenn áll a gyanú.

    VálaszTörlés
  3. Több mint 600 milliárd forintnyi adósság államosítását jelentette be a kormány októberben, ez azonban nem zavarta néhány derék polgármesterünket, akik jó szokás szerint megszavaztatták maguknak az év végi jutalmaikat. A főnök ezúttal résen volt, és önmegtartóztatásra utasította a kormánypárti településvezetőket. Gondolom ment rendesen az anyázás.

    VálaszTörlés