2013. január 20., vasárnap

Képezze magát pályázati forrásból ( - nyelvtanulás és informatikai képzés)

Decemberben indult el a TÁMOP 2.1.2/12-1, pályázata az Európai Unió A Tudásod a Jövőd! elnevezésű lakossági fejlesztő projektjének részeként. Ennek keretében szinte minden magyar állampolgár tanulhat alap- és középfokon idegen nyelvet valamint informatikát. 

A szisztéma viszonylag egyszerű: mindenki részt vehet a képzésekben, aki elmúlt 18 éves, nem tanul felsőoktatási intézményben állami támogatással, és kifizeti a képzés önrészét. Személyenként maximum 90.000 forint igényelhető, mely keret különböző típusú és szintű képzésekre használható fel, bár jellemző, hogy mindkét területen csak alap- és középfokú tanfolyamokra lehet regisztrálni. Azoknak viszont, akik hátrányos helyzetű településen laknak, még ez is nagy segítséget jelenthet, főleg, hogy nekik a támogatott összegből csak egy minimális 2 százalékot kell kifizetniük. Más esetben 5 százalékot kell téríteni a tanfolyamok árából, ez azonban nagyságrendileg még mindig csak 2000 és 4500 forintot jelent.

Persze, a lényeg, hogy mely intézmények vesznek részt a képzésben: ezeknek a listáját itt lehet megtekinteni, ha pedig rögtön belevágna a tanulásba, ezen az oldalon keresztül lehet regisztrálni.

A program indulását övező botrány után az akkreditált intézmények közé azért bekerültek valódi, működő nyelviskolák is: jelenleg 24 intézmény kapta meg az engedélyt, és további 86 vár arra, hogy befogadják a pályázatát. 

Ha tehát tanulni szeretne, mindenképp alaposan nézzen utána a választott intézménynek, a fellelhető szempontok szerint, mert lehetnek a tanfolyamok olcsók, de az elvesztegetett idő is pénz. A.24 oktatási intézmény egyelőre nem túl sok, de található köztük több jónevű, ismert nyelviskola is: az International House-nak több megyében is van iskolája, a Tudomány Nyelviskolának Budapesten és Győrben is vannak képzései, a Dover Nyelvi Centrum is többéves múlttal rendelkezik, és számos vidéki nyelviskolából is válogathatunk. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése