2013. január 22., kedd

Arculatváltás az Ócsai Kisbíróban ( - propaganda lap lett a közszolgálati újságból)

Idén januárban  a megújult és átszervezett Ócsai Kisbíró  immár harmadik lapszámát kaptuk meg. 

Tavaly az ősz beálltával már az új felállású önkormányzati lap előkészületei folytak. Hogy ez honnan indult és miként zajlott, abba tekinthetünk be a jelen visszaemlékezéssel.

A nyár végén az ősz elején már elég feszült volt a helyzet az Egressy Gábor Szabadidőközpont vezetésében. Többek visszaigazolása szerint Klára asszony és Gyuri közt megromlott a viszony és a bizalom, ami odáig ment, hogy az intézményvezető a csere mellett döntött. Gönci György távozásra kényszerült. Az megüresedő állásra a régi - talán kecskeméti - kapcsolatból merítve került pótlásra a technikai szakember Kertész Richárd személyében, aki átvette György helyét. Richárd megkapta az állást és vele a technikai-, programszervezői feladatokat. 

Azonban az ócsai állás itten lekötelezettségekkel, helyi kötöttségekkel jár, ami távvezérléssel nem igazán működik. Richárd párkapcsolatban él, ami korlátot szabhatott volna a feladatellátásnak, hiszen az családtól távol maradni nem lett volna kedvező a számára. Így nem volt más lehetőség a Kertész úr alkalmazására, mint az, hogy a projektbe be kell vonni a feleséget is. A kedves feleségnek helyi lekötöttséget, munkát kellett keresni. A kérdés, már csak az, hogy miként és hol. Ekkor jött elő amolyan női praktikaként a vezetőasszony önkormányzati kapcsolatrendszere, és a polgármester, valamint az alpolgármester úr segítsége. Ne feledjük, a jelenlegi alpolgármester törzsvendég a központ "drink bárjában", ahova bármikor átugorhat át-elemben az út túlpartjáról. Itt sok minden eldőlt már.

Mint köztudott, az Ócsai Kisbíró szerkesztése, kiadása és kezelése kikerült a képviselő-testület és azon belül a Kulturális Bizottság fennhatósága alól, annak ellenére, hogy erről nem határoztak. Pontosan azért, Bukodi Jánosné bizottsági elnök ebbéli hatáskörét évek óta nem gyakorolja, azt felhatalmazás nélkül átengedte Horváth Tamásnak, aki így szinte egymaga uralva, kézi vezérlésre állította az önkormányzati lapot. Innentől az illetékes Kulturális Bizottságnak és annak behódolt elnökének semminemű ráhatása nincs az "önkormányzati" újságra. Bukodiné még azt is eltűrte, hogy a saját képviselőinek írásait kizárják a megjelenésből. A mostani arculatváltás és a szerkesztői csere is ezzel a nemtörődöm némasággal zajlott.  Bár meg kell jegyezni, hogy így volt ez korábban is, amikor a Bukodi-Horváth tandem hatalomra tört. Akkor Németh Györgyöt távolították el a laptól, és cserélték be a drága Fülöp Krisztinára és Moldován Ágnesre. De ne szaladjunk a dolgok elibe. 

Szóval, a helycsináló az önkormányzatban volt. Jarábik Klára felvetését követően Bukodi Károly közbeiktatásával Horváth Tamás tudomásbeli ötletelése nyomán kitalálták, hogy a kedves feleségnek munkahelyet teremtenek. Mivel az Egressyben ez nem lett volna praktikus, így máshol kellett körülnézni. Nem is mentek messzire az illetékesek, mert nyomban ott egy helyben megtalálták a megoldást. Méghozzá nem is akárhol, hanem az önkormányzatban, jobban mondva a hivatalon belül. Kiötlötték, hogy némi átszervezést hajtanak végre. Egy fő munkatársat elbocsájtottak és egy új státusz létesítettek, úgymond kommunikációs poszton. Ez egy előadó állás lett Kertészné Molnár Anna számára.
Így a Kertész házaspár már teljes értékű ócsai munkavállaló család lett és ebbéli foglalkoztatásuknál fogva beléptek a helyi közéletbe. Kertész Richárd a rendezvények hangosításával már az utcán és a köztereken is látható, míg Kertészné Anna pedig az önkormányzati újság szerkesztőjeként az üléseken és rendezvényeken résztvevő tudósítóként ténykedik.  A képeket korábban a lapszerkesztők készítették, most azonban a Dormány-fotó kapja a megbízást.
A korábban beköszönő szerkesztőpáros, Moldován Ágnes és Fülöp Krisztina kezét búcsú nélkül elengedték Horváthék. Már nem volt szükség rájuk, leváltották őket, mert hely kellett. Az önkormányzati választásokat követően ez immáron a második arculat és szerkesztőváltás volt a lapnál, bizottsági felhatalmazás és határozat nélkül. A jelenlegi csetlő-botló stílust januártól egy új forma segíti, ami mögött fedőszemélyek állnak. Ez látszik a megjelenésen és a (változásokban,) váltásokban, ami az újság és az Egressy körül zajlik.

Így az Ócsai Kisbíró immáron az újságírói etikától független, önkormányzati szócsővé,  helyi pártlappá, amolyan propaganda újsággá vált a leírtak szerint. És természetesen mindez közpénzből, évi ötmilliós költségmeghagyással, továbbá az új közszolgálati állással spékelve. Ugyanis a Kertész család nem vállalkozóként, hanem alkalmazottként került elhelyezésre és kapott állást Ócsán.

Tehát ne csodálkozzunk, hogy az önkormányzati lap a helyi Kulturális Bizottságot megkerülve úgy tud érvényesülni és pártpropagandát folytatni, hogy a közérdekre, az információ szolgáltatási kötelezettségre hivatkozással munkahelyeket, valamint közpénzek millióit emészti fel.
*

18 megjegyzés:

  1. Szánalmas egy társaság.

    VálaszTörlés
  2. Ajjaj! Nagy szakítópróbák színtere lett a Szabadidőközpont. Ki tudja mi minden történik a ritka tehetségel megáldott ,,művésznő" boszorkánykonyhájában?
    Apuka kiűzetése az Egressyből már régen időszerűvé vált.(Soha sem kellett volna beengedni.) Zsíros állását annak köszönhette, hogy a vén Cefre egyik leghűségesebb szesztestvére (volt?). Mi mindennek kellett történnie ahoz, hogy a hajnali órákig - és utolsó pohárig - kitartó tesót kiebrudalják a Paradicsomból?

    Marika elbocsátása az Önkormányzattól pedig egyenesen igazságtalan, és pofátlanság.Karesz meg Tomi! Nincs lelkiismeret furdalásotok, hogy embereket, családokat lehetetlenítetek el?
    Ki lesz a következő áldozat, ha kell a hely a haveroknak?!

    Mivel a Kisbírót egy ,,egyenes, objektív és a közt szolgáló, tájékoztató" lapként ismertük meg, joggal várhatjuk hogy ezekre a kérdésekre kendőzetlenül választ adjon, és fényt derítsen a következő számában.

    VálaszTörlés
  3. Kár, hogy csak a névtelenség mögé bújva mersz ocsmányul gyalázni másokat. Hitelesebb és hihetőbb lenne, ha vállalnád véleményedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol itt a gyalázkodás? Az, hogy a blogon megjelent ez a történet, az legyen a bejegyzést tevő érdeme. Az, hogy ez szerinted ocsmány dolog, arról pedig nem Folak tehet, ha mindez valahogy igaz. Ha pedig nem, akkor kilehet fejteni az ellenvéleményt, mert az engem is zavar, hogy itt egyes helycsinálók miként adják, veszik az álláshelyeket valamint a titulusokat. Igazából az érintetteknek kéne meghasonlaniuk és nyilatkozni a történetbeli szerepükről, ide jöttükről, és bekerülésükről, már csak azért is, hogy ne ócsárolják le azt, amit a szabadidőközpont szervezésével már amúgy is bevállaltak. Végül azt sem tudni, hogy a hivatalból miért bocsájtották el a hölgyet, és miért szakadt meg a viszonyt a szerkesztőkkel és mi szükség volt a kommunikációs fedőállásra. Na ha ezekre a felvetésekre válaszol valaki, akkor az ocsmányságra fény derülhet. Amíg azonban ezekről másutt nem olvasni, addig kénytelen leszek itt tájékozódni.

      Törlés
    2. Senkit nem bocsájtottak el a hivataltól, bár január 1-től 4 főt el kellett volna az új járási rendszer kialakítása miatt. Ennyit fo-lak hitelességéről.

      Törlés
    3. Ezzel még nem sikerült cáfolnod a fent leírtakat, csak a szokásos mellébeszélést adtad elő. Ennyit a te hitelességedről.

      Törlés
    4. És a Marika hova lett?

      Törlés
    5. Lejárt a határozott idejű szerződése.

      Törlés
    6. Annácskának meg lett....

      Törlés
    7. A szittyós Tamás bátyó szerződése mikor jár le?

      Törlés
  4. Szeretem, amikor nevesincs emberek névtelenül vitatkoznak egymással.

    VálaszTörlés
  5. Az övé nem jár le, alkoholban tartósítják.

    VálaszTörlés
  6. Nem egy szemét húzás, hogy a S. Marikát kirakják azért, hogy a Karábik Klári haverjának a feleségének legyen itt melója. Kiemelve, hogy az ilyen mondvacsinált kommunikációs álláshoz, meg ehhez az egész szituhoz jó vastag bőr kell. A laptoptolvajoktól ez is kitelik. Gratula.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Jarábik, a többi elfogadott. Látod senki nem reklamál. Lapulnak, mint szar a gazban.

      Törlés
    2. Pistike állítsad le magad!

      Törlés
  7. Az Ócsai Birkózó Szakosztály elnöke Hajdú Kálmán, elnökhelyettese pedig Kovácsné Kovácsi Beáta református iskolaigazgató. Ehhez is szükséges egy bizonyos arculatváltás.

    VálaszTörlés